2022. május 6., 15:20

A mi jelünk a kereszt

Gróf Esterházy János egész szívével követni akarta Krisztust, és szolgálni akarta az embereket, tekintet nélkül a származásukra. Az ő élete, mártírhalála bizonyíték arra, hogy a jóság és a szeretet, még az ellenségünk szeretete is előbbre tud bennünket vinni. Bár Esterházy János megszenvedte a rá mért csapásokat, mégsem hagyta el hitét, nem hagyta el magyarságát, feláldozta magát népéért, szeretteiért, a hazájáért.

esterházy
Fotó: Reczai Lilla
Az Esterházy-emléktábla megkoszorúzása

Esterházy munkásságának, elszántságának, Istenbe vetett hitének megismerésére és bemutatására szervezték meg az Esterházy János lelkinap és konferencia elnevezésű rendezvényt Nagymegyeren. A szervezést a Glória Papi Társulás, a Nagyszombati Főegyházmegye Hitoktatási Hivatala és a Nagymegyeri Római Katolikus Plébánia vállalta. Az Isten Szolgája Esterházy János lelkinapon és konferencián papok, hitoktatók és Esterházy János tisztelői vettek részt, a rendezvény fővédnöke Orosch János, a Nagyszombati Főegyházmegye érseke volt.

Elősegíteni Esterházy János boldoggá avatását

Mahulányi József esperesplébános, a rendezvény egyik fő szervezője azt mondta, minél szélesebb körben szeretnék terjeszteni Esterházy János munkásságát, keresztény hitvallását.

– Szükségesnek tartom, hogy beszéljünk egy ilyen emberről, mint Esterházy János, továbbadjuk lelki örökségét. A 2017-es évben Esterházy halának 60. évfordulójára emlékezett a felvidéki magyarság. Október 21-én, a Csemadok helyi szervezete és a római katolikus egyházközség emléktáblát leplezett le a nagymegyeri Szent Miklós-templom falán. Úgy gondolom, hogy azóta sokkal többen ismerik már Esterházy életútját, prédikációim folyamán szeretem megemlíteni nevét és tetteiről megemlékezek a hívek előtt. Orosch János érseket kértük fel arra, hogy legyen zászlóvivője Esterházy Jánosnak, mert ő is azon munkálkodik, hogy Esterházy boldoggá avatása megtörténjen – tette hozzá Mahulányi József.

Ellenvélemények a társadalomban

Orosch János nagyszombati érsek tavaly ősszel Zoboralján nevezte szentnek Esterházy Jánost. Most is vállalta a nagymegyeri rendezvény fővédnökségét.

  – Még a legnagyobb fájdalmai között is másokra gondolt és segített másokon. Tulajdonképpen a zászló, amit fel kell emelni Jézus Krisztus zászlaja, amely Esterházy zászlaja is egyúttal. Vannak olyan történészek, akiknek neve láttán tudom, hogy mire számíthatok. Természetesen semmi jóra, ha Esterházyról van szó, látom azonban, hogy az új generáció komolyabban foglalkozik Esterházy Jánossal és életútjával, így az idősebbekben meglévő sebek lassan-lassan eltűnni látszanak, s egyfajta kommunikáció alakul ki az emberek között, még ha nem egyezik is a véleményük – jelentette ki a nagyszombati érsek.

Molnár Imre történész, Esterházy-kutató szerint nagy előrelépés történt a magyar és a szlovák egyházatyák és lelkipásztorok körében Esterházyval kapcsolatban. Ezt bizonyítja a lelkinap és a konferencia is.

 – Egyfajta útkeresés kezdődött el, a kiút keresése abból a helyzetből, amiben éppen vagyunk. Nagyon boldog vagyok, hogy a válaszokat, amelyeket kérdéseinkre Esterházy ad, közösen tudjuk feldolgozni és együtt vihetjük tovább. Úgy vélem, a felvidéki magyarságnak szüksége van arra, hogy megújítsa lelki tartalékát, erkölcsi alapállását, a hitét, hogy fel tudjuk újra fedezni egymásban azt, amit Esterházy látott bennünk, emberekben, testvérekben.

Molnár Imre hozzátette, hogy szükség lenne olyan közös fórumokra, felületekre, ahol a gondokat letehetnék az „asztalra”. Ehelyett egymásnak ugranak az embe-rek anélkül, hogy meghallgatnák a másik felet is.

 – Ebben kellene még javulnunk, hiszen

a gyűlölet az, ami meg tudja mérgezni az életet, márpedig békességben és szeretetben sokkal könnyebb együtt élnünk a másikkal, s élvezhetnénk az életet

– mondta el a kutató.

Esterházy boldoggá avatásának pere jelenleg a begyűjtött dokumentumok olaszra fordításánál tart. Év végéig a krakkói szakasz befejeződhet, onnan a Vatikán veszi át a feladatokat, tájékoztatta lapunkat Molnár Imre történész.

esterházy
Fotó:  Reczai Lilla
Esterházy János első nyilvános emlékjekjele Szlovákiában
Tanuljunk az élő példákból

A konferencián Soós Viktor Attila előadása, a ,,Légy hű mindhalálig!” A hitvalló magyar egyház mártírjai című kiállításhoz kapcsolódott.  A tablók olyan – nem természetes úton – elhunyt egyházi és világi személyeket mutattak be a Kárpát-medencéből, akik hitükért és magyarságukért szenvedtek vértanúságot a 20. században. Voltak közöttük katolikusok, reformátusok és evangélikusok, akik még a nehéz pillanatokban is kitartottak hitük, magyarságuk mellett és bátran vállalták a megpróbáltatást. De, mint mondta, a keresztényeket ma is üldözik szerte a világon, Közép-Európa azonban biztonságos. Nyugatabbra nem feltétlenül ez a helyzet, éppen a konferenciát megelőző napokban, Franciaországban egy papot és egy apácát támadtak meg.

Oda kell figyelnünk és készen kell állnunk arra, hogy megvédjük kereszténységünket és magyarságunkat! Talán van bennünk annyi erő, hogy ezek az élő példák erőt adnak számunkra ahhoz, hogy ne veszítsük el bátorságunkat és megvalljuk hitünket.

Az Esterházy-kutatásokkal kapcsolatban kifejtette, vannak még nehézségek, hiszen a szovjet diktatúra törekedett a dokumentumok eltüntetésére.

– Ha tiszteletreméltó Esterházy János életútjára gondolunk, akkor a gulagon eltöltött tíz évről, vagy a csehszlovákiai börtönéveiről szóló dokumentumok foghíjasak. A párbeszéd segít bennünket abban, hogy képesek legyünk megismerni Esterházy János életútját, s megbékéljünk egymás történelmével – mondta Soós Viktor Attila egyháztörténész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának a tagja.     

Megjelent a Magyar7 2022/18. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.