2020. június 7., 17:56

A magyaroknak és a szlovákoknak is létérdeke az összefogás – nemzeti összetartozás napja Szepsiben

A hétvégén Szepsiben is megemlékezést tartottak a nemzeti összetartozás napja, a trianoni békediktátum századik évfordulója alkalmából.

Nemzeti összetartozás napja Szepsiben
Médialapozó
Fotó: Fábián Gergely

A megemlékezést a katolikus templom előtti téren tartották, a nyolc évvel ezelőtt elültetett nemzeti összetartozás fája közelében. Iván Tamás, a Via Nova ICS alelnöke, a rendezvény főszervezője köszöntőjében úgy fogalmazott, mi, magyarok konok és makacs nép vagyunk, a példátlan nehézségek ellenére, a szláv és germán népek tengerében meg tudtunk maradni a Kárpát-medencében. Bár Trianon szétszakította az országunkat, nemzetünktől és hazánktól sosem szakítottak el minket – hangsúlyozta.

Ez a nap a megemlékezésé, holnaptól azonban előre kell tekintenünk, előre kell mennünk, építeni kell nemzetünket, megerősíteni identitásunkat, kultúránkat, azon kell ügyködnünk, hogy a jövőre megnyíló iskolában minél több gyermek koptassa a padot, s az összetartozás fájához hasonlóan a mi lombjaink is szebbek legyenek, mint valaha”

– mondta.

_dsc1874.jpg
Fotó: Fábián Gergely

Nagy György, Kassa megyei képviselő, a Gömöri Kézművesek Társulásának elnöke ünnepi beszédében úgy fogalmazott, az elmúlt száz év sokmilliónyi fájó emléket emészt, gyászruhánk foszlányokká kopott, gyászkönnyeinket nagyanyáink már elsírták, de az emlék és a fájdalom, amelyet generációról generációra örököltünk, nem halványul.

Mint mondta, a magyar nemzet nagyságához mérten kimagaslóan sokat adott Európa – és a világ – fejlődéséhez, de még mindig bizonyítanunk kell, hogy európaiak vagyunk, azoknak, akik Európát már rég feladták.

Felidézte, a város református templomának belső felújításakor Ulman István és Baffy Lajos fafaragókkal együtt a szószékben egy üzenetet találtak. Egy Sztálint dicsőítő újságfoszlányt, mellette egy tintaceruzával írott vallomást. Az asztalos és a gyülekezet tagjai pokolba kívánták a világ egyik legnagyobb zsarnokát, de a további betűk jót kívántak az itt maradt magyar népnek, egy szebb jövőt. Amikor elkészítettük az új szószéket, régi szokás szerint ők is üzenetet hagytak.

Ha beteljesül a kívánság, mely a kupolába van elhelyezve, minden szepsi magyar, de más ajkú ember is boldog lesz. A szószék tartóoszlopára nemzeti imánk, a Himnusz szavait véstük: Isten, áldd meg a magyart! Úgy dolgozzunk és éljünk, hogy Trianon után száz évvel erre az áldásra rászolgáljunk!”

– fogalmazott Nagy György.

_dsc1898.jpg
Fotó: Fábián Gergely

A történelmi egyházak képviseletében hálaadó imát mondott Molnár Árpád református lelkész, Vakles Attila görögkatolikus parókus és Gábor Bertalan katolikus esperesplébános, majd megáldották az összetartozás fáját.

_dsc1854.jpg
Fotó: Fábián Gergely
Az elmúlt száz év legnagyobb eredménye, hogy megvagyunk

A megemlékezést követően a városi művelődési központban bemutatták a Külhonba szakadt vármegyeházak című ismeretterjesztő filmsorozatot. Ez volt a szepsi székhelyű Regfilm televíziós műsorgyártó cég által készített sorozat első nyilvános vetítése. A vetítésen Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár is részt vett, és beszédet is mondott, melyben rámutatott, a trianonihoz hasonló békediktátum nem fordult elő semmilyen más országnál, nemzetnél.

Az elmúlt száz évnek az a legnagyobb eredménye, hogy minden nehézség, történelmi tragédia ellenére megvagyunk, a Kárpát-medencében a legszámosabb nemzet vagyunk, és már egy erős anyaország áll mögöttünk, előre tudtunk lépni az elmúlt tíz évben”

– mondta.

_dsc1886.jpg
Fotó: Fábián Gergely

Hozzátette, jó látni azt, hogy sikerült előrelépni a történelmi megbékélés útján, például az elmúlt időszakban a szerbekkel, s az elmúlt napok eseményei Szlovákiával is igencsak reménykeltők, Igor Matovič kijelentéseihez hasonlók szlovák politikustól még nem hangzottak el.

„Mindkét népnek, a magyaroknak és a szlovákoknak is létérdeke ez az összefogás, a történelmi megbékélés, leginkább a felvidéki magyarság szempontjából” – hangsúlyozta Potápi Árpád János.

Köszöntője után nézhette meg a közönség a Külhonba szakadt vármegyeházak című ismeretterjesztő filmsorozatot, melynek készítője a Regfilm, Bartók Csaba és csapata volt. A következő napokban a Duna World csatornán láthatják a nézők, illetve hat rész már a ma7.sk weboldalon is elérhető a Trianon 100 - a mi százéves mozink című műsorfolyamban. A bemutatóról, illetve magáról a filmsorozatról a Magyar7 hetilapban olvashatnak majd bővebben.

+15 kép a galériában
Megosztás
Címkék