A történelem darabjai a 21. században- alkotóműhelyek a füleki Művészeti Alapiskolában

2021. június 11., 15:01
Szvorák Emese

Egy sikeres projektnek köszönhetően „A történelem darabjai a 21. században” címmel alkotóműhelyek sorozatát valósította meg a füleki Művészeti Alapiskola. Az érdeklődők idén az agyaggal való munkába és a kerámia készítésbe kaptak betekintést. Az intézményt jelenleg 340 diák látogatja, ebből 150-en a képzőművész szakon fejlesztik kézügyességüket. Főként nekik kedvezett az iskola a rendezvénnyel.

alkotóműhelyek
Fotó: Szvorák Emese

Gyertyatartók, szobrocskák, alátétek és különféle dísztárgyak születtek az idei alkotóműhelyek során. A foglalkozásokat szlovák és magyar nyelven Jana Bialová és Végh Beáta pedagógusok tartották, akik a projekt keretében igyekeztek olyan művészeti ágat bemutatni, melyek nem mindennaposak az intézményben.  

„Az agyagozást megelőzően foglalkoztunk nemezeléssel, üvegfestéssel, illetve voltak próbálkozásaink textillel is”- részletezte Végh Beáta pedagógus, hozzátéve: a műhelyfoglalkozások során igyekeznek a múltat összekötni a 21. századdal.

alkotóműhelyek
Fotó: Szvorák Emese

A pedagógus szerint az agyaggal való munka összekapcsolja az érzékszerveket, emellett stresszoldó jelleggel is bír.

Aki megfogja, annak eszébe jut a gyermekkora, a homokozó, a gyurmázás. Ezekkel a tevékenységekkel valamennyien találkoztunk kisgyermekként”- mondta a pedagógus.

Ardamica Zorán, a Művészeti Alapiskola igazgatója úgy nyilatkozott: egy iskolának a művészeti projektek esetében kétféle motivációja van.

A szélesebbkörű motivációnk az, hogy részeseivé váljunk és megerősítsük a pozíciónkat nem csak a művészeti iskolák között, hanem a város és a régió kulturális életében is. A rövidtávú motiváció pedig az, hogy idevonzzunk olyan gyerekeket, akik később a diákjaink lehetnek, és akik látják azt, hogy a művészet nem csupán valamiféle díszítő tevékenység, hanem nyugodtan lehet az élet mindennapjainak része”

- mondta.

alkotóműhelyek
Fotó: Szvorák Emese

A rendezvénysorozat, mely idén másodízben zajlott, a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával valósult meg. Kicsúcsosodása egy őszi kiállítás lesz, melyen a legszebb alkotásokat tekinthetik meg az érdeklődők. Illetve június 23-án zajlik a felvételik második köre, amire minden művészetszerető diákot szeretettel várnak.

Kövesse facebook oldalunkat is!