2018. szeptember 21., 19:18

A régió felemelkedését szolgálja a Tompa Központ

Megkezdi működését Rimaszombatban a Tompa Mihály Központ, amelynek ünnepélyes megnyitójára ma került sor. Az intézmény létrejöttét bemutató sajtótájékoztató és fogadás után Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártja (MKP) országos elnöke Mag Fodor Enikővel és Cziprusz Zoltánnal, az intézmény vezetőivel közösen vágta át a szalagot.

img_2982.jpg
Galéria
+9 kép a galériában
Fotó: Virsinszky Tamás

A Tompa Központ megalapítását a Gömöri Ifjúsági Csoport kezdeményezte. Az iroda létrehozását megcélzó pályázatot  – melyet a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatott – Mag Fodor Enikő irodavezető írta meg. Az intézmény feladata a különböző rendezvények szervezésén túl a Gömörben tevékenykedő szervezetek együttműködésének koordinálása, valamint szükség esetén a vállalkozók, pályázatírók megsegítése. Érdekesség, hogy ez az iroda is a Fő tér 1. szám alatt (az Allianz biztosító épületében) kapott helyet, ahogyan a múlt héten átadott régiófejlesztési ügynökség irodája is.

Az ünnepélyes átadót Páko Mária éneke indította, aki az új intézmény névadójától, Tompa Mihálytól adott elő megzenésített verseket. Ezt követően Cziprusz Zoltán vázolta fel a Tompa Központ létrejöttének előzményeit. Mint felidézte kb. 10 éve gondolkodtak el először, hogy kellene egy szervezetet alapítani, ami összefogja a gömöri fiatalokat - így jött létre a Via Nova ICS rimaszombati alapszervezete. A következő években megalakult a Gömöri Ifjúsági Csoport is, s ezek most párhuzamosan, egymást segítve működnek. A közös irodához csatlakozott a Baráti Körök és a Felvidéki Magyar Romák (FeMaRo) társulása is. „Fontos, hogy nem egymással szemben, hanem egymásért, egy célért dolgozunk” – hangsúlyozta az MKP megyei képviselője.

Fotó:  Virsinszky Tamás

A Tompa Központ ún. anyaszervezete tehát a Gömöri Ifjúsági Csoport, emellett négy állandó szervezet van amellyel együttműködik – az ICS, a Baráti Körök, a FemaRo és a MagnaFestum, de a jövőben várhatóan további szervezetek is csatlakoznak - foglalta össze Cziprusz Zoltán.

Hogy jött a központ ötlete?

Mint azt elmondta, korábban mindenki saját otthonából, szabadidejében csinálta és szervezte az eseményeket, rendezvényeket, s ez a továbbiakban ilyen szinten már nem volt fenntartható. Ezért egy háttérintézményt kívántak létrehozni itt, Rimaszombatban, ami ezeket a szervezeteket Gömör-Nógrádban összefogja. Mivel Rimaszombat földrajzilag a Felvidék közepén van, ezért a Tompa Központot országos szempontból is jelentősnek tartja Cziprusz, majd rámutatott, hogy az intézmény a jövőben nemcsak itt fejti ki majd tevékenységét, hanem az egész Felvidéken.

Menyhárt József, az MKP elnöke a megnyitón köszöntötte az egyes szervezetek vezetőit, s minden egybegyűltet, majd kiemelte, hogy egy generációs összefogásról van szó.

Fotó:  Virsinszky Tamás

„A középső és az idősebb korosztályon kívül főleg fiatalok vannak itt, ami fontos a jövő szempontjából. Ez egy olyan lépés, ahonnét elrugaszkodhatunk. Abban hiszek, hogy van összefogás és egymás segítése és nem egymás ellen menés. Most az önkormányzati választások előtt előjönnek sérelmek, nem könnyű időszak ez, de pont most kell megmutatni, hogy van összefogás, van kulturált kampányolás ” – mondta az MKP elnöke.

„Tompa, de hasít”

„Bár a nevében Tompa Központ, de tudom, hogy élesen fog hasítani, amihez rengeteg munkára és jó csapatra lesz szükség, de itt minden összetevő egybeállt. Csak erőt, egészséget és a Jóisten áldását tudom kívánni hozzá” – zárta köszöntőjét Menyhárt József.

Fotó:  Virsinszky Tamás

Végül Juhász Péter képviselő köszönte meg Magyarország támogatását az iroda létrejöttéhez, továbbá mindenkinek, aki két kezével vagy szürkeállományával hozzájárult ehhez. Menyhárt Józsefnek pedig egy felvidéki zászlót adtak át, amellyel közös képet is készítettek a szervezetek képviselői.

img_2982.jpg
Galéria
+9 kép a galériában
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.