2024. február 6., 09:01

A mentorprogram mint gyorsítópálya

Királyhelmec után Rimaszombatban is tájékoztató fórumot tartottak a Rohonczy Gedeon Mentorprogramról, amelynek második kiírására február 15-ig várják a felvidéki élelmiszer-ipari vállalkozások jelentkezését. 

Mentorprogram
Fotó: CED

Az eddigi tapasztalatok alapján sikeresnek mondható mentorprogramot a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft., a Baross Alapítvány közreműködésével hirdette meg. A Rohonczy Gedeon Mentorprogram egy ingyenes, két évet felölelő képzést biztosít a sikeresen pályázó vállalkozások és cégek számára.

Csík László, a CED ügyvezető igazgatója a rimaszombati fórumon tevékenységüket ismertetve elmondta, hogy a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. a magyar kormány gazdasági és exportfejlesztéssel foglalkozó háttérintézménye, amely a Külgazdasági és Külügyminisztérium égisze alatt működik. Több mint 20 irodát üzemeltetnek Magyarországon és a környező országokban. Rengeteg rendezvényt, B2B találkozót szerveznek, célzott partnerkeresést végeznek. 

Ekét és boronát

– Minden egyes tevékenység azért van, hogy a határon inneni és túli magyar vállalkozók minél könnyebben tudjanak exportálni, minél könnyebben tudjanak boldogulni és váljanak sikeressé vállalkozásaikban. Büszkék vagyunk arra, hogy a magyar kormány elég erős ahhoz, hogy tudja a határon túli magyarokat támogatni. Több mint 3000 pályázatunk volt az elmúlt években. Ha már ekét és boronát tudunk adni a határon túli magyar vállalkozóknak, ezek az eszközök akkor lesznek igazán értékesek, ha tudást is adunk hozzá – fejtette ki Csík László, hozzátéve, hogy a rendszeres edukációs képzéseket először online formában indították el a CEDukáció elnevezésű programmal, majd szinte ezzel egy időben született meg a mentorprogram gondolata is. 

A CED 2018 óta működik ebben a formában, a Baross Alapítvány pedig ekkortól lett a teljes értékű megvalósítója a Felvidéki Gazdaságfejlesztési Programnak.

Mentorprogram
Fotó:  CED

Csík László igazgató szerint a Rohonczy Gedeon Mentorprogramot leginkább egy gyorsítópályához lehet hasonlítani, amely olyan tudást, gyorsítást adhat az egyéni vállalkozóknak, amivel akár 10-15 évet megtakaríthatnak a vállalkozás felépítésének útján. A mentorprogramban olyan szakembereket gyűjtöttek össze, akik a vállalkozói lét minden területén tudnak segíteni. 

– A Rohonczy 2.0 esetében is törekszünk arra, hogy olyan komplex tudást adjunk át a résztvevő vállalkozásoknak, amely stabil szakmai hátteret, egy erős márkát, és nemzetközi sikereket vizionáló jövőképet biztosít számukra – egészítette ki.

Fontos a motiváció

A tizenegy fős mentorgárdát a saját területükön már bizonyított, elhivatott szakemberek alkotják, kiegészülve a CED szakértőivel, így a program leendő mentoráltjai számára minden feltétel adott a dinamikus fejlődéshez. 

Simon Vilmos vezető mentor a program névadójára, a földbirtokosként és országgyűlési képviselőként ismert Rohonczy Gedeonra kitérve elmondta, hogy ha ő tudott 120 évvel ezelőtt minőségi termékeket előállítani és alapanyagokat szállítani még a francia királyi udvarba is, akkor ez ma is sikerülhet. Az elmúlt 70-80 év megtépázta ugyan az önbizalmukat és a túlélésre rendezkedtek be, de újra el kell hinniük, hogy sikeresek lehetnek és akár a spanyol sonkával, az olasz mozzarellával is versenyre kelhetnek. Ehhez azonban nagyon magas minőségi szintet kell elérni, s ebben is segíthet a mentorprogram. 

Mentorprogram
Fotó:  Virsinszky Tamás

– A mentorprogram nagyon komplex, ami azt jelenti, hogy nemcsak a pénzügyeket világítjuk át, nemcsak a pénzügyi tervezésben, hanem arculattervezésben, marketingben, a termék minőségének a feljavításában is segítünk. 

A legtöbb esetben itt családi birtokokról volt szó, s a legfőbb munkánk talán abban van, hogy megértsük, mit szeretne a család, hová szeretne eljutni, hogyan lehet motiválni és hogyan lehet olyan minőségi szintre hozni a terméket, amellyel ők is azonosulni tudnak. Ne az legyen, hogy mi mentorok kitalálunk egy utat, amin ők nem akarnak végigmenni. Talán ez volt a legnehezebb, de miután már megvolt az út, a munka már könnyebben ment – részletezi Simon Vilmos, rámutatva, hogy a vállalkozások sikerének a megfelelő motiváció, ösztönzés is meghatározó eleme.

Mester és tanítvány kapcsolata

A másik vezető mentor Hernyák László, az etyeki Hernyák Birtok alapítója az első ciklus tapasztalatai alapján elárulta, hogy fantasztikus együttműködések születtek, mert működött a mester és tanítványa közötti kapcsolat. Ha létrejön a bizalom, akkor fel lehet építeni egy családi vállalkozást az alapoktól egészen a piacra jutásig – hangsúlyozta.

Kósa Péter, az ebedi Kósa Estate létrehozója volt az egyik szerencsés vállalkozó, aki részt vehetett a programban. Szőlészettel, állattenyésztéssel és turizmussal egyaránt foglalkozik, s mint mondta, a sokféle tevékenységet elég nehéz összefogni, de ebben is segítettek neki a mentorok. Úgy véli, a jó tanácsok és a szakmai segítség, sokszor még a pénzügyi támogatásnál is többet jelent, ezért a program lezárulta után is igyekszik kapcsolatban maradni a mentorokkal.

Mentorprogram
Fotó:  Virsinszky Tamás

– Ez a pályázat élelmiszer-ipari vállalkozásoknak, termelőknek, őstermelőknek szólt és az első évad nagyon sikeresnek mondható. Azok, akik befejezték a mentorprogramot, nagyon komoly fejlődésen mentek át termékük minősége, megjelenése, a marketing és  a kommunikáció terén. Ezért is éreztük úgy, hogy van létjogosultsága és folytatni kell ezt a programot, segíteni kell a felvidéki vállalkozásokat a fejlődésükben, és abban, hogy minél több, lehetőleg világszínvonalú, termék jöjjön létre a Felvidéken – zárta Iván Tamás, a Baross Alapítvány igazgatója.

A Rohonczy Gedeon Mentorprogram első kiírását tízből öt pályázó fejezte be és végezte el sikeresen, akik a képzésnek köszönhetően jelentős szakmai sikereket könyvelhettek el. A második kiírásra 2024. február 15-ig várják a pályázók jelentkezését a Rohonczy Gedeon Mentorprogram oldalán. A beérkezett pályázatok közül április végén választják ki a nyerteseket és májustól már érdemben is megkezdődhet a munka.

Megjelent a MAGYAR7 5. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.