2022. május 20., 20:19

A városházán fogadták a füleki gimnazistákat

Szép szokás a Füleki Gimnáziumban, hogy az iskola első éves tanulóit a városházán köszönti a polgármester, és átadja nekik a város kiváltságlevelét. Az okiratot idén az 1.A és az 1.C osztály kapta meg.

Füleki gimisek
Fotó: Nagy Andrea

Juraj Péter, a Füleki Gimnázium igazgatója portálunknak elmondta, a diákok bemutatása középkori tradíció, és szerették volna ezt a hagyományt a jelenbe is átültetni.

Ez az egyik módja annak, hogy megmutassuk, hogy a gimnázium nem csak modern iskola, hanem csodálatos múlttal is rendelkezik.

Ezért minden évben elhozzuk az elsősöket a polgármester úrhoz, hogy fogadja be őket a városba, ezzel bekapcsoljuk őket a helyi közéletbe is. Abban bízunk, hogyha egyszer elhagyják a várost, Fülek örökre a szívükben marad, ha pedig visszatérnek, akkor tudással felvértezve előbbre viszik a város fejlődését” – nyilatkozta az igazgató.

A bolgáromi Fazekas Zsófia az 1.A osztály tanulója. Mint elmondta, azért választotta a gimnáziumot, mert rengeteg diák ajánlotta neki, és bár több iskola is szóba jött a továbbtanulásnál, mégis a füleki gimi mellett tette le a voksát.

A tanárokat csak dicsérni tudom, nagyon jó az egész közösség, olyan mintha egy nagy család lennénk. Mióta az intézmény diákja vagyok, rengeteg dolgot tanultam, nagyon szeretem ezt az iskolát”

– mondta a diáklány.

Füleki gimisek
Fotó:  Nagy Andrea

Az 1.A osztály osztályfőnöke Benko Pál, örömmel mutatta be az ifjú generációt a város vezetésének.

„Jó régen volt az, amikor 30 éves volt a Füleki Gimnázium. Akkoriban édesapám volt az igazgató, és bennünket, akkori elsősöket ő ezekkel a szavakkal üdvözölt, hogy különleges ajándékban van részünk, hiszen egy harminc éves intézménybe léphetünk be, és végezhetünk tanulmányokat. És én most a 70 éves gimnázium első évfolyamát üdvözölhetem. Azt hiszem, ez egy nagyon kedves tradíció, és tiszteleghetek ezzel édesapám emlékének is” – nyilatkozta Benko Pál.

Agócs Attila polgármester szintén a Füleki Gimnázium diákja volt. Mint mondta, nagy örömmel figyeli azt, hogy az intézmény vezetése milyen progresszív irányba viszi az iskolát.

„Annak ellenére, hogy látjuk azt, hogy országosan a vidéki kis gimnáziumok gondokkal küszködnek, ők előre tekintenek, terveznek és modernizálnak. Látni kell azt, hogy bizony egy-egy városban városalkotó elem egy központi iskola. Nincs olyan szerencsénk, hogy akkorák lennénk, hogy itt egyetem legyen, de nekünk ez a gimnázium nagyon fontos. A műveltség bástyájaként tekintünk rá” – emelte ki.

Az esemény zárórészeként a polgármester átadta az osztályfőnököknek a város kiváltságlevelét.

Az okirat értelmében tanulmányaik alatt mind a füleki, mind a járás vagy kerület egyéb községeiből és városaiból érkező diákok Fülek város köztiszteletben álló polgárainak minősülnek. Ugyanakkor kötelezi őket arra, hogy viselkedésükkel példaképül szolgáljanak minden fiatalnak, a művelődés terén pedig olyan eredményeket érjenek el, melyekkel öregbítik a műveltség helyi kiemelkedő bástyájának tekintett iskolájuk és városuk jó hírnevét.

A Füleki Gimnázium 1.A osztályába 20, az 1.C osztályba 10 tanuló jár.

Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.