2019. november 23., 09:46

A víz, az élet forrása

A címben szereplő mottóval szervezte meg a füleki székhelyű Novohrad-Nógrád Geopark, a környék alap-és középiskolás pedagógusai számára, két napos ismeretterjesztő, tudományos előadássorozatát, melynek részét képezte egy tanulmányút is.

geopark3.jpg
Médialapozó
Fotó: Szvorák Emese

A Füleki Városi Könyvtárban elhangzott előadások során a pedagógusok a téma szakértőitől kaptak információt a vizek felhasználásáról és a vízkészletek védelméről.

Az előadók egyöntetűen hangsúlyozták: a víz az egyik legfontosabb anyag a Földön. A földi vízkészlet többségét a világtenger birtokolja, az édesvízkészlet 90%-a pedig a hó-és jégtakarókban található. Az ENSZ szakértői szerint évszázadunk végére az ivóvíz drágább lehet az aranynál.

A megdöbbentő előrejelzésnek valós alapjai vannak, hiszen az élet fenntartásához nélkülözhetetlen édesvíz sok helyen már ma is kevés az ott élők számára. A meglévő vízkészletre pedig egyre több embernek van szüksége.

"A vízkészletek elszennyezése napjaink legnagyobb problémái közé tartozik, de ennél is jelentősebb változásokat okozhat a globális klímaváltozás, ami a vízkészlet eloszlását, a vízzel kapcsolatos időjárási-éghajlati jelenségeket befolyásolja" - emelte ki előadásában Jaroslav Vido, a zólyomi Műszaki Egyetem tanára. 

Az egyre magasabb átlaghőmérséklet miatt zsugorodik a Föld hó- és jégtakarója, az olvadás pedig a tengerszint fokozatos emelkedését eredményezi. Az ENSZ Klímaváltozási Bizottsága szerint 2100-ra a levegő hőmérséklete átlagosan 1,1– 6,4 Celsius-fokkal nőhet meg, a világtenger szintje pedig a 2000-es értékhez képest 0,18–0,6 méterrel kerül majd feljebb. A globális felmelegedés következtében a gleccserek is visszahúzódnak, sőt eltűnnek, ami rengeteg ember ivóvízellátását veszélyezteti.

Az éghajlatváltozás kihat hazánk vizeire is, hiszen nő a téli árvizek gyakorisága. Az áradások elleni védelem miatt fontos a csapadék minél teljesebb visszatartása és a lefolyás lassítása, amit hosszabb távon az erdősítéssel, rövidebb távon záportározók kiépítésével lehet megoldani.

György Balázs, a Novohrad-Nógrád Geopark szlovákiai irodavezetője portálunknak elmondta: a szemináriumot elsősorban az alap-és középiskolás tanárok, a víz-és a környezetvédelemmel foglalkozó szakemberek számára hirdették.

„A Novohrad-Nógrád Geopark mintegy 3200 eurós támogatást kapott a Szlovák Környezetvédelmi Ügynökségtől, amelyhez 5%-os önrésszel járult hozzá. A pályázaton belül elkészült egy passport, a Novohrad-Nógrád geopark területén lévő vizes területek összességéről” - tudatta az irodavezető.

Agócs Attila, a Novohrad-Nógrád Geopark ügyvezető elnöke kifejtette: a geopark éve óta próbálkozik azzal, hogy ne csak régiófejlesztési koncepciót tegyen le az asztalra, hanem környezettudatos életre is neveljen.

„Az elmúlt években nagyon szép hálózatot sikerült kiépítenünk a környék iskoláival. Természetesen ennek a magját a füleki intézmények adják, de a községek iskolái is csatlakoztak, ahol különböző ismeretterjesztő előadások, szakvezetett túrák, versenyek keretében próbáljuk bevonni a diákokat és a pedagógusokat egyaránt. Ez a szeminárium is ennek a keretében zajlik, aminek a témája a víz, mint az élet alapja. Arra gondoltunk, hogy ne mindig csak a szemétgyűjtésről, a szelektálásról, a komposztálásról, vagy éppen az erdőirtásról beszéljünk, hiszen a víz is nagyon fontos alkotóeleme a környezetünknek” - nyilatkozta.

A résztvevők másnap tanulmányúton vettek részt, melynek keretében meglátogatták a füleki szennyvíztisztítót, illetve a Novohrad-Nógrád Geopark vizes területeit. A régióban lévő víztározók és tavak a horgászok kedvelt helyei, melyek elősegíthetik a turizmus fejlődését a térségben.  

A találkozó célja, hogy rámutasson, a víz nélkülözhetetlen az élethez, ezért óvnunk kell, hogy az utánunk következő generációk számára is elérhető legyen.

geopark3.jpg
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.