lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2022. október 31., 13:01

A Szövetségnek 18 polgármestere és 157 képviselője lett a Komáromi járásban

A Szövetség Komáromi járásban indított 26 polgármesterjelöltje közül 18-nak szavazott bizalmat a helyi lakosság többsége. Négy további olyan polgármesterük is sikert aratott, akik ugyan nem e párt listáján szerepeltek, de a választási kampány során élvezték annak támogatását.

becse
Becse Norbert
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Az indított helyi 239 képviselőjelöltjüknek pedig 60 százaléka, vagyis 157 személy került be egy-egy városi vagy községi önkormányzatba. A Nyitra Megyei Önkormányzatban a járásból 7 képviselőjük foglalhat helyet. Becse Norbert, járási pártelnök elégedett a végeredményükkel, s továbbra is a magyar egység megerősítését szorgalmazza.

A listánkon indított 26 polgármesterjelölt közül 18-an állhatnak majd a településük élére. Hárman (Csallóközaranyoson Varjú Éva, Ekelen Csernyánszka Mónika, Ímelyen Justyák János) nem párttagként, hanem függetlenként indult a listánkon, s a két hölgyet meg is választották.

Hét jelöltünknek - Bogyán, Gelléren, Hetényen, Kolozsnémán, Komáromfüssön, Marcelházán, Nagykeszin nem akadt ellenjelöltje. Tehát a párttagok közül 16-an jutottak polgármesteri székhez és feladatkörhöz: Bajcson Bachorec Ferenc, Bogyán Fitos Zsuzsanna, Bátorkeszin Labancz Roland, Dunamocson Banai Tóth Pál, Gelléren Kürthy György, Hetényen Magyari Ferenc, Izsán Domin István, Keszegfalván Pataki Dezső, Kolozsnémán Szalay Rozália, Komáromfüssön Farkas Károly, Marcelházán Varga Ervin, Megyercsen Molnár Zoltán, Nagykeszin Csóka Lajos, Naszvadon Molnár Zoltán, Pathon Tóth Rozália, Szilason Tóth Péter“ – mondta el Becse Norbert.

Hozzátette: bár nem szerepeltek a listájukon, mégis Madaron a polgármesterré ugyancsak megválasztott Édes István, Nemesócsán Válek Iván, Lakszakállason Mayer Ferenc, Tanyon pedig Bugár Imre teljesen független jelöltet támogatták, s az ő sikerüknek is nagyon örülnek. Majd arra is kitért, hogy a Szövetség járási szinten elveszített 8 polgármesteri posztot Komáromban, ahol Keszegh Béla, Gútán, ahol Halász Béla, Ógyallán, ahol Peter Závodský, Perbetén, ahol Héger Rudolf, Bogyaréten, ahol Zora Kočišová, Karván, ahol Duka Gábor, Martoson, ahol Keszeg István és Ímelyen, ahol pedig Tyukos Ferenc független jelölt győzött a Szövetség jelöltjeivel szemben.

„Mi tagadás, több helyen nagyon durva, személyeskedésbe – mocskolódásokba torkolló kampány folyt a Szövetség jelöltjeivel szemben. Bebizonyosodott és a végeredményeken is megmutatkozott azonban az, hogy a felvidéki magyarok nem kedvelik a vetélytársak lejáratását célzó, negatív kampányt. Járási szinten elégedettek lehetünk a csupán egy éve működő magyar párt eredményeivel.

Azon azonban meglepődtünk, hogy Gútán nem a négy választási ciklusban nagyszerűen tevékenykedett Horváth Árpádot választották újra, valamint Perbetén is más végeredményre számítottunk. Azt is fájlaljuk, hogy Komáromban és Ógyallán csak 3-3 képviselőjelöltünk jutott be a városi testületbe, bár Feszty városában, a korábbi önkormányzatban egyetlen magyar képviselő sem dolgozott“

– magyarázta a továbbiakban.

Azzal az eredménnyel, hogy a továbbiakban 157 képviselőjük tevékenykedhet majd a helyi önkormányzatokban, szintén elégedett a járási elnök: „A kampányunk során sosem említettük meg azt, hogy egy-egy jelöltünk a három platformunk melyikéhez tartozik. Ahelyett azt hangsúlyoztuk, hogy helyi szinten megvan az egység, s az eredményeket sem platformok szerint összesítettük. Sokan kifejezték a vágyukat, hogy mielőbb töröljük el a platformokat, s legyen mindegy az, hogy korábban ki hová tartozott.

A jövőben mindannyiunk közös érdeke az, hogy az egység megerősítéséért munkálkodjunk, ami növelheti a befolyásunkat és a közös munkánk hatékonyságát“.

Végül kiemelte a megyei képviselőjelöltjeik kiváló szereplését, miközben némi hiányérzetének is hangot adott: „A járásunkból a Szövetség színeiben bejutott Andruskó Imrén, Viola Miklóson, Bauer Ildikón, Horváth Árpádon, Orosz Örsön, Gyarmati Tihaméron és rajtam kívül a megyei parlamentben helyet kellett volna kapnia Zink Vass Nórának is, aki a Szövetség országos és Komáromi járási titkáraként, mintegy háttéremberként az egész kampány során fáradhatatlanul dolgozott a közös sikerünk érdekében. Hónapokon át folyamatosan jelen volt a településeken, s a választók mégsem úgy értékelték a munkáját, ahogy azt valóban megérdemelte volna. Ez nagyon sajnálatos...“.

A Komáromi járás cikkünkben még nem említett településeit a következő négy évben ezek a polgármesterek vezethetik: Búcs – Karkó János (független), Dunaradvány - Ľubomír Púchovský (független), Ifjúságfalva – Gönczöl Gabriella (független), Komáromszentpéter – Hamran Tibor (független), Szilasháza - Ján Šušoliak (KDH), Virt – Lengyel László (független), Vágfüzes - Peter Ilčík (független), Zsemlékes - Dáša Kovácsová (független), Újgyalla - Miloš Vicena (független), Újpuszta - Ľubomír Maťko (független).
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.