A magyar kultúra napja az online térben

2021. január 23., 10:58
Szvorák Emese

A Csemadok füleki alapszervezete rendhagyó módon ünnepelte a Magyar Kultúra Napját. A járványügyi helyzet miatt az online térben készítette el összeállítását, melyben füleki csoportok, énekesek és gimnazista diákok közreműködtek.

 

1989 óta ünnepeljük, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban Szatmárcsekén január 22-én fejezte be - "a magyar nép zivataros századaiból" vett példákra épített költeményét - a Himnuszt. Füleken minden esztendőben szerkesztett műsorral, ünnepi programmal emlékeznek e jeles napra, felhívva a figyelmet arra, hogy szenteljünk több figyelmet nemzeti tudatunk erősítésére.

Szvorák Zsuzsanna, az alapszervezet elnöke elmondta:

az év végi rendezvények kapcsán figyeltek fel arra, hogy az emberek igénylik a megszokott, hagyományos rendezvényeket, amiken korábban részt vettek.

„Nagy meglepetésünkre több ezren követték a négy adventi gyertyatyújtás év végi élő közvetítését. Ezért úgy döntött a Csemadok vezetősége, hogy a Magyar Kultúra Napjára előre készül, és ha nincs más mód, akkor a virtuális térben ünnepelünk együtt”- mondta.

Mivel a műsor rendezésével egyidőben a füleki gimisek több versenyre is készültek, online versmondó versenyen és online szónokversenyen vettek részt, a fiatalok beszédei adták az ötletet, hogy kössék csokorba az ő gondolataikat a füleki kulturális csoportok műsoraival. Így született meg a közel 40 perces műsor, amelyet január 22-én 19 órától közvetítettek.

„Még nagyobb boldogság, hogy a testvérvárosunk kulturális központja,

szécsényi Városi Művelődési Központ szintén ünnepi műsorral készült, ahol a szónoki versenyben az első helyezést a füleki gimnázium diákja, Demecs Virág Boglárka érte el,

aki a régi magyar himnusz, a Boldogasszony Anyánk szövegére fűzte fel gondolatait. Az ő ünnepi beszédét egyszerre közvetítette Szécsény és Fülek is, ezzel is szimbolikusan láttatva azt, hogy ez az ünnep határtalan”- tette hozzá az elnök, aki egyben az ünnepi műsor rendezője is volt. A vágást Fekete Gábor és Fekete Fanni végezték.

A műsorban közreműködtek: Demecs Virág Boglárka, Szepessy Anna, Pócsa Krisztina, Vass Roland Eduárd, a Foncsik Énekegyüttes, a File Banda, a Rakonca Néptáncegyüttes, a Pro Kultúra Füleki Férfikar, a Melódia Női Kar és Kőműves László, énekes.

Szvorák Zsuzsanna zárszóként elmondta: örvendenek annak is, hogy a losonci Nógrádi Művelődési Központ csatlakozott a Csemadokhoz, és megosztásokkal, szlovák feliratokkal szintén közvetítette a műsort, illetve a Füleki Városi Művelődési Központ is örömmel vette a kezdeményezést.