2020. augusztus 1., 13:00

Add tovább a lángot!

Balázs Lilla a Petőfi-program ösztöndíjasaként második évét töltötte az Ung-vidéken. Bár közvetlenül a kaposkelecsényi Bercsényi Miklós Csemadok Alapszervezetet segítendő érkezett a felvidéki magyarság legtávolabbi pontjára, másutt is szívesen besegített.

 

Médialapozó

Királyhelmecen létrehozott egy iskolai néptánccsoportot, rendszeresen foglalkozott a bodrogszerdahelyi iskola diákjaival, és többek közt részese volt a Komócsa Táncegyüttes ifjúsági tagozata életre hívásának. Hogy maradhat-e még egy évig, vagy sem, még nem tudja, de a járvány kitörése után is az állomáshelyén maradt, és egy érdekes kezdeményezést indított az útjára.

Kérlek, mondd el, miről is van szó.

Mielőtt elfoglaltam az állomáshelyem, a véletlen úgy hozta, hogy egy komáromi kávézóban megpillantottam Géczi Lajos Ungi népmesék és mondák c. könyvét. Megkértem a tulajdonost, adja el nekem ezt a kötetet, mert szerettem volna alaposan felkészülni a kiküldetéshez. A tulaj gond nélkül megvált a könyvtől, hiszen számára nem jelentett akkora értéket. Az idén, miután hónapokra be kellett zárkóznunk, eszembe jutott, hogy jó lenne az emberi kapcsolatokat legalább az online térben fenntartani. És ehhez éppen az ungi népmesék és mondák jelentették a fogódzót. Ha már a székelyek büszkék a saját legendáriumukra, tegyük közzé mi is azt az értéket, amit ez a gyűjtemény képvisel.

Varga Tibor áldását adta az ötletre, mi pedig elkezdtük keresni a mesék felolvasóit. Ezzel párhuzamosan meghirdettük a Bercsényi Miklós Csemadok Alapszervezet rajzpályázatát is, amely szeptember 20-án zárul.

Minden pénteken 17.00 órakor felkerül a Youtube-csatornára a kötet egyik felolvasott meséje, és ezekhez várjuk az illusztrációkat, az  ungvidekimesek@ gmail.com e-mail-címre. Beszélgetésünk pillanatában már 16 mese hallgatható vissza az említett csatornán, és nagy örömünkre a rajzok is szépen gyűlnek.

Kik olvassák fel a meséket?

Elsőként, hogy példát mutassak, magam vettem a bátorságot a felolvasáshoz. Kezdetben meglehetősen félve jelentkeztek az emberek a szerepre, de később határozottan megbátorodtak. A felolvasók általában a 30 év feletti korosztályból kerülnek ki. Találunk köztük anyukákat, apukákat, tanító néniket, sőt az is előfordult, hogy egy Ausztriából hazatért egyén jelentkezett azzal, hogy ő sem szeretne semmi jóból kimaradni. A felolvasók zömmel Ung-vidékiek és bodrogköziek, de volt már csallóközi szereplőnk is.

balazs_lilla.jpg

Milyen korosztály küldi a rajzokat?

A rajzpályázatot a 6–15 éves korosztály számára hirdettük meg, és a pályázók száma egyelőre 20 felett jár. A beküldött rajzokat szakmai zsűri bírálja majd el, Petneházy Attila, a magyar–magyar kulturális kapcsolatokért felelős miniszteri biztos munkatársa vezetésével, a beérkezett pályaművekből pedig kiállítást rendezünk.

Néhányszor már az is előfordult, hogy valamelyik család felismerte, az egykori családtagjuk meséje hangzott el.

Ilyen esetben kérjük, hogy a leszármazottak keressenek meg bennünket, mert a mese egykori ismertetőjéről is szeretnénk megemlékezni, illetve ahhoz az illető fényképét is mellékelni. A mesék dialektusban íródtak, így felidézik a tájegység egyedi jellegét is. Ez a könyv igazi kincs, amely sokat elárul a vidék történelméről.

a_meset_csanak_szabolcs_olvassa.jpg

Részese vagy egy másik fontos ügynek is: a Csemadok jövendő nemzedékének felkarolásában és képzésében is szerepet játszol.

A Petőfi Sándor Program ösztöndíjasainak nagy része a Csemadok alapszervezeteinél tevékenykedik. Görföl Jenő országos titkárnak Pap Boglárka a segítője, ő vetette fel azt az ötletet is, hogy a Csemadok folytonos működésének biztosítása érdekében jó lenne megszólítanunk a fiatalokat. A Kárpát-aljáról érkezett Martin Vivien, a magyarországi Fózer Dóra, valamint jómagam Boglárka kezdeményezése mögé álltunk, és tavaly nyáron Add tovább a lángot! címmel meghirdettük az első tréninget Szencen. Azon még csak 5-6 fiatal vett részt, majd idén januárban Nagymegyeren folytattuk a munkát, itt már a résztvevők száma elérte a tízet. Most, július 19-e és 23-a között Gombaszögön tartottuk a harmadik tréninget, erre már nagy örömünkre július elején elkeltek a helyek, és ezúttal huszonhárom fiatal vett részt az egyhetes képzésen. Ráadásul az első résztvevőkből mára már szervezők is lettek. A tréningek célcsoportja a 16–25 éves korosztály, elsősorban pályázatra, programszervezésre, játékelméletre, konfliktuskezelésre tanítottuk őket. A Csemadok olyan közeg, amely alkalmas a találkozásokra, a szárnypróbálgatásokra, ezért reménykedünk a folytatásban! 

Megjelent a Magyar7 hetilap 2020/31. számában.   

+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék