2022. május 16., 13:44

A világ egyik legritkább szindrómájában szenvedő gyermekért futnak idén a gútai Dögös Sprint résztvevői

Talán már el sem kell mondanunk, hogy miről is szól Felvidék legnagyobb jótékonysági sporteseménye, a DGS Dögös Sprint, amit ebben az évben május 28-án rendeznek meg a hagyományoknak megfelelően Gútán, a Vízimalom területén. Az alábbiakban a futás szervezőinek sajtóközleményét olvashatják.

dgs sprint
Fotó: A Dögös Sprint szervezői
A mindig mosolygó Filip.

Az első DGS Sprintet 2014. május 31-én tartották, akkor és azóta is mindig a gútai Vizimalom területén. A DGS tulajdonképpen egy amatőr terepfutóverseny, 3, 7 és 14 kilométeres szakaszokkal. Minden egyes nevező a regisztrációs díjával támogatja azt a személy, aki az aktuális verseny kiszemeltje. A megmozdulás a kezdetektől sikeres, még a pandémia sem volt elég erős ahhoz, hogy megakadályozza a jótékony sportolást. A résztvevők száma folyamatos emelkedést mutat, mára a DGS Sprint a régió meghatározó eseményei közé tartozik.

Határ a csillagos ég

A DGS idei kedvezményezettje a négy és fél éves Martesik Filip, aki az úgynevezett Angelman-szindrómával született, ami egy genetikai rendellenesség és súlyos fizikai és mentális visszamaradást okoz, azonban ha idejében felismerik, ahogy Filipnél is megtörtént, akkor annak ellenére, hogy a betegség gyógyíthatatlan, nagyban javítható a beteg állapota. A gyermek helyzetét külön nehezíti, hogy a szindrómának is több típusa van és ezek közül ő a legsúlyosabbat (uniparentalis dizomia) „kapta”, ami oly ritka, hogy szülei tudomása szerint Szlovákiában az egyetlen személy, akinél ezt kimutatták eddig.

Egy emberibb életért

Azonban a gyermek a sok nehézsége ellenére egy boldog kisember, aki speciális óvodába jár és imádja a társaságot, nyitott, érdeklődő személyiség, és tele van szeretettel, mindezt úgy, hogy csak segítséggel tud mozogni és nem beszél, hanem úgynevezett kommunikációs képeskártyákkal fejezi ki gondolatait, igényeit, érzéseit.

Olykor már azt érezzük az édesanyjával, hogy ha tehetné, az egész világot magához ölelné, akkora szíve van, nyilván ezért is igyekszünk minden tőlünk telhetőt megtenni érte, mi csak azt szeretnénk, ha a fiúnk emberibb életet élhetne

– mondta Olivér, a gyermek édesapja.

A futásra regisztrálni IDE KATTINTVA lehet, a Facebook-eseményt ITT találja, ha pedig segítené szeretné Filip harcát a betegséggel, azt az alábbi számlaszámon teheti meg: IBAN: SK53 7500 0000 0040 3002 0262, BIC: CEKOSKBX.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.