2024. január 8., 16:21

A magyar marad, megmarad és teszi a dolgát - KÉPEKKEL

Izsap község Nagymegyer városrésze, ahol a helyi maroknyi katolikus közösség tagja, Vörös László már többször is bizonyította, hogy álmodni lehet nagyobb dolgokat is, mint azt elsőre gondolnánk.

izsap
Galéria
+1 kép a galériában
Vörös László az izsapi Trianon-emlékműnél
Fotó: Lacza Gergely

Csupán ennyit írt a Remény keresztje tövébe: „Csak tettem a dolgom”. Vörös László a DAC labdarúgócsapatának egyik drukkereként évek óta lengeti a csapat szurkolói zászlaját, viszont az utóbbi időben sok más olyan kezdeményezése is volt, ami a felvidéki magyarság identitását és összetartozását erősítheti.

A dunaszerdahelyi YBS DAC fanklubbal 5-6 éve kerültem kapcsolatba, amikor a barátaimmal együtt szurkolókként egyre közelebb kerültünk a C tribüntől a B-hez. Domonkos Roland, a szurkolói csoport elnöke vezetésével kezdődik sok felvidéki fiatal, hogy úgy mondjam, öntudatra ébredése. Ott ismerkedtem meg én is sokukkal, megtetszett nekem a közeg, és felajánlottam a segítségem

– meséli László.

Kőművesként mindig az alkotás és az önkifejezés vágya motoszkált benne, legjobb tanoncként már az iskolában is ez a vágy hajtotta.

A történet egy Trianon-emlékművel kezdődött, amely a falu főterén áll a református templom mellett. Megépítésében az YBS szurkolók természetesen segítettek, mint ahogy a gyűjtésben is. Velük, a falubeliekkel és más, ismeretlen adakozók segítségével elkészülhetett az emlékmű, amelyet 2020-ban, a trianoni döntés századik évfordulóján avatták fel.

Minden hozzájárulás, a kisebbek és a nagyobbak is bekerültek abba a könyvbe, amit az emlékművekkel kapcsolatban vezet László, és amelyben a történetét is leírja ezeknek az alkotásoknak. Mint mondja, a magyar marad, megmarad és teszi a dolgát.
emlékmű
Az 1965-ös nagy dunai árvíz emlékműve
Fotó:  emlékmű
Újabb szakrális emlékek születése

– Az avatási ceremónia meghatározó volt az egész életemre. Jó volt látni a falubelieket, a barátokat, a szurkolótársakat, ahogy az utca végéről egy "zászlóerdőt" cipelve elindultak, majd megérkeztek a helyszínre – mondja.

Amikor a nagymegyeri esperes, Mahulányi József meglátta, felvetette, hogy a katolikus templom köré stációkat kellene építeni.

– Ha jól emlékszem, virágvasárnap szentelte fel az atya egy gyönyörű ünnepség keretében – meséli.

Utána jöttek az újabb ötletek, és Vörös Lászlóra ismét lehetett számítani.

Az akkori iskolaigazgató, a mai nagymegyeri polgármester, dr. Soóky Marián szólt, hogy az alapiskola elé is szeretne egy magyar emlékművet. Szinte fel sem fogtam, hogy az én emlékművem lenne a Csallóköz legnagyobb magyar alapiskolájának a bejáratánál, hirdetve, hogy 70 éve indulhatott el ismét a magyar nyelvű oktatás Szlovákiában

– eleveníti fel a történteket.

Az izsapi temetőben az első és második világháborúban elesettek emlékét csak egy kereszt hirdeti, amelyre a hős katonák nevét írták, ezért László arra gondolt, hogy e mellé jó lenne megalkotni egy központi keresztet a katolikus részben.

– Amikor elkészült a kereszt, elhívtam az atyát és a hitoktatót, Ábrahám Margitot, hogy nézzék meg. „Ez olyan szép, Laci, hogy ne szúrjuk el a temetőben, hanem találjunk neki a községben valami méltó helyet”, mondták. A faluban az 1965-ös árvíznek is van egy emlékműve a játszótér mellett, egy emléktábla, meg egy kis ladik, de mivel fából van, sajnos már kezd tönkremenni. Végül ennek a szomszédságába került a kereszt. Mindkét lelkipásztor, a katolikus és a református is jelen volt, és helyi szinten elkezdődött a két felekezet közeledése. Most, az első adventi gyertyagyújtásnál a református tiszteletes köszöntött bennünket Dicsértessék az Úr Jézus Krisztus köszöntéssel, amire a papunk Áldás, békességgel válaszolt. Arra gondoltam, milyen fantasztikus dolog ez, hiszen a falunak is előnyére válik, ha a két felekezet egymást erősítve egy közös célért küzd. Hisz’ egy az Isten! – jegyzi meg László.

izsap
A jelenlegi harangláb Izsapon
Fotó:  Lacza Gergely
A harangláb

Egy régi fénykép alapján tudják, hogyan nézett ki az a harangláb, amely a szocializmus éveiben kapott vasból készült konstrukciót, és tornyában két kisebb harang lakik.

– Minden tisztelet azoknak a mesterembereknek, akik abban az időben az elkorhadt lábazat helyett újat építettek – mondja László.

A harangok 1924-ben Dosztál Jakab komáromi harangöntő mester műhelyében készültek, tehát idén lesznek százévesek. Ha akkor össze tudtak gyűjteni egy csomó pénzt egy harangra, ami után még egyet „utánrendeltek”, akkor őket sem tántoríthatja el semmi a régi szerkezet átépítésétől, gondolta Vörös László. Ekkor hívta fel őt János Szabó Zsolt Nyíregyházáról, a Magyarságunk-Hungarikumunk oldal szerkesztője, aki felajánlotta segítségét, meséli László. Meg is jelentetett egy felhívást, amelyre négy nap múlva jelentkezett egy dunaszerdahelyi építész, statikus, Csiba Ottó. Csapatával meg is rajzolta a terveket. Most a várossal egyeztetnek, de a további munkálatokhoz szükség van némi tőkére, s ehhez kérik a Kárpát-medencei magyarság segítségét.

Már több környékbeli vállalkozó, barát jelentkezett, van, aki megvásárolta a torony alapszerkezetéhez a nyolc mázsa betonvasat, van, aki biztosítja a rengeteg tölgyfa zsalugátert, melybe belevésik az adományozók nevét. A torony ívelt homlokzata a Makovecz Imre által képviselt stílusban épülne meg, amely kicsit a dunaszerdahelyi városháza tornyára emlékeztetne, s ennek a kiképzéséhez szintén kell a tölgyfaanyag. Ezt Pintér Zoltán építészmérnök rajzolta meg, rejtett villámhárítóval, esőcsatornával, földrengés-biztosítással, a harangok elektronizálásával.

– Szerintünk egy csodálatos mű van születőben. Ehhez kérnénk még olyan vállalkozókat vagy magánembereket, akik szintén segítenének bennünket, hogy az egész megvalósulhasson még idén, legkésőbb novemberben.

Az 1600-as évek előtt már állt a faluban egy templom, Szent Kelemen temploma, amit a török feldúlt.

Annak a templomnak az a Szent Kelemen pápa volt a védőszentje, aki a mostani orosz–ukrán háború dúlta területeken lelte mártírhalálát a hitéért. Ezért legyen ez a harangtorony a béke szimbóluma, melyre most nagy szüksége van a világnak

– zárta a nemes ügy kezdeményezője, Vörös László.

 A felajánlók a +421905 418 256-os telefonszámon, illetve a [email protected] e-mail címen érdeklődhetnek.

Megjelent a Magyar7 2024/1. számában.

izsap
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről. 

Hozzászólások

Fehér István 2024. 01. 10., sze - 09:08

Csak gratulálni tudok Vörös Lászlónak, így ismeretlenül is! Nem voltam még Izsap községben - eddig...
Találkozunk a DAC B-középben, ahol viszont "elő szoktam fordulni. Vesszen Trianon!