2021. április 5., 17:58

A templomkertből Édenkert lesz

A magyar kormány Kárpát-medencei óvodafejlesztési programjának köszönhetően a Felvidéken 24 új egyházi intézmény, óvoda és bölcsőde épül. Közülük a legkeletibb Királyhelmecen, ahol már áll a református óvoda és bölcsőde közös épülete.

Médialapozó

A műszaki átadására is sor került, csak a város hozzájárulására és a minisztérium engedélyére van szükség, hogy megnyissa kapuit. Ebbe a nagyon szép, gyerekbarát épületbe látogattunk el, hogy a nemes vállalkozás vezetőivel, Molnár István lelkésszel és feleségével, az ugyancsak lelkész Évával az eddig elvégzett munkákról, illetve az elképzeléseikről beszélgessünk.

Az épület közvetlenül a református templom szomszédságában áll, és gyakorlatilag egy homokdombra épült. Nem volt tehát könnyű áthidalni a szintkülönbséget, több támfalat is emeltek az építők. Ugyanakkor ez a tény különlegessé és egyedivé is teszi. A bölcsőde és az óvoda közös épülete az Édenkert nevet kapta.

Honnan a szép név?

István: A megnevezés szinte adta magát, hiszen korábban ezen a helyen a templomkert állott, abba helyeztük bele az épületet. Korábban a fákon gyümölcs termett, ezentúl – reményeink szerint – a gyermeki szívekben érnek majd be a lélek gyümölcsei. A templomkertből Édenkert lesz. A bibliai Édenkertben harmónia, összhang uralkodott, ahol az Istennel való találkozás lehetősége is adott volt. A mi vágyunk is az, hogy a hozzánk járó gyerekek megérezzék nálunk Isten jelenlétét, az intézmény gondozói és alkalmazottai szeretetén keresztül pedig Isten szeretetét. Ezt szimbolizálja a Kárpátalján élő Balog István tervezte logó is, amelynek központi eleme egy fa, amelyet gyerekek fognak körül. A fa szív alakú termései pedig a lélek gyümölcsei. Széttáruló gyökerei egyrészt az erős alapokra utalnak, másrészt arra, hogy az óvoda a gyerekeken túl hatással kíván lenni a családokra, a gyülekezetre, sőt tágabb közösségünkre is. A logóban megjelenő arany szín pedig az isteni jelenlétet jelképezi. Jól tudjuk, ma komoly hiányosságok jellemzik világunkat, fontos értékek mennek veszendőbe. Ennek visszafordításán, a gyerekek érzelmi intelligenciájának stabil alapokra helyezésén szeretnénk munkálkodni.

Meddig tartott az építkezés?

Éva: Szerencsések voltunk, hiszen a kivitelező cég, a homonnai Reinter Kft. jó munkát végzett, ráadásul családi vállalkozásként saját projektirodával is rendelkeznek, így az építkezés során felmerült műszaki problémákat azonnal meg is oldották. Így tudták elérni, hogy gyakorlatilag egy év alatt befejezték az építkezést. Az épület utca felőli oldalán található az intézmény konyhája, míg a templom felőli oldalon helyezkednek el az osztályok. Valamennyiből egyenesen az udvarra lehet kilépni, ahol a játszótér kapott helyet. 12 bölcsődést, 20 kis- és 20 nagycsoportos óvodást tudunk majd fogadni. Minden csoportnak két-két terem áll a rendelkezésére: egy a foglalkozásokra, egy pedig a pihenésre.

Nagyon szépek az osztályfalakat díszítő tapéták!

Éva: Van egy közös szál, amely ezeket a református óvodákat összeköti. Mindez abból fakad, hogy püspökségünk felvállalta: kidolgoztat három dekorációs látványtervet, amelyből az óvodák választhatnak. Ez a tapétákat, a belső falak színét, a bútorcsaládot egyaránt érinti. Nekünk csak jeleznünk kellett, hogy melyik számunkra a leginkább megfelelő.

Jelenleg mi az aktuális teendő?

István: Most készülünk benyújtani kérvényünket a minisztériumba, hogy vegyenek fel bennünket az óvodai intézmények sorába. Tisztában vagyunk azzal, hogy ez hosszabb folyamat eredménye, de tudunk olyan egyházi intézményről, amely e téren kivételt kapott. A bölcsődét idén ősszel mindenképpen elindítjuk, ahhoz nem kell külön minisztériumi engedély. Az óvodát pedig akkor nyitjuk meg, ha a tárca az áldását adja rá. Ha lehet, akár idén szeptemberben, ha nem, akkor egy év múlva. Hamarosan elkezdjük az érdeklődés felmérését is, hiszen sok mindent ez határoz majd meg.

Kiknek a jelentkezésére számítanak?

István: A bölcsődei elhelyezéssel kapcsolatban azoknak a szülőknek a jelentkezését várjuk elsősorban, akik szívesen visszamennének dolgozni, amennyiben a gyermekeiket jó kezekben tudják. A felekezeti hovatartozás sem itt, sem az óvodában nem játszik szerepet. Célunk a szeretetteljes légkör megteremtése, ahol magyar nyelvű nevelés folyik egyházi szellemben. Az állami tantervek betartása mellett a belső, egyházi közoktatási törvényünket is szem előtt kívánjuk tartani. Rendszeresek lesznek a hittanórák, természetes lesz az imádkozás például étkezés előtt és után, de készítünk a gyülekezet számára gyermekműsorokat is, hiszen egyházközségünkhöz is erős szálakkal szeretnénk kötni az intézményt. Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek ne két külön világban éljenek, ne két különböző értékrend szerinti nevelésben részesüljenek itt és otthon. A szülőkre is gondolunk majd, különféle programokkal segítve őket a gyermeknevelésben. Amennyiben a szülők el tudják fogadni mindazt, amit kínálunk, a gyermeküket szeretettel várjuk. Az óvoda megalapítását hitből vállaltuk, azért, hogy 70 év után a királyhelmeci gyülekezetnek ismét legyen keresztyén szellemiségű oktatási intézménye, ez esetben bölcsődéje és óvodája.

(Megjelent a Magyar7 c. hetilap 2021/13. számában)

+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.