2024. május 13., 09:56

A magyar nóta megmozdítja és cselekvésre készteti az igaz magyar embereket

Magyaros nótás majálist tartottak a Mátyusföldön. A galántai Pázmány Péter székház udvarán élt a magyar mindörökké. A nótákat a neves, Dankó Pista életműdíjas páros: Dóka Zsuzsa és Bősi Szabó László hozta el a Mátyusföldre.

Nótás majális Galántán
Galéria
+11 kép a galériában
Nótás majális és Szakkör kiállítás megnyitó Galántán Dóka Zsuzsával és Bősi Szabó Lászlóval
Fotó: Horváth Adrián

Hagyományos nótás majálist tartottak Galántán a Pázmány Péter Alapítvány, a Megbecsültek Társasága és a Galánta és Vidéke Társulás közös szervezésében. A rendezvény igazi kellemes, májusi estén kiváló és harmonikus színfoltja volt a nyári szezonnyitánynak. Ebből az apropóból megnyitották a magyar Nemzeti Művelődési Intézet Szakkör tevékenységeinek kiállítását is. Az ügyeskezű mátyusföldi lányok, és mint megtudtuk urak keze alól rengeteg sok szép alkotás került ki. A Szakkör tevékenység csoportjai 16-os számról 25-re bővültek az idén, a legaktívabb települések Galánta, Taksony, Vezekény és Felsőszeli voltak – tudtuk meg Horváth Jutkától, aki a Mátyusföldön a csoportok főkoordinátora.

A jövő évadban tovább bővülnek a csoportok, lesz már szakköri tevékenység Nagymácsédon és lehetséges, hogy Királyrévben is. Nemezelés, gyöngyfűzés, bútorfestés, hímzés, horgolás, csipkeverés, mézeskalácssütés és fonás remek darabjait láthatunk a kiállításon.

Nótás majális Galántán
Nótás majális és Szakkör kiállítás megnyitó Galántán Dóka Zsuzsával és Bősi Szabó Lászlóval
Fotó:  Horváth Adrián

A magyar nótának nagy hagyománya van a Mátyusföldön. Maga Kodály Zoltán is a magyar élet szerves részének tartotta ezt a műfajt, mint élőzenét. Ezúttal Galántára Dóka Zsuzsa és Bősi Szabó László páros hozta el a csodát. Összeállításukban bordalokat, szerelmi nótákat és operetteket adtak elő, bevonva a közönséget is a hangulatos zenei világba. A nótaest mellett a peredi Darázsvin borászat borbemutatóján és kóstolóján is részt vehettek az érdeklődők.

A magyar nótát mindenhol szívesen fogadják. Picit talán korhoz kötött, de mikor azt látjuk, hogy a közönség soraiban egészen kicsi gyerekek is vannak, akkor elmondható, hogy nagyon szép korát éli a magyar nóta. Köszönhető ez talán a Dankó Rádiónak is, ahol csak ez a műfaj szól egész nap”

– magyarázta a nótákkal kapcsolatban Dóka Zsuzsa.

A magyar nóta mindenhol megszólal, és feljövőben van az utánpótlás, a következő énekes generáció. A művésznő szívesen segíti a fiatal énekeseket a pályakezdésben.

„Nagyon jó érzés, mikor beülünk az autóba, ahol mindig csak a Dankó Rádió szól, és a kisunokám megkérdezi, hogy: Mami, most te fogsz énekelni? Ők is ugyanúgy felnőhetnek ebben a műfajban, mint anno mi. És ezért van értelme a magyar nótának” – hangsúlyozta Dóka Zsuzsa, aki szerint

az olyan magyar nótákkal, mint például az Adj Uram Isten fényesebb jövőt vagy Az él a magyar mindörökké nagyon is megmozdítható a magyar nép – talán még az olyan választások előtt is hitelesen szólnak a nóták, mint most a közelgő Európa Parlamenti. Ha ezek a dalok egy magyar emberben nem mozdítanak meg érzéseket, akkor feltehető a kérdés, valóban igaz magyar szív dobog -e benne.

Nótás majális Galántán
Nótás majális és Szakkör kiállítás megnyitó Galántán Dóka Zsuzsával és Bősi Szabó Lászlóval
Fotó:  Horváth Adrián

A nótapáros férfi tagja, Bősi Szabó László ebben az évben ünnepli hetvenedik születésnapját, és pályára lépésének harmincadik jubileumát. A Duna TV-n kezdett énekelni közel három évtizeddel ezelőtt, beszélgetésünk során elárulta, időközben egy kis olasz dallamnyelv is ráragadt, énekelni nagyon jól tud olaszul, a beszéddel azonban gondban lenne.

Szerencsére a magyar nótának van közönsége a Felvidéken, de talán akkora közönsége, mint évtizedekkel ezelőtt már nincs, kevés már az alkalom élőzenekaros fellépésre is a Csallóközi régióban. A Mátyusföldre mi ritkábban járunk. Pályánk során fantasztikus cigányzenekarokkal énekelhettünk, ha csak a Vontszemű Tamás és a Sárközi Pál neveket emlegetnénk”

– mondta a magyar nótákkal kapcsolatban Bősi Szabó László, aki énekelt már magyar nótát a távoli Tenerifén is.

Nótás majális Galántán
Nótás majális és Szakkör kiállítás megnyitó Galántán Dóka Zsuzsával és Bősi Szabó Lászlóval
Fotó:  Horváth Adrián

A mátyusföldi nótás majális megnyitóján Forró Krisztián, a Megbecsültek Társaságának elnöke, a Magyar Szövetség országos elnöke köszöntötte a nézőket. Felhívta a figyelmet a közelgő Európa Parlamenti választások fontosságára is, kiemelve, hogy a legutóbbi alkalommal mindössze pár száz szavazat hiányzott a sikerhez. Mészáros Anikó, Európa Parlamenti asszisztens, a Magyar Szövetség listájának EP képviselő jelöltje egyenesen Brüsszelből érkezett haza a Mátyusföldre. Szülőfaluja, Jóka után Galántán köszöntötte a nótáskedvű közönséget és elmondta:

Brüsszelben az elmúlt öt évben érezni egy űrt. Hiányoznak a felvidéki magyar régió képviselői, pedig lehetne hangjuk a döntéshozatalban. Itt van rá az esély, hogy most ezt az űrt a választópolgárok segítségével be lehessen tölteni, mert bár Brüsszel lényegében távolinak tűnik, a döntések az itthoni ember bőrén érezhetőek”

 

 

 

Nótás majális Galántán
Galéria
+11 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.