2018. október 2., 18:09

A turizmus lehet Beretke kitörési pontja

Kevés kisközség mondhatja el magáról, hogy olyan gyönyörű környezetben fekszik és annyi látnivalóval rendelkezik, mint Beretke. A község vezetősége a szinte felbecsülhetetlen kulturális és természeti örökséget felmérve pár éve tudatos fejlesztésbe fogott és az értékek megóvása mellett tett hitet.

beretke_kuria_02.jpg
Médialapozó
Fotó: Virsinszky Tamás

A Tornaljától 10 kilométerre, a Murány és a Sajó folyók összefolyásánál fekvő gömöri település első írásos emléke 1286-ból származik. Nevét feltehetőleg első birtokosáról kapta.

A Murány folyó
Fotó:  Virsinszky Tamás
A Murány folyó

A török hódoltság idején a falu elnéptelenedett, a feljegyzések szerint még 1720-ban is mindössze két család lakta. A 18. század folyamán aztán fokozatosan visszatért az élet, a község újra települt, s ekkor épült meg a barokk stílusú Beretkey-kúria. Magát az épületet Beretkey Zsigmond építtette (1754-ben), de később házasság útján a Fialka család tulajdonába került, így Fialka-kúria néven is ismert.

Fotó:  Virsinszky Tamás

A kastélyt - ahogy a helyiek nevezik - valaha gyönyörű park vette körül, amely még üvegházzal is rendelkezett. Az utolsó lakója Tornallyay Margit volt, aki a két világháború között saját birtokán református árvaházat működtetett a faluban, s nagylelkű és segítőkész természete miatt nagy becsben tartották az emberek.

Tornallyay Margit földbirtokosnő
Fotó:  Virsinszky Tamás
Tornallyay Margit földbirtokosnő

A 20. századra jellemző keserű nemesi sors azonban őt is utolérte. "1948-ban megkezdődött az államosítás, az úrnőt pedig megfosztották mindenétől és kitették a kastélyból. Alig maradt ruhája, amiben eltemették" - mesélte Giczei Anna polgármesterasszony, akit még pici gyermekként látott Gömör vármegye nagyasszonya.

Giczei Anna polgármester és Benedek László
Fotó:  Virsinszky Tamás
Giczei Anna polgármester és Benedek László

A Tornalja városát is megalapító Tornallyay-család telkét a szocializmus évei alatt felparcellázták és beépítették, az egykori nemesi lakban pedig egy ideig óvoda, majd kocsma működött, sőt még magtárként is használták, mielőtt állapota teljesen leromlott. A kúria belső terét kifosztották, még a bútorokat és a cserépkályhákat is elvitték.

Romos kúriából szállás

Az önkormányzat az áldatlan állapotot megelégelve lépett, s megkereste a leszármazottakat. A Budapesten élő Tornallyay Zoltán családja úgy döntött, hogy a falunak adja a kúriát - azzal a feltétellel, hogy a község azt nem adhatja el, felújíttatja, majd berendez benne egy emlékszobát.
Az évtizedeken át gondozatlan, romos épületbe így lassacskán visszatért az élet. A kastély 2007-től újra látogatható, oldalsó homlokzatán ugyanabban az évben helyezték el Tornallyay Margit földbirtokosnő emléktábláját.

Beretkey-kúria
Fotó:  Virsinszky Tamás
Beretkey-kúria

A felújított kúriát sokrétűen hasznosítják, így az idelátogató turistáknak szálláshelyként is szolgálhat. A négyszobás tágas épületben konyha és zuhanyzó is van, alapvetően családok illetve kisebb csoportok fogadására alkalmas, de szükség esetén 36 fekvőhelyet is ki tudnak alakítani az évszázados falak között.

Beretkei Tájház
Fotó:  Virsinszky Tamás
Beretkei Tájház

A vendégkönyv tanúsága szerint megszálltak itt már neves művészek, színészek, iskolások az ország különböző pontjairól, vagy éppen a Lengyelországba tartó lovas zarándokok, legutóbb pedig a budapesti Bethesda Gyermekkórházból volt itt egy több mint 20 fős gyereksereg. Ha kell, a szomszédos kultúrházban mintegy 80 ember számára étkezést is tudnak biztosítani - közölte a polgármesterasszony, aki a kevesebb mint 400 lakosú község egyik kitörési pontját a turizmusban látja. Giczei Anna elárulta, hogy minden vendéget készséggel fogadnak és a lehetőségeikhez mérten igyekeznek mindig fejleszteni valamit.

Könyvtár és galéria egy helyen

A kúriában kapott helyet például a falu könyvtára is, melynek gyűjteménye nagyrészt adakozásból jött össze és jelenleg kb. 6000 kötetet számlál. Időnként itt tartják a református istentiszteletet és a katolikus szentmisét is, a faluban ugyanis mindkét felekezetnek élnek hívei.

Könyvtár a Beretkey-kúriában
Fotó:  Virsinszky Tamás
Könyvtár a Beretkey-kúriában

A második világháború során a sziklaszirten álló kápolnát és a református templomot is találat érte. A lebombázott templomból megmentett egyetlen festmény, amely a falu védőszentjét, Szent Pétert ábrázolja ugyancsak a kúriában látható.

Szent Péter, a falu védőszentje
Fotó:  Virsinszky Tamás
Szent Péter, a falu védőszentje

Az épületben megtekinthető továbbá a Gömöri Fotóklub állandó kiállítása, melyet a Nógrád Megyei Fotóklub Egyesület és a Balassagyarmati Fotókör tagjaival közösen készítettek egy fotótúra során a környék látványosságairól. "A fotósok le voltak nyűgözve a tájtól, mindig örömmel és szívesen járnak vissza ide"- emlékezett Benedek László, a Gömöri Fotóklub elnöke, akit két éve a község hírnevének öregbítése érdekében kifejtett tevékenységéért Beretke díszpolgárává avattak.

Kilátás a Peskőről
Fotó:  Virsinszky Tamás
Kilátás a Peskőről

Sok érdekességet rejt a tanösvény

Benedek László fotóművész, barlangkutató a község határában húzódó tanösvény kiépítésében is aktívan részt vett. Az 1980-ban védetté nyilvánított területen húzódó Murány-áttörés Tanösvény hossza 3,5 km, így bejárása nem túlságosan megerőltető családok számára sem.

A tanösvény turistajelzése
Fotó:  Virsinszky Tamás
A tanösvény turistajelzése

A tanösvény a barlangokkal, az itt talált értékes leletekkel, a Peskő-sziklával, a gyönyörű Murány-áttöréssel, az épített örökséggel (a vízimalom régi épületével és a Rosszgyárnak nevezett 17. századi vasgyárral), valamint az egyéb természeti szépségeivel együtt már önmagában annyi érdekességet tartalmaz, hogy mindezek bemutatásának egy következő cikket lehetne szentelni.

Tehéncsorda a Murány-áttörésnél
Fotó:  Virsinszky Tamás
Tehéncsorda a Murány-áttörésnél

S akkor még nem is beszéltünk a község strandfürdőjéről, vagy a gondosan berendezett tájházról, mely a méhészet történetét bemutató állandó kiállítással is rendelkezik, s egyben szálláslehetőséget is kínál a megfáradt vándoroknak.

Beretkei Tájház
Fotó:  Virsinszky Tamás
Beretkei Tájház

Érdemes tehát Beretkére látogatni, ahol rengeteg a látnivaló és mindig barátságosan fogadják az odaérkező turistákat.

Peskő barlang
Fotó:  Virsinszky Tamás
Peskő barlang

Megjelent a Magyar7 hetilap 2018/21. számában.

beretke_kuria_02.jpg
+22 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!