2022. június 25., 08:47

A Máriássy nemzetség legendái

A Máriássy család történetét bemutató portrékiállítás nyílt a nemesi család ősi fészkében, a márkusfalvi várban.

Márkusfalva, Máriássy család, portrékiállítás
Fotó: Nemzeti Portrétár

Az Igló melletti Márkusfalva várának tulajdonosa a Kassán élő báró Máriássy Péter. A család ősi fészkének megmentéséről, felújításáról és sok egyébről lapunknak is nyilatkozott már. A napokban a Máriássy család történetét bemutató portrékiállítás nyílt a márkusfalvi vár volt levéltári épületének tanácstermében.

A tárlatot Reicher Péter, a Nemzeti Portrétár főtitkára nyitotta meg. Mint elmondta, míg Magyarországon a portréfestészet számos okból kifolyólag korlátozott számú művet hagyott maga után, addig a Felvidéken egy kicsivel jobb a  helyzet. A 18. századtól a főurak mellett már katonák, bányatisztviselők, később evangélikus lelkészek, előljárók portréi is felbukkannak.

A szlovákiai múzeumokban sok száz 18-19. századi portré található, de szinte nincs olyan múzeumi alkalmazott, aki ismerné vagy érdeklődne magyar vonatkozású történelmi személyek és szerepük iránt, sőt, olyan is alig akad, aki egyáltalán el tudná olvasni a képeken a magyar nyelvű feliratokat, aki értené a magyar címertan szimbólumait.

Márkusfalva, Máriássy család, portrékiállítás
Fotó:  Nemzeti Portrétár
„Így a Szlovákia területén található múzeumokban lévő portrék kevéssé digitalizáltak, nem kelleően kutatottak, ritkán kiállítottak, hozzéférésük még várat magára. A Nemzeti Portrétár honlapján eddig körülbelül 1200 felvidéki portrét siekrült publikálnunk”

– mondta Reicher Péter. Hozzáfűzte, a családi tulajdonban lévő portrék ügye általában még keményebb dió, alig akad olyan magánygyűjtemény, ahol nagyobb száman megmaradatak a családi arcképek. Ez alól szerencsés kivétel a Máriássy család, melynek ősgalériáját a Tüskés Anna és Máriássy Péter által írt, néhány évvel ezelőtt kiadott könyv is bemutatja.

A Nemzeti Portrétár részéről pont ilyen tartalmú könyveket tartunk követendőnek: korábban tán soha nem publikált, évszámokkal, némi életrajzzal ellátott személyleírásokat, amelyek – és ez a fő a mi számunkra – élővé teszik a portrén látható személyt”

– fogalmazott Reicher Péter.

Mint mondta, nehéz megtalálni azt a kapcsot, amely több száz év távlatából összeköti a képen szereplőket a ma élőkkel. Ehhez járulhat hozzá a digitális kutathatóság lehetősége, s ebben szeretne és tud segíteni a Nemzeti Portrétár.

A magyar vonatkozású portrék legnagyobb digitális adatbázisában az itt kiállított portrék is kereshetővé válnak. És mi szívesen vesszük, ha ezek a képek mind bekerülnek az adatbázisba”

– jegyezte meg.

Márkusfalva, Máriássy család, portrékiállítás
Fotó:  Nemzeti Portrétár
„Itt és most azért jó önökkel lenni, mert közös élményt, emlékeket okoz az ábrázolt személyek látványa. Máriássy Péter úr igazi nagy jót tett velünk. Vállalta, hogy a magántulajdonban lévő portrék tulajdonosait felkutatja, kiépíti a bizalmat irányukban annak érdekében, hogy a féltve őrzött képekből kiállítás jöhessen létre, másokkal is megosztva az eddig privát szférában emlékezést generáló arcképeket”

– tette hozzá Reicher Péter.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.