2022. november 25., 18:49

A tinédzser korosztály is követi a ma7 médiacsaládot

A Galántai Kodály Zoltán Gimnázium diáknapján a napot lebonyolító tanárnő, Szenci Anikó különféle területről hív előadókat. Mindenki megtalálhatja számítását, hiszen a VándorLáss alapítójától kezdve, a patológuson át sokrétű, színes előadásokat hallhatnak a diákok.

A diákok is kipróbálhatták az interjúzást
Fotó: Tóth Tünde
A diákok is kipróbálhatták az interjúzást

A tanárnő rendre gondol rám is, mint az iskola volt tanulójára, ami igazán jólesik. Legutóbbi előadásom, sőt, talán nevezzük inkább együttgondolkodásnak, a mentális egészség problematikáját járta körbe. Idén pedig úgy döntöttem, előadás helyett ismét beszélgetéssé alakuljon át az az 50 perc, amit a gyerekekkel tölthetek.

A beszélgetés témája a média szerepe, felelőssége volt mindennapjainkban. A rendelkezésre álló idő első felében ezt boncolgattuk, a második felében pedig a vállalkozó szellemű diákok kipróbálhatták az interjúkészítés csínját-bínját.  

Rendkívül meglepő volt számomra, hogy a tinédzserek mennyire határozott és letisztult véleménnyel vannak a média és annak hatásai iránt. Tisztában vannak azzal, miként formálja az ízlésüket, tényként kezelik, hogy nagyrészt nem ők választják meg a tartalmat, amit fogyasztanak és vállalják, hogy órákra beszippantja őket az online világ. Ugyanakkor elmondásuk szerint arra kiváltképp ügyelnek, hogy ha társaságban vannak, ne legyenek annyira illetlenek, hogy a másik beszéde közben lapozzák az online tartalmakat. 

A téma az avatás volt
Fotó:  Tóth Tünde
A téma az avatás volt
Ők ebbe születtek, így szocializálódtak, azt mondják, látják ennek veszélyeit, de nem is akarnak tenni ellene, mert vonzza őket ez a világ.

Kitértünk arra is, miért egyre rövidebbek a számukra befogadható online videók. Azt mondják, minél rövidebb idő alatt minél több inger – ez a kulcs és a videók sikerének titka. Itt a tanárnők is hozzátették, hogy ez viszont az órán való odafigyelés rovására megy. Egyre kevesebb diák képes 45 percig figyelni az órán. 

A fiúk a mesék hatásairól diskuráltak
Fotó:  Tóth Tünde
A fiúk a mesék hatásairól diskuráltak
Megkérdeztem őket arról is, milyen felvidéki tartalmakat követnek, anélkül, hogy befolyásoltam volna őket és elmondtam volna, én honnan jövök és hova tartozom. Igazán kellemes érzés volt, hogy a 16-18 éves korosztály az elsők közt említette a ma7 médiacsaládot és ismerős volt nekik az arcom és egy-egy számukra érdekes videót is említettek az óra után, mikor külön odajöttek hozzám.
Együtt gondolkodtunk arról, milyen tartalmak érdekelnék ezt a generációt. Számos remek tippet és kritikát is kaptam, amivel bízom benne, hogy a jövőben élni tudunk és megnyerhetjük a fiatalabb korosztályt is a minőségi  tartalomgyártással.                              
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.