2018. szeptember 25., 14:48

A név kötelezi Jókay Károlyt

Folytatódott a Pósa Lajos Társaság szervezésében megvalósuló Légy Lámpás! előadás-sorozat Rimaszombatban, amelynek legutóbbi vendége Jókay Károly, a Fulbright Magyar-Amerikai Oktatási Csereprogram Bizottság ügyvezető igazgatója, és a Jókay Alapítvány elnöke volt.

img_3006.jpg
Galéria
+12 kép a galériában

Jókay Károly Az óperenciás tengeren túlról a Dunán túlra… címmel tartott előadását egy kisfilm vetítéséve kezdte, amelyet a közmédia Öt kontinens c. műsora készített róla idén nyáron. Ebből megtudhattuk, hogy Jókai Mór regényíró leszármazottja (ük-unokaöccse) ma Budapesten él és dolgozik.

Bár Jókay Károly Chicagóban született 1963-ban és évtizedeket élt az Egyesült Államokban, mégis fontosnak érezte, hogy hazajöjjön és jól tanuló, tehetséges, ám szerény anyagi háttérrel rendelkező magyar diákokat támogasson. Közgazdasági diplomáját a Michigani Egyetemen szerezte, majd az Illinoisi Egyetemen doktorált politológiából. Fél életét Amerikában töltötte 1994-ben azonban Jókay Károly úgy döntött, hogy Magyarországon telepedik le. Azóta aktívan részt vesz több civil és társadalmi szervezet működtetésében.

Testvéreivel közösen 15 éve megalapították a Jókay Alapítványt, a Pápai Református Kollégium tanulói, valamint a határon túli magyar kultúra támogatására. A Jókay Alapítvány célja a magyar nemzet lelki, szellemi és anyagi gyarapodásának előmozdítása és segítése, a magyar kultúra ápolása és a rászorulók támogatása országhatáron belül és kívül.

Jókay Károly ükapja volt Jókai Mór a „nagy magyar mesemondó” bátyja. Ez a név pedig az egész családot kötelezi társadalmi felelősségvállalásra és példamutatásra. Nem volt ez másként felmenői esetében sem, akik mindig hazafias szellemben nevelték gyermekeiket.

Károly szülei a második világháború alatt menekültek nyugatra, majd az Egyesült Államokban telepedtek le. Elmondása szerint az 1956-os forradalom kitörésekor Chicagóban szervezett adománygyűjtés során találkoztak, s két évvel később összeházasodtak. Ebből a házasságból született Jókay Károly és két húga. Jókay Kinga gyermekorvosként dolgozik, egy budapesti magánklinika munkatársa lett, míg Jókay Jutka logopédus, férjével és ikreivel Chicago közelében él, s emellett a chicagói magyar iskolában tanít hétvégente, illetve a 19. számú Hunyadi Mátyás cserkészcsapatot is vezeti.

Jókay Károly jelenleg a Fulbright Magyar-Amerikai Oktatási Csereprogram Bizottság igazgatója. A Fulbright program célja, hogy a magyar diákok, kutatók és előadók megismerjék a több mint 3000 amerikai egyetemet és tapasztalatot cseréljenek. Ez a világ legkiterjedtebb oktatási csereprogramja. Az elmúlt 25 évben mintegy 60 magyar diákot támogattak - számolt be Jókay, aki szerint az oktatás a legjobb befektetés. Saját bevallása szerint hazaszeretetének formálásában - a szülői nevelés mellett - sokat segített a magyar iskola, a cserkészet, és a Burg Kastl Magyar Gimnázium, ahol két évig tanult.

A neves bajorországi gimnázium öregdiákjai létrehozták a Burg Kastl Alumni Egyesületet, amely minden évben nagyszabású gyűjtést szervez a volt diákság körében. A gyűjtésből befolyt összeget a határon túli magyar tannyelvű iskolák, diákok javára fordítják. Támogattak már erdélyi, kárpátaljai, és délvidéki kollégiumokat, 2015-ben pedig a rimaszombati Tompa Mihály Református Gimnáziumot. Nemes felajánlásuknak köszönhetően sikerült felújítani a Fábry János nevét viselő természettudományi szaktantermet.

A gyűjtés kapcsán korábban már többször járt Rimaszombatban maga Jókay Károly is, aki kezdetektől a Pósa Lajos Társaság tiszteletbeli tagja. Az est végén Pósa Judit, a társaság elnöke köszönte meg a tartalmas előadást, Molnárné Pelle Beáta igazgatónő pedig a Burg Kastl Alumni Egyesület támogatását.

A Pósa Lajos Társaság Légy Lámpás! előadás-sorozatának következő rendezvénye is a tengerentúlra kalauzolja az érdeklődőket, ugyanis ismét az amerikai magyarság lesz a téma. 2018. október 6-án, szombaton 17.30 kezdettel Dudda Roland, a Bécsi Agrártudományi Egyetem tanszéki mérnökének Árpádhon az óceánon túl című - az 1896-ban Amerikába érkezett magyar telepesekről szóló - előadását hallhatjuk a rimaszombati Csillagházban. 

img_3006.jpg
Galéria
+12 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.