A Smart közösségek építése, oktatása és kooperációja segítheti a régió fenntarthatóságát

Szvorák Emese 2019. április 15., 13:22

A Füleki Gimnáziumban zárult a Smart Közösségek nevet viselő, kétéves projekt, mely a szlovák-magyar határ menti régió helyi közösségeinek és hátrányos helyzetű csoportjainak bátorítását, felzárkóztatását tűzte ki célul. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg, 453 ezer eurós támogatási összeggel.

Fotó: Bálint Lóránt

A Smart Közösségek projekt 2017 májusában indult és 2019 április végéig tart. A projekt konzorcium 8 tagból állt: 4 magyar intézmény (Interindustria Tudásközpont Alapítvány, Salgótarján – konzorciumvezető, Szent István Egyetem, Gödöllő, Magyar Tudományos Akadémia, Közgazdasági- és Regionális Tudományi Kutatóközpont, RKI Pécs, Közösség a Megújuló Vidékért, Legénd) és 4 szlovák intézmény (e-Talentum, Fülek, Kassai Egyetem, ASTRA – Association for innovations and development, Füleki Gimnázium).

A projekt kitalálói szükségesnek tartották a határokon átnyúló együttműködést, hiszen a tapasztalatok azt mutatják, hogy az összekapcsolás nélküli tevékenységek csak a regionális különbségeket növelik. “Célunk, hogy bátorítsuk a helyi identitást, azért, hogy a “perifériák” lakói képesek legyenek olyan feltételeket teremteni saját otthonaikban, melyben teljes életet élhetnek és értékeket generálhatnak”- jegyezte meg Iveta Orbánová, az ASTRA-t képviselő projekt partner.

Józsa Viktória, az ITA projektkoordinátora elmondta: a projektben a lakosokra koncentráltak, gyermekektől az idős korosztályig, beleértve a marginalizált társadalmi csoportok magas arányát, és a határ menti területeken (Nyitrai régió, Besztercebányai régió, Kassai régió és Nógrád megye) élőket.

„Minden gyereknek van már okos telefonja, de azon túl, hogy játszanak vele, nem igazán tudják használni. A projektnek az a célja, hogy kisgyerekkoról kezdve nem csak a nagyvárosokban, hanem falvakban is lehetőséget biztosítson arra, hogy a gyerekek programozást tanulhassanak. Ennek keretében iskolai szakköröket indítottunk, nyári táborokat szerveztünk, két fő területen: informatika és fenntartható életmód”- nyilatkozta.

A projekt része volt a Térségi Virág mentor mozgalom is, melynek keretében a részt vevő egyetemek hallgatói, oktatói, kutatói (mentorok), saját munkatapasztalataikat alapul véve, támogatták a hátrányos helyzetben lévő térségek iskoláinak gyermekeit. Eredetileg 100 gyermek oktatását tűzték ki célul, jelenleg azonban már 147- nél járnak, a tanárok pedig vállalták, hogy a projekt lezárását követően is viszik tovább a szakköröket.

A projektfelelősök elmondták: a jövőben is szeretnék folytatni a programot, hiszen sikerült azt a gondolkodásváltást elindítani, ami szükséges ahhoz, hogy kitörési lehetőséget biztosítsanak a marginalizált közösségben élőknek.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS