2024. január 4., 15:01

Többet, jobban 2024-ben – megjelent a MAGYAR7 idei első száma

Megjelent lapunk első idei száma. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg!

magyar7 202401

Volt rendőrségi vizsgálat, ellehetetlenítés, letiltás, de volt sok jó is 2023-ban a Ma7 médiacsalád életében: sikeres versmondó verseny, keresőnkkel megtalálhatja a nevesítetlenként nyilvántartott földjét és folytattuk a Vízsodorta históriákat… Számba vette a médiacsalád tavalyi eredményeit és gondjait Molnár Judit főszerkesztő a Többet, jobban című vezércikkében.

Kisebb-nagyobb választások jönnek. Elnökválasztás, európai parlamenti választás, a pártok tisztújító közgyűlései, lesz mivel foglalkozni 2024-ben is, írja Közélet rovatunkban Kocur László.

magyar7 202401

Ne higgyünk a jósoknak, tapasztalatainkra és a józan eszünkre hallgassunk 2024-ben. Érdemes fellapozni a tavalyi januári sajtót, mennyi badarságot hordtak össze a várható jövőről, ami nem következett be, ami meg jött a nagypolitikában, még a sámánok sem látták. Haják Szabó Mária: Talán 2024-ben…

magyar7 202401

A kudarcból okulva tovább kell lépni. Ez az üzenete első lapszámunk nagyinterjújának, amelyben Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárt kérdezte Kolek Zsolt. Milyen helyzetben vannak, és mire számíthatnak az új évben a külhoni magyar nemzetrészek? Képes lesz-e talpra állni a szeptemberi kudarc után a felvidéki magyar politika? Mi volt a nemzetpolitika legnagyobb eredménye az óévben, és milyen új programok indulnak 2024-ben?

A szakemberek úgy vélik, hogy jelentősebb fordulatra számítunk a reálbérek területén. Idén az alacsonyabb inflációnak és a még viszonylag dinamikus béremeléseknek köszönhetően masszívan növekedhetnek a reálbérek. A bérnövekedést a szűkös munkaerőpiac is segíti, ami a hazai munkaerő-kínálat enyhe csökkenésével növeli a bérekre nehezedő nyomást. Rajkovics Péter: Mit várhatunk a gazdaságban?

magyar7 202401

Akkor fussunk neki ismét a témának, és próbáljuk újragondolni a decemberben Brüsszelben lejátszódott színdarabot. Ami kataklizma lehetőségét vetíti előre, hiszen nem Ukrajnát akarják az EU-hoz csatolni, hanem Európát beletolni egy háborúba, viselje annak terheit az USA helyett. Orbán a három lehetőség közül (együtt szavazni a többivel, vétózni, vagy tartózkodni) a harmadikat választotta, így erkölcsi győztesként hagyta ott a díszes kompániát. Mivel a Tanácsban tartózkodni nem szokás, egyszerűen kivonult. Ha a kútba akartok ugrani, marhái, tegyétek, de én ebben nem veszek részt. A valóban fontos döntést, az Ukrajna ötvenmillió eurós támogatására (és az uniós országok eladósítására) vonatkozó tervet és az uniós költségvetés szétrúgását viszont megvétózta a magyar miniszterelnök. Kövesdi Károly: A körmü(n)kre égett Unió.

magyar7 202401

Lapunk fontosnak tartja, hogy kinevezése után közelebbről is bemutassa az új kisebbségi kormánybiztost, Horony Ákost azoknak az olvasóknak is, akik nem igazán jártasak a kisebbségi és emberi jogi kérdésekben, így Horony Ákos eddigi munkássága és eredményei sem ismertek előttük, írja Somogyi Szilárd Szlovákia multietnikus ország című cikkében, amely egy válogatás Horony Ákos korábbi nyilatkozataiból.

magyar7 202401

Két irodalmi témát kínálunk idei első lapszámunkban. Az egyik szerzője Fiala Ilona író, aki Száraz Pál Nyuszi és barátai című mesekönyvét méltatja, majd Lacza Tihamér ír a húsz éve elhunyt Zalabai Zsigmond munkásságának kiemelkedő állomásairól.

A rajz mestere volt az erdélyi születésű Barabás Miklós magyar festő, litográfus és fényképész, aki képes volt a festészetből megélni. Halálának 125. évfordulója alkalmából stílusosan 125 művet felvonultató tárlata 2024. január 14-éig tekinthető meg a budai várban A rajz mestere címmel, olvashatjuk Zsebik Ildikó beszámolójában.

Dugovics Titusz legendája kitalált történet. De hogyan született meg a hős? erre is választ kapunk Lacza Tihamértól a Leporolt legendák legújabb fejezetében. A Múltunk rovatban találják Csermák Zoltán Lengyelkedjünk! című írását, amelyben áttekinti a lengyel és a magyar nép kapcsolatait.

magyar7 202401

A Tájaink rovatot ezúttal Nagy-Miskó Ildikó indítja a Reményteli fészekrakás új bérlakásokban című írásával, amelyből megtudjuk, bérlakások épülnek a Komáromi Járás több településén is. Vannak olyan újdonsült lakásbérlők, akik a már a várva várt új otthonukban készülődhettek az ünnepekre, míg mások az új évet kezdték fészekrakással Komáromban, illetve a közeli Izsán. A Komáromi járás legfiatalabb városában, Naszvadon is hatalmas a túljelentkezés és az érdeklődés a városi tulajdonban lévő bérlakások iránt. A saját lakásról csak álmodó fiataloknak is megfizethető lakást bérelni.   

Elindult a Dunajská Strela. Az új magánfuvarozó, a cseh Leo Express december 10-én állította csatasorba a svájci Stadler szerelvényeit Szlovákia legforgalmasabb szakaszán, s az első hetek nem voltak teljesen zökkenőmentesek, hiszen volt már azóta balesete is a vonatnak. Az első hetek tapasztalatairól számol be Dunajszky Éva.

Izsap község Nagymegyer városrésze, ahol a helyi maroknyi katolikus közösség tagja, Vörös László már többször is bizonyította, hogy álmodni lehet nagyobb dolgokat is, mint azt elsőre gondolnánk. Csupán ennyit írt a Remény keresztje tövébe: „Csak tettem a dolgom”. Vörös László a DAC labdarúgócsapatának egyik drukkereként évek óta lengeti a csapat szurkolói zászlaját, viszont az utóbbi időben sok más olyan kezdeményezése is volt, ami a felvidéki magyarság identitását és összetartozását erősítheti. Lacza Gergely: „A magyar marad, megmarad és teszi a dolgát”

Születésének 120. évfordulója alkalmából szobrot állítottak Zathureczky Ede világhírű hegedűművész, a budapesti Zeneakadémia egykori igazgatója tiszteletére szülővárosában, Iglón. A szoboravatásról számol be Fábián Gergely.

A karácsony előtti napokban történelmi sétára indulhattak az érdeklődők Esztergomban Török Sophie-val, Babits Mihály feleségével és Ádám deákkal, akik úgy mutatták be a várost, ahogy Babits Mihály, a Nyugat nemzedékének egyik legnagyobb költője látta. Maga Babits egy ovális fényképen volt jelen. Bokor Klára: Babits Mihály szerelmi vallomása Esztergomhoz

A lévai Barsi Múzeum új időszaki kiállítása a Lévai járás korábbi főgyógyszerésze, a város egykori önkormányzati képviselője, méhész és helytörténész Alt Ernőnek állít emléket, tudjuk meg Kaszmán Zoltántól.

Januártól emelkedik az ingatlanadó és a kommunális hulladék elszállításának díja Rimaszombatban – döntött decemberi ülésén a városi képviselő-testület, és jobban oda kellene figyelni a szelektív hulladékgyűjtésre, mert az aktuális jelentés szerint csak a hulladék 38,53 százaléka kerül a szelektív konténerekbe, ami nagyon kevésnek mondható, írja Virsinszky Tamás.

Skladivík Noelt a Kármán József Alapiskola és Óvoda közösségi oldalán fedeztem fel. Nem volt nehéz rátalálni, hiszen nem telik el úgy hónap, hogy az intézmény ne posztolna a sikereiről. A panyidaróci kisfiú a cselgáncsban ér el kiváló eredményeket. Rendszeresen dobogós helyen végez. Agócs Szvorák Emese: Lelkileg megerősít és önfegyelemre tanít a cselgáncs

A pattogatott kukorica jellegzetes illata száll a levegőben a nagymácsédi családi manufaktúrában. Gondosan berendezett műhelyben, katlanokban pattog a jó minőségű kukorica. A másik teremben halkan duruzsol a csomagológép. Gál Melinda és Gál József csaknem harminc éve üzemeltetik a kis családi céget. Ellátogatott a műhelybe Szomolai Andrea, tapasztalatait a nagymácsédi pattogatott kukorica titkai című riportban foglalta össze.

A vad etetését természetesen nem úgy kell elképzelni, mint a háziállatok etetését. A modern vadgazdálkodás a természetességre, a környezetbarát megoldásokra törekszik, ezért csupán kiegészítő etetést alkalmazunk azokban az időszakokban, mikor az adott vadfaj számára kevesebb táplálék áll rendelkezésre. Sánta Norbert: Határjárás hóban, sárban.

magyar7 202401

A lakberendezési trendek jönnek-mennek, egyesek sokáig, mások rövid ideig tartanak. Bár nem jellemző, hogy otthonunkat a legújabb trendek szerint rendezzük be, jó látni és inspirálódni a dizájn újdonságaiból. Bazsó Krisztina gazdagon illusztrált cikkéből megtudják, milyen is az álmaink otthona 2024-ben.

magyar7 202401

Láttam a riói karnevál kavalkádjának őrületét a Sambadrome-on és a szegények karneválját a favellák között. Láttam, ahogy Mexikóban cipelik a nehéz kereszteket és táncolnak a sírokon. Bolíviában fényképeztem, ahogy koporsón táncolnak az indiánok, ám a legnagyobb őrület mégiscsak az Újév, vagyis a Szongkrán Csiang Maiban. Barangoló rovatunkban Varga Róbert beszámolóját találják.

magyar7 202401

Az Íz-lelőben egy olaszos tészta és a moszkauer receptjét közli Vass Laura, majd a Mercedes-Benz GLA 250e: Hibridet is hozott a frissítés című beszámoló következik Vas Gyula tollából.

magyar7 202401

Szurkoló rovatunkban Rajkovics György összefoglalta milyen sportesemények várhatók idén, Rajkovics Péter pedig arról ír, hogy talán mégis lesz Szuperliga.

A MAGYAR7 idei első számának hátlapján az ipolynyéki Petőfi-szobor látható.

Lapunkban természetesen megtalálják a keresztrejtvényt és a részletes műsort is. Keresse, olvassa lapunkat, de legjobb, ha megrendeli.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.