2021. október 2., 17:36

A Nógrád Tűzoltója címért versengtek Füleken

Október 2-án negyedik alkalommal rendeztek tűzoltó versenyt a füleki várban, melyen hivatásos és önkéntes tűzoltók egyaránt megmérettek. 13 csapatból összesen 30 versenyző érkezett, akik három kategóriában mérték össze erejüket, gyorsaságukat és kitartásukat.

Tűzoltó verseny
Médialapozó
Fotó: Agócs Erika
Csoportkép a résztvevőkről

Elsőként a lányok léptek rajthoz, őket követték a férfiak 30 éves korig, majd a 30 éves kor feletti férfiak zárták a sort. Mesiarik Marián, a Füleki Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke portálunknak elmondta:

a verseny nemzetközi, idén viszont a koronavírusjárvány miatt csak szlovákiai résztvevőket tudtak fogadni.

Többnyire a környező települések önkéntes tűzoltói neveztek, de érkeztek olyanok is, akik a legrangosabb tűzoltó versenyeken is részt szoktak venni, ezért színes volt a paletta.

A verseny különlegessége a helyszínválasztásban rejlik, ugyanis a füleki vár az egyik legszebb szlovákiai versenyhelyszín.

Idén annyit változtattunk a verseny felépítésén, hogy a korábbi két pályát egyre szűkítettük, így a versenyszámokat pihenés nélkül, egymás után kellett teljesíteni, a várudvarból a Bebek- toronyig haladva és vissza” - avatott be Marián.

Tűzoltó verseny
Fotó: Szvorák Emese

A csákányházi Bodor Valentín elmondása szerint későn kezdte a felkészülést. Szerinte a megfelelő kondíció volt a döntő, amire a továbbiakban jobban rá szeretne gyúrni.

A fülekkovácsi Kelemen Gábort is kimerítette a pálya teljesítése. Mint elmondta, az első néhány versenyszámot otthon is gyakorolta.

A legnehezebb az volt, amikor felfelé kellett cipelni a két aktatáskába csomagolt tömlőt”

- nyilatkozta Gábor, hozzátéve: a jó teljesítményhez rengeteg edzés, kitartás és lelkierő szükséges.

„A versenyszámaink azokat a feladatokat imitálták, amiket a tűzoltók bevetéskor is végeznek. Volt kalapács doboz, egy alagút, amin gázpalackkal kellett átmenni, felfutás a várba csövekkel, fűrészelés, létra felcipelése a toronyhoz, illetve súly felhúzása a vár kerengőjéről. Úgyhogy minden olyan tevékenyéget beletettünk, amivel egy tűzoltó bevetés közben találkozhat”- tette hozzá Mesiarik Marián.

Tűzoltó verseny
Fotó: Szvorák Emese

A lányoknál Pinčáková Laura lett az az első, Jakubčiaková Noémi a második, és Hanuliaková Veronika a harmadik.

A 30 éves kor alatti férfiak kategóriájában Bošela Maroš végzett az első, Kubaštík Ondrej a második, és Ridzoň František a harmadik helyen.

A 30 éves kor feletti férfiak kategóriájában Švorc Anton állt a dobogó első, Kelemen Gábor a második, és Belko Štefan a harmadik fokára.

Maros zárszóként elmondta,

rendkívül fontos, hogy az önkéntes tűzoltók jól képzettek legyenek és korszerű felszereléssel rendelkezzenek, hiszen a legtöbb faluban vagy kisvárosban csak önkéntes csapatok működnek, ezért elsősorban rájuk lehet számítani, ha baj van.

Tűzoltó verseny
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék