A mikrobiológus szerint a csípőszúnyogok megszállták a mátyusföldi falvakat

Horváth Szomolai Andrea 2019. június 14., 19:57

Válsághelyzetet hirdettek ki a Mátyusföldön a csípőszúnyogok jelentős elszaporodása miatt. A Galántai járás veszélyeztetett falvaiban már elrendelték a termotechtonikus szórás útján történő szúnyoggyérítést. Nasir Jalili mikrobiológust, rovarszakértőt kérdeztük a kialakult helyzet súlyosságáról.

Fotó: mno.com

Nasir Jalili szakemberként több mátyusföldi és csallóközi településen vett mintát a vízfelszínekből, lemérte a lárvasűrűséget, majd jelentései alapján június 13-án a Galántai Járási Hivatal és a Közegészségügyi Hivatal válsághelyzetet rendelt el.

Portálunk megkeresésére elmagyarázta, a májusi nagy esőzések miatt a vízszintek megemelkedtek, és a jelenséghez társuló hirtelen jött kánikula lerövidítette a szúnyoglárvák kikelését és a csípőszúnyogok kifejlődését. A jelenlegi helyzetben nem kérdéses, hogy fel kell venni a biológiai harcot a Bti-készítmények segítségével a veszélyeztetett területeken.

Mátyusföld községeiben különböző fokú a vészhelyzet. A csípőszúnyogok szinte megszállták a falvakat, olyan helyeken is megjelentek, ahol eddig nem volt jellemző az elszaporodásuk. A legrosszabb helyzet Nádszegen és Alsóhatáron alakult ki, ott érzik igazán az emberek a saját bőrükön, mi az a szúnyoginvázió valójában”

– nyilatkozta Nasir Jalili.

Hozzátette, rengeteg helyre hívják őt elkészíteni a monitoringot. Többek közt Szered és Galánta is szerepel a listán, de a napokban dolgozott már a Csallóközben is. Megjegyezte, az Erdőháton is hatalmas problémákkal küzdenek a szúnyoginvázió miatt, ott még a biológiai irtás sem segített.

Nasir Jalili szerint komolyan kell venni a fennálló állapotot, mert a csípőszúnyogok egyes fajai gyorsan mozognak és nagy távolságokat is képesek leküzdeni a táplálék reményében. Táplálékuk pedig az emberi vér.

A mátyusföldi veszélyzónában lévő falvak már elrendelték a szúnyoggyérítést. Közben Galánta városában is folyamatosan érkeznek be a panaszok a polgármesteri hivatalba. Főleg szülők kifogásolják, hogy a neogótikus kastély parkjában a szúnyogok agyoncsípik a gyerekeket, és többen a készültségen kötöttek ki a dagadások miatt.

Peter Paška polgármester nyilatkozata szerint Galántán nincs még válsághelyzet, de amennyiben a szúnyoginvázió fokozódik, nekik is meg kell majd tenni a szükséges lépéseket. A parkban azonban biztosan nem tudnak majd permetezni, mivel az négyes fokú természetvédelmi területté van nyilvánítva.

0 HOZZÁSZÓLÁS