A nagyölvedi közterület sem kocsma

Kaszmán Zoltán 2019. január 24., 11:48

A jóérzésű nagyölvedi lakosoknak egyre inkább elegük van abból, hogy az élelmiszerüzlet előtt elhaladva napi szinten azzal szembesülnek, hogy néhány polgártársuk kocsmának nézi a bolt előtti közterületet, s nem ritkán ott végzi el kis- és nagydolgát is.

Fotó: Harangozó Ferenc

Egy helyi fiatalember kezdeményezésére még január 19-én mintegy 20-25 lakos azzal a céllal gyűlt össze az élelmiszerüzlet előtt, hogy közös fellépéssel próbálják jobb belátásra bírni a nyilvánosan alkoholizáló és szemetelő érintetteket. Egyelőre, úgy tűnik, sikerrel…

„Ez egy nagyon kellemetlen téma, ami már régóta húzódik. Rengeteg embert zavar, de külön-külön mindenki tehetetlen az ügyben. Nem egyszerű megszólítani egy olyan réteget, amelynek minden mindegy. Erőszakot senki sem szeretne, a szép szó viszont már nem elég. Szétdobált féldecis üvegek és eldobált csikkek – ez az állapot már tarthatatlan. Azt is el tudom képzelni, hogy vannak olyan lakosok, akik a kialakult probléma miatt inkább a szomszéd faluba mennek bevásárolni” – mondta el a civil kezdeményezés indítványozója, Harangozó Ferenc.

Beszélt az érintettek reakciójáról is: „Érkezésünkkor még voltak páran a téren. Örültünk volna, ha őszintén elmondják, hogy miért nem elég nekik a szép szó, ha megkérjük őket, hogy ne itt igyanak, és ne használják az épület falát piszoárként. Nekik csak az jött le az egészből, hogy mi konfrontálódni akarunk velük; volt, aki etnikai kérdésként fogta fel a dolgot, pedig csupán arról van szó, hogy az élelmiszerüzletek előtti tér egyszerűen nem arra szolgál, hogy ott naphosszat ácsorogva, kótyagos fejjel inzultálják az embereket. És itt természetesen nem azokról van szó, akik munkából hazamenet, öt perc alatt elfogyasztanak egy üveg sört.”

Harangozó Ferenc arról is beszámolt, hogy egy petícióban közösen kérik mindkét üzletlánc segítségét a probléma orvoslásában.

„Az eredmény mindenképpen pozitív. Nagyon hatásos volt az üzletvezető őszinte vallomása, amiben elárulta, nem tud mit kezdeni a helyzettel. Neki sem kenyere bódult állapotú embereket napról napra elviselni az üzletében, vagy veszekedni velük. Számolunk azzal, hogy első körben nem fogjuk megoldani a problémát, de valami elindult…” – árulta el a fiatalember.

A község polgármester asszonya, Cseri Zita is pozitívan értékelte a kezdeményezést: „Nem az a célunk, hogy mindjárt büntessünk. Az eseményen megjelenő 20-25 ember megmutatta, hogy a problémamegoldás emberi módon is megtörténhet. Örömmel tölt el az a fajta pozitív hozzáállás, amit a fiataloktól tapasztaltam. Jó látni, hogy köztük is vannak olyanok, akik valóban a szívükön viselik településünk sorsát.”

0 HOZZÁSZÓLÁS
Deadlock: wsrep aborted transaction