2020. szeptember 11., 16:57

A magyar kormány támogatásával bővült az andódi óvoda, kaptak új játszóteret a gyerekek - KÉPEKKEL

A kicsik az új játszótér elemeinek örülhettek, az óvoda alkalmazottai pedig a megújult, kibővített belső tereknek és a konyha modernizációjának.

Médialapozó

Az átadó résztvevőit Puss Péter Andód polgármestere köszöntötte és ismertette a felújítás körülményeit.

Elmondta,

a magyar kormány által nyújtott 50 ezer euró támogatásból új központi fűtést kapott az épület, cserélve lettek a villanyvezetékek.

Teljesen megújult a konyha, új játszóteret alakítottak ki, új lett a kerítés. Az épületet kívülről nem kellett felújítani, mert pár évvel ezelőtt lett hőszigetelve.

Már az előző önkormányzat is próbálkozott az óvoda bővítésével, pályáztak a szlovák kormányhoz, de nem jártak sikerrel. Ezután a BGA-nál próbálkoztak, és a második pályázatukat siker koronázta.

andod-ovi-3-copy.jpg
Czibula Ádám a BGA felvidéki irodájának igazgatója, Vaňo Anikó óvodaigazgató, Puss Péter Andód polgármestere
2018. szeptemberétől változtunk szlovákból vegyes, szlovák-magyar óvodává. Eddig másfél osztállyal működött az intézmény, az idén már sikerült a kicsiket és nagyokat két külön csoportba tenni. Az épület emeletes, idáig csak az alsó szintet használtuk és most, hogy a felső szint is megújult, bőven van hely a két csoportnak”

– sorolta a polgármester.

Érdekességként hozzátette, van az épületben egy ételszállító lift, amely évek óta nem működött. Azt hitték, nem is lehet megjavítani, de egy ügyes szakember működőképessé tette. Nagy segítség ez most, hogy az óvoda mindkét szintjén van ebédlő. Hozzátette, azért is volt szükség a bővítésre, mert a község telkeket ad el, és fiatal családok költöznek a községbe, ezért több Andódon a gyerek, mint a hasonló nagyságú környező falvakban. Mivel iskola nincs a faluban a gyerekek zöme érsekújvári iskolákba megy, ahonnan nagyon jók a visszajelzések, az óvónők szépen felkészítik a gyerekeket az iskolára.

andod-ovi-4-copy.jpg
A gyerekek rövid műsorral készültek

Az óvoda igazgatója Vaňo Anikó is köszönetet mondott a nagylelkű segítségért. „A bővítésnek köszönhetően immár két osztály működhet óvodánkon, a kis és nagy csoport, ahol biztosítva van a gyermekek számára az anyanyelvükön való oktatói-nevelői folyamat. Óvodásaink száma évről évre gyarapodik, jelenleg 28 gyermek látogatja intézményünket.

Minden gyermek legkedvesebb meglepetése az új játszótér volt. Mindig fülig mosollyal, jó kedvvel szaladnak ki játszani”

– ismertette az igazgatónő.

A gyerekek rövid kis műsorral készültek, amit nagy átéléssel adtak elő.

+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.