Ahol minden gyerek megtalálja a maga mesterségét- KÉPGALÉRIA

2019. július 26., 11:12

A bényi kézművesházban késő délelőtt a gyerekeket még alkotásba mélyedve találom. Egypár éhes azonban már a konyha körül leskelődve várja az ebédet. – Valahogy itt jobb étvágyuk van, mint otthon - mosolyognak rajtuk a szakácsnénik.

benyitabor-4-bokor-copy-.jpg
benyitabor-4-bokor-copy-.jpg
benyitabor-1-bokor-copy-.jpg
benyitabor-3-bokor-copy-.jpg
benyitabor-2-bokor-copy-.jpg
benyitabor-5-bokor-copy-.jpg
benyitabor-6-bokor-copy-.jpg
benyitabor-7-bokor-copy-.jpg
benyitabor-8-bokor-copy-.jpg
benyitabor-9-bokor-copy-.jpg
benyitabor-10-bokor-copy-.jpg
benyitabor-11-bokor-copy-.jpg

A nyári kézművestábor zajlik éppen. Koczka Katalin a ház vezetője, a népi kultúra elkötelezett művelője és éltetője fogad. Elmondja, jómaga 8 mesterséget oktat, de mindig igyekszik maga mellé gyűjteni olyan mestereket, akik már hosszú évek óta foglalkoznak gyerekekkel. Lehet itt agyagozni, tojást és üveget gravírozni, gabonából képeket készíteni, gyöngyöt fűzni, díszeket készíteni. Kipróbálhatják a kosárfonást és Jarábek Zoltán kéméndi táncos, aki szinte véletlenül tévedt a táborba a fűzfasíp készítését mutatja be az érdeklődő kisfiúknak.

A majd 30 táborlakó zöme helyi gyermek, de jöttek Zselízről, Ipolyságról, Bajtáról, Esztergomból, sőt még Londonból is van itt kisfiú, aki itt nyaral a nagymamánál.

„Mindig van valami különlegesség is. Idei táborunkba például eljött Kelemen Petra Piroska mesemondó, táncos, népviseletkészítő, aki a népviseleti ruhákhoz való ékszerek készítésének rejtelmeibe avatja be főleg a lányokat, mert ez a mesterség inkább őket fogja meg”- sorolja a táborvezető. 

Piroska már hét éve Tatán él, de egyre erősebben és egyre több szállal kötődik Bényhez, ahol a nagyszülei is éltek. Párjával, Jakab András táncpedagógussal néptánccsoportot vezetnek itt és a helyi folklór elkötelezett hívei. 

„Nagyon hiányzik Bényben a néhány éve megszűnt iskola. Ha gyermekeink máshová járnak iskolába, akkor nem a bényi táncokat, szokásokat tanulják, hanem azét a közösségét, ahol az iskola található. Most, hogy megjelent körünkben Kelemen Petra Piroska, nagyobb esély van arra, hogy a helyi fiatalok visszatérjenek az ősi gyökerekhez” - fejti ki Koczka Katalin. 

A tábor ideje alatt elkötelezett segítők, nagymamák főzik a gyerekeknek ételeket, hiszen milyen is lenne egy kézművestábor házikoszt nélkül.

A tábor ma kiállítással zárul, amit minden éven megtekintenek a táborlakók szülei, nagyszülei és az érdeklődők.

A tábort megszervezését támogatta a Bethlen Gábor Alap, a Humana szeretetszolgálat Ipolyságról, Kremmer Szabolcs polgármester, Béres József párkányi vállalkozó és a Csemadok bényi alapszervezete.

Nézzünk szét a táborban a képek segítségével.