2021. április 12., 08:16

A reggeli sztrájk miatt nem közlekednek a pozsonyi tömegközlekedés járatai

Reggel 8. és 9. óra között a pozsonyi tömegközlekedés járművezetői sztrájkot terveznek, a munkabeszüntetés miatt ezért ebben az időszakban jelentősen korlátozva lesznek a tömegközlekedési járatok. A kórházakhoz közlekedő 9, 32 és 98 vonalakat azonban a sztrájk nem fogja érinteni.

Fotó: imhd.sk

Április 12-én a pozsonyi és kassai közlekedési vállat szakszervezeteinek képviselői sztrájkot terveznek reggel 8. é 9. óra között.

A szakszervezetek ezzel akarják felhívni a kormány figyelmét arra, hogy a városi közlekedési vállalatoknak minél hamarább anyagi kompenzációra van szükségük, a koronavírus-járvány miatt ugyanis jelentős bevételcsökkenéssel szembesültek.

Az állam segítsége nélkül a tömegközlekedési járatok korlátozása várható, illetve fennáll a veszélye annak, hogy az alkalmazottakat tömeges elbocsátása fog következni.

Pozsonyban a meghirdetett sztrájk miatt reggel 8. és 9. óra között több vonalon leáll a tömegközlekedés, és csak olyan járművek fognak közlekedni, amelyek járművezetői nem akarnak részt venni a meghirdetett sztrájkban, mivel a részvétel önkéntes. A kórházakhoz közlekedő 9, 32 és 98 vonalakat a sztrájk nem fogja érinteni.

A tömegközlekedési járművek ebben az időben nem fognak elindulni állomásaikból. Azok a járatok, amelyek már ebben az időben közlekednek, elviszik az utasokat a célállomásokig, és sofőrjeik csak utána kapcsolódnak be a sztrájkban. Lesznek tehát olyan vonalok, ahol a sztrájk később kezdődik el.  

A meghirdetett sztrájk miatt a tömegközlekedési vállalat azt ajánlja az utasoknak, hogy hétfőn ebben az időszakban ne tervezzenek utazni tömegközlekedési járatokkal. A városban igénybe lehet venni a regionális autóbusz- és vonatjáratokat, amelyeket a sztrájk nem érinti.

A kormányban zajló krízis miatt nem foglalkoztak a közlekedési vállatok problémáival

A Pozsonyi Tömegközlekedési Vállalat bevételcsökkenése a koronavírus-járvány miatt 2020 márciusától 25 millió euróra emelkedett.

A vállalatnál bevezetett megszorító intézkedések nem elegendők a bevételkiesések teljes fedezetére, még annak ellenére sem, hogy a közlekedési vállalat 2020-ban 9 millió euróval csökkentette költségeit.

A szakszervezetek hangsúlyozták, az állam segítsége nélkül valószínűleg romlani fog a tömegközlekedés minősége, illetve  a járművezetők és a személyzet elbocsátása fog következni.

A szlovák kormány továbbra sem hajlandó a tömegközlekedési vállalat a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos bevételkiesések kárpótlására, az alkalmazottak ezért tömeges elbocsátásoktól tartanak. Mindezt annak ellenére, hogy az Európai Bizottság jóváhagyott programjának keretében az önkormányzati közlekedési vállalatok hasonlóképpen részesülhetnének anyagi támogatásban, mint a tömegközlekedés magánszolgáltatói.

A bevételkiesések kárpótlását már a pozsonyi városvezetés sem tudja orvosolni saját költségvetéséből, mivel olyan magas összegről van szó, hogy mindez más városi szolgáltatások kárára történne.

Igazságtalannak és diszkriminatívnak tartjuk, hogy Szlovákia 54 városában szállítást végző magánvállalatok igénybe vehetik a pénzügyi kompenzációt, 4 önkormányzati közlekedési vállalat (Pozsonyban, Kassán, Eperjesen és Zsolnán) azonban nem. Ebben a helyzetben megalapozottnak tartjuk a Pozsonyi Közlekedési Vállalat alkalmazottainak tömeges elbocsátásokkal kapcsolatos aggályait, bár többször biztosítottuk őket arról, hogy tömeges elbocsátásokat jelenleg nem tervez a városvezetés, és a bevételkieséseket saját költségvetésünkből igyekszünk orvosolni

 – mondta Matúš Vallo, Pozsony főpolgármestere.

A Közlekedési Minisztérium az elmúlt hónapokban ismételten elmondta, nincs jogi- vagy anyagi lehetősége a koronavírus-válsággal sújtott közlekedési vállaltok megsegítésére. Ugyanakkor kijelentette, keresi a helyzet megoldásának módjait.

A tárca a közúti közlekedés támogatási rendszerén keresztül látott minderre lehetőséget. A koalíciós krízis miatt azonban ezek a javaslatok nem kerültek a koalíciós tanács elé márciusban.

A Pozsonyi Tömegközlekedési Vállalat Szlovákia 29. legnagyobb munkáltatója, több mint 2800 alkalmazottal. Naponta 100 rendszeres nappali és éjjeli járatot indít, 900 tömegközlekedési járműről gondoskodik, és naponta mintegy 300 ezer utast szállít Pozsony területén.

 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!