2021. szeptember 24., 14:10

A sőregi Tódor Péter fotója nyerte el a NATURA 2021 amatőr fotópályázat első helyét

A füleki vár Bebek-tornyának ötödik szintjén november 15-ig láthatók a FOTONATURA 2021 amatőr fotópályázat képei. A zsűri értékelése alapján az első helyezést Tódor Péter nyerte el "A mennyország kapuja" c. fényképével.

Fotonatura
Fotó: Tódor Péter
A mennyország kapuja

Az amatőr fotópályázatot a Füleki Vármúzeum a Geopark Novohrad-Nógrád JSZT-vel együttműködve még tavasszal hirdette meg, amikor érvényben voltak a szigorú járványügyi korlátozások. Abban az időszakban az emberek gyakrabban mozdultak ki a természetbe, és megpróbálták fölfedezni a környék látványosságai. Erre az igényre reagált a Füleki Vármúzeum.

A versenykiírásra, amely májustól júniusig zajlott, a Fülek környéki túraútvonalakon készített természetfotókkal lehetett nevezni.

A pályázat kihirdetését a térség turisztikai lehetőségei iránt mutatott érdeklődés ihlette, melyek részletes és tartalmas cikkek formájában kerültek bemutatásra a Füleki Hírlap önkormányzati havilap téli és tavaszi számaiban. A rovat célja az volt, hogy felhívja a figyelmet tájaink számtalan természeti, földtani és kultúrtörténeti nevezetességeire, amelyek az első határon átnyúló, Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark részét képezik, valamint, hogy természetjárásra és az említett értékek védelmére ösztönözze a nyilvánosságot”- nyilatkozta Illés Gábor, a Füleki Vármúzeum munkatársa.

Fotonatura
Fotó: Szvorák Emese

A versenybe nyolc fotós kapcsolódott be, összesen 41 felvétellel, melyek közül az értékelő bizottság, figyelembe véve a fénykép műszaki kivitelezését, képfelépítését és esztétikai értékét, kiválasztotta a három legjobbat. Az első helyezett Tódor Péter, a második Kovács Roman, a harmadik pedig Nagy Róbert lett, akik a kiállításmegnyitón vették át a díjat.

A sőregi Tódor Péter két éve foglalkozik fotózással. Mint elmondta, a csodálatos táj inspirálja őt. Leginkább szülőfaluját és a Medvesalját szereti fotózni. A versenypályázatra öt fotóval nevezett.

„A díjnyertes fotóm a „Mennyország kapuja” nevet kapta. Májusban készítettem. Reggel öt órakor indultam a helyszínre, hogy elkapjam a megfelelő pillanatot. Szerencsém volt, mert pár perc volt az egész, ahogy kelt fel a nap és átszínezte a ködfelhőt”- nyilatkozta a fotós.

A nyertes fényképekből, valamint a további beküldött felvételekből kiállítás készült, amely a turistaidény végéig tekinthető meg a füleki várban.
Megosztás
Címkék