2019. március 20., 20:18

A Rákóczi Szövetség iskolaválasztási programjának új elemeiről Rozsnyón

Megtartották a Rozsnyó és Vidéke Célalaphoz tartozó óvodák és iskolák pedagógusainak tavaszi találkozóját, amelyen a résztvevők egyebek mellett a Rákóczi Szövetség Magyar Iskolaválasztási Programjának új elemeivel is megismerkedhettek, ezeket Petrovay László, a program igazgatója mutatta be.

img_4032.jpg
Médialapozó
Fotó: Fábián Gergő

Palcsó Zsóka, a Rozsnyó és Vidéke Célalap, illetve a Rákóczi Magyar Ház Polgári Társulás elnöke rámutatott, sokszor elkeseredünk a régióban, hogy nehezen vagy egyáltalán nem mennek a dolgok, de azért ha összegezzük, kicsit kívülről nézzük önmagunkat, azért vannak pozitív tapasztalatok.

Példaként említette egyebek mellett a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Országos Találkozóját, amelyet az idén 25. alkalommal rendeznek meg, az Ipolyi Arnold Népmesemondó Versenyt, a 60 éves Gombaszögi Kulturális Ünnepséget, a több mint 20 ezer embert megszólító Gombaszögi Nyári Tábort és a régió más rendezvényeit, hagyományőrzőit, színészeit, zenekarait.

„Van mivel dicsekedni, ha mindent összegzünk. Én bízom benne, hogy mindez egy kis indító lökést is adhat az áprilisi beiratkozás előtt” – mondta.

Fotó:  Fábián Gergő

A találkozón kiértékelték a Rákóczi Szövetség Magyar Iskolaválasztási Programjához kapcsolódóan meghirdetett Kárpát-medencei karácsonyi óvodai programot – amelynek keretében a célalaphoz tartozó óvodákban 131 nagycsoportos, 193 kis- és középső csoportos, valamint 98 óvodába lépő gyermek kaphatott ajándékcsomagot, ami összesen 415 iskoláskor előtti megszólított gyermeket jelent –, illetve a Mozgó mozi programot, melynek keretében februárban filmvetítéseket tartottak Gömörhorkán és Szádalmáson.

Ezt követően Petrovay László, a Rákóczi Szövetség Magyar Iskolaválasztási Programjának igazgatója ismertette a program új elemeit, az Iskolatáska projektet és a digitális regisztrációt. Az utóbbi kapcsán elmondta, a szövetség a tavalyi év második felében kezdett el egy elektronikus szerződéskezelő rendszert használni, amivel sokkal inkább környezetbaráttá válik az ösztöndíjprogram, hisz rengeteg papírt tudnak így megtakarítani. Ezt a vonalat folytatva az óvodáktól, iskoláktól kérik, hogy az adatrögzítést is elektronikusan végezzék.

Fotó:  Fábián Gergő

„Az adott intézmények maguk rögzítik a saját tanulóiknak, beiratkozóiknak az adatait, majd ezt egy kattintással beküldik hozzánk, az adatbázisunkba, amiből később mi ösztöndíjszerződéseket tudunk generálni, és így ezekkel a szerződésekkel érkezünk majd meg az ösztöndíjátadások helyszíneire az ősz folyamán” – magyarázta.

A Rákóczi Szövetség Magyar Iskolaválasztási Programja a magyar iskolaválasztást segíti. Három fő programelemből épül fel. A legkisebbeket a Gólyahír Program szólítja meg, az Óvoda Program során az óvodásokat ajándékozzák meg, a harmadik elem pedig az Ösztöndíjprogram és az Iskolatáska Program. Az utóbbi keretében iskolatáskát ajándékoznak az iskolakezdőknek.

„Ezzel szeretnénk gratulálni a szülőknek ahhoz a jó és felelős döntésükhöz, hogy magyar iskolát választottak gyermeküknek. Azt gondoljuk, hogy ezzel az egyetlen, ugyanakkor a legjobb és leghelyesebb döntést hozták meg” – húzta alá Petrovay László.

„Ebben a táskában lesz egy levél is a szülőknek, amelyben kifejezzük elismerésünket és gratulációnkat, de emellett megerősítjük azt az ígéretünket is, hogy személyesen is eljövünk hozzájuk, és majd az ősz folyamán egy egyszeri, 10 ezer forintos szimbolikus ösztöndíjjal gratulálunk nekik, illetve gyermeküknek” – tette hozzá.

Fotó:  Fábián Gergő

img_4032.jpg
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.