2018. november 7., 18:36

A Sennyei kastély jövőjéről

A bélyi kastélyt 1781-ben építtette  a grófi rangra emelt 'Sennyey család. A barokk stílusban épített kastély, a későbbi átépítések során nyerte el jelenlegi klasszicista-rokokó  stílusát. A kastély egy három épültből álló U alakú épületegyüttes.

egykor.jpg
Médialapozó
Fotó: Facebook

A központi épület főbejárata nyugati fekvésű, ennek két oldalán merőlegesen - külön építményként - épült a kastély északi és déli szárnya. A XX. században az épület többféle funkciót töltött be. Volt itt általános iskola,  raktár, szükséglakás,  katonai szálláshely. Nem csoda, ha állaga fokozatosan leromlott. A Szlovák Köztársaság Műemlékügyi Hivatala 1990-ben a kastélyt műemlékké nyilvánította. Ennek is köszönhető, hogy a XX. század 90-es éveinek  második felében a főépület tetőszerkezetét  felújították. Szinte az utolsó pillanatokban sikerült megmenteni a teljes enyészettől.                 

A Prosperitas Alapítvány 2008-ban megvásárolta a Bélyben található Sennyey kastélyt, és a „Magyarország – Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013” pályázat keretén belül 2009-ben megkezdte a kastély központi épületének a felújítását, illetve az épület  közművesítését. Az építkezési munkálatok 2012 júniusában befejeződtek, majd 2012. októberében a belső terek kerültek berendezésre teljesen új, a kastély fénykorát idéző bútorokkal.

A felújított kastély központi épületének beépített területe 866 m2, ebből 595 m2-t használnak, azaz  20 helyiséget. A felújított kastélyrészben kialakítottak három vendégszobát és egy kényelmes lakosztályt, amelyek már elérhetőek a turisták számára. A vendégszobák külön bejárattal rendelkeznek. Pillanatnyilag  8 személy elhelyezését tudják egyszerre biztosítani, illetve pótágyakkal akár 15 személy elszállásolása is lehetőség nyílik. 
A kastély központi részében található boltíves szalon, ideális konferenciák, szemináriumok, tanfolyamok megrendezésére, illetve  koncertek szervezésére. A kastélyrész könyvtárában működik Letéti Könyvtárként a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményeinek Nagykönyvtára.

A Prosperitas Alapítvány egyrészt biztosítja a nem dedikált könyvek kölcsönzését, illetve a dedikált példányok  helyben olvasásának lehetőségét. Az épületben egy turisztikai – idegenforgalmi információs központ is működik. 

A Sennyey- kastély felújított épülete két állandó kiállításnak ad otthont: a Sennyey család hagyatéka című  bemutatja a kastély volt tulajdonosainak hagyatékából származó  tárgyakat, dokumentumokat, képeket.
A Petőfi Sándor Szibériában című kiállítás pedig a költő életének és tevékenységének, kutatása és elemzése során feltárt anyagokat, dokumentumokat állítja ki.

A kastély északi és déli szárnya azonban  továbbra is  rossz állapotban van, fontos lenne a azoknak is a teljes  felújítása. 2011-ben elkészült már az  engedélyeztetési tervdokumentáció, melynek alapján  megkezdődhetne ugyan az építkezés, ám az alapítvány, sajnos, nem rendelkezik a felújítási munkák kivitelezéséhez szükséges pénzösszeggel, ezért az épületrészeken eleddig csak állagmegőrző munkákat folytattak.   

A kastély északi szárnyépülete alápincézett, egyszintes épület, beépített területe 380 m2. A tetőszerkezete az alapterület egyharmadán összedőlt, a tartófalai sérültek, a mennyezet leszakadt. A Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériumától igényelt támogatásnak köszönhetően 2015-ben az északi szárnyon a tartófalakat megerősítették, a belső tartófalakon a betonkoszorúkat  alakítottak ki, illetve megépítették a könnyűszerkezetű vasbeton födémet.    

A kastély déli szárnyépülete egyszintes, beépített területe 360 m2. Mivel a tetőszerkezet itt is  több helyen sérült, több helyen beázott, a tartófalai megsérültek, a mennyezet a beázások következtében több helyen beszakadt, ezért  2017-ben itt is hasonló munkálatok folytak, mint a másik szárnyon. Az alapítvány pályázatot nyújtott be a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériumába és a Bethlen Gábor Alapba, hogy segítsék az építkezési munkák folytatásának finanszírozását, a teljes körű rekonstrukciót.

A közelmúlt és a jelen
Fotó:  Facebook
A közelmúlt és a jelen

A két szárnyépület felújítása segítené régiónk idegenforgalmának növekedését is. A felújított déli szárnyépületben újabb szálláshelyeket, négy vendégszobát, valamint egy apartmant lehetne kialakítani.  A déli szárnyépületben pedig további 10, pótágyak elhelyezése után 16 személyt lehetne elszállásolni.

Az északi szárnyépület földszintjén a kastély működtetését szolgálná két irodahelyiség, valamint két egybenyitható közösségi terem, étterem. A pincében három egybenyitható közösségi termet alakítanának ki, melyekben tanfolyamok, különböző kulturális és társadalmi események, kiállítások számára adhatna teret.

A felújított kastélyt több mint 3,50 ha-os park veszi körül, mely tele van százévesnél is idősebb kőrisekkel, platánokkal. A parkot is műemlékké nyilvánították.

A szárnyépületek felújítása, valamint a kastély előtti park rekonstrukciója  mintegy kétmillió eurót emésztene fel. A Prosperitas Alapítvány egyben olyan befektetőket és partnereket keres, akik szívesen részt vennének a kastély felújításában, illetve későbbi üzemeltetésében.

 

 

egykor.jpg
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.