2020. január 25., 10:08

A Selye János Egyetem doktoranduszai Európa legjobbjai közt

A Selye János Egyetem Gazdaságtudományi és Informatikai Karának  három doktorandusz hallgatója – Molnár Anna, Világi István és Kovács Ádám – sikeresen szerepelt a Global Case Study Challenge 2019 nemzetközi esettanulmányi projektben.

Fotó: SJE

Az egyetem hallgatói már 2011-től aktívan részt vesznek az amerikai Greensboro Egyetem által koordinált nemzetközi üzleti esetmegoldási programban, az  X - Culture projektben. A Global Case Study Challenge programot az ausztriai Carinthia University of Applied Science hirdette meg és koordinálta elsősorban az európaiak számára, amelybe csaknem 300 hallgató kapcsolódott be. A Selye János Egyetemen kívül több külföldi felsőoktatási intézmények,  többek között az amszterdami Amsterdam University of Applied Sciences, a francia Lille Catholic University, a moszkvai - RANEPA Moscow, a barceloniai Universitat Autònoma de Barcelona a svájci Geneva Business School, valamint a bolgár  Sophia University hallgatói vettek részt a projektben. 

A program célja a hallgatók a menedzsment terén szerzett nemzetközi tapasztalatainak gyarapítása volt,

de erős hangsúlyt fektettek a team munka mellet a digitális eszközökkel támogatott közös prezentációra, valamint  a kommunikáció, a különböző  nyelvi, illetve kultúrából fakadó nehézségek, az eltérő időzónák figyelembe vételével a határidőre való teljesítés, illetve a prezentációk közös online megvitatása terén is tapasztalatot szereztek.

Az esettanulmányok  témája elsősorban multinacionális vállalatokkal kapcsolatos valós események szimulációja volt,  tehát tényleges problémaközpontú szituációkra kellett javaslatokat készíteniük a hallgatóknak. A projekt egyszerre nyújtott új ismereteket, egyúttal pedig fejlesztette a problémamegoldó képességet. A program során csoportokba sorolták a hallgatókat, majd egy konkrét esettanulmány értelmezése, az ehhez kapcsolódó szakirodalom felkutatása és a feldolgozása, illetve a  tanulmány részeként szereplő kérdések alapján egy prezentáció elkészítése volt a feladat, amelyben szakmailag helytállóan kellett az esetet értelmezni és a vállalati problémára megoldást találni. A rendelkezésre álló kvalitatív és kvantitatív információk alapján kidolgozott megoldást pedig végezetül prezentálniuk kellett a nemzetközi egyetemek magas szakértelemmel rendelkező professzorokból  álló  zsűriének.

 A projekt során az információ gyűjtése, az analitikus képesség, a numerikus készség, a strukturáló képesség, a kritikus gondolkodás, a döntéshozatal, valamint a logikus érvelés is meghatározó volt.

"Különösen fontosnak tartom a program mérföldkő jellegét, hiszen egy újabb módon is kiléptünk a globális szintérre. A korábban már beindult Erasmus diákcsere és az amerikai Greensboro Egyetem által koordinált nemzetközi üzleti esetmegoldási programban való rendszeres részvétel mellett valósítottuk meg ezt nagyon modern kooperatív tanulási formát. Szlovákiában mi vagyunk az elsők, akik magyar nyelvű felsőoktatási intézményként bekapcsolódtunk egy ilyen programba” – közölte Poór József a programot Szlovákiában koordináló egyetemi tanár.

A Selye János Egyetem Gazdaságtudományi és Informatikai Karának  három doktorandusz  hallgatója külön-külön egy nemzetközi öttagú teamhez tartozott.

"A csoportom feladata egy német energetikai vállalat külföldi terjeszkedése volt Romániába és Bulgáriába, német menedzsmenttel kiküldetésben. Az ezzel kapcsolatos nehézségek értelmezésére fókuszáltunk menedzsment szinten. A tanulmány az egyes kultúrák közötti különbségeket dolgozta fel a nemzetközi GLOBE felmérés eljárása szerint. Része volt a román és bolgár vállalat dolgozói vélemények, valamint a kiküldetésben lévő német menedzsment véleményének a felülvizsgálata valamint a kultúrákkal való ismerkedés. Az előadásunk tartalmazott kritikus hozzáállást és tanácsokat, javaslatokat." - mesélte Világi István, a Selye János Egyetem Gazdaságtudományi és Informatikai Karának hallgatója.

Molnár Anna nemzetközi csapata az "Offshoring to India" esettanulmányt kapta feladatául, valamint az ezzel kapcsolatos kommunikációs, kulturális problémák értelmezését és felkutatását,  konkrét javaslatok, megoldások kidolgozását.

"Az esettanulmány-módszeren keresztül történő oktatás egyre növekvő népszerűségnek örvend, mert ezek a képzést valós, problémaközpontú szituációkra alapozzák.  Külföldön az oktatás nagy része esetmegoldásból áll, így a több megoldott eset és elkészített prezentáció nagy tapasztalatot és előnyt jelent az ottani diákoknak a valós életben.  Véleményem szerint ezt mindenképp applikálni lehetne itthon is, akár már a szlovák nyelv oktatásánál is. A Global Case Study 2019 esettanulmányai  főszereplői, fókuszuk és terjedelmük alapján rendkívül széles skálán mozogtak, ezáltal a problémamegoldás és az ehhez  kapcsolódó készségek és képességek fejlesztését tudtuk gyakorolni." – hangsúlyozta Molnár Anna.

Kovács Ádám és csoportja esettanulmánya az IKEA és Szaud-Arábia közti 2012-es konfliktuson alapult. Ezzel kapcsolatosan kellett helyzetelemzést végezniük, véleményt, konkrét javaslatokat kidolgozniuk. "Hetente online meetinget tartottunk, itt osztottuk le a feladatokat egymás között. Végül a konferencia előtt összegeztük az egészet és elkészítettük a prezentációnkat. A konferencia nagyon profi módon valósult meg a ZOOM programon keresztül,  gördülékenyen haladt. A Global Case Study egy nagyszerű ötlet volt és a projekt megvalósítása egyértelműen elérte a kívánt hatását. A jövőben bátran ajánlom másoknak is az ilyen jellegű projekt részvételt" – tájékoztatott Kovács Ádám.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.