2021. április 4., 14:59

A magyar kormány anyagi támogatásával újítják fel a Rakovszky-mauzólemot Szlovákiában

A nagyrákói mauzóleumot magyar nemesek emeltették a XIX. század második felében. A műemlék hosszú ideje annyira romos állapotban volt, hogy már a helyi temetőbe járó lakosokat is veszélyeztette. A község sikertelenül próbálkozott anyagi támogatást szerezni a mauzóleum felújítására, végül a magyar kormány figyelt fel az ügyre. 

Fotó: Obecný úrad Rakovo

Nagyrákót a XIX. század végéig két ősi magyar nemesi család uralta: a Rakovszky és a Beniczky család. Mindkét család mauzóleuma a helyi temetőben található.

Habár a román stílusban épült Beniczky család mauzóleuma az évek során felújításra került, a Rakovszky család neogótikus mauzóleumának állaga jócskán leromlott.

Hasonló sorsa volt a két család nagyrákói kastélyának is: a Rakovszky család kastélyát a '90-es években bontották le, ellenben a Beniczky-kúria máig a falu központjában található (a Beniczky-kúria állapota a szocializmus ideje alatt jelentősen romlott, később azonban egy magánszemély vásárolta meg az államtól, és újította fel).

13 éve zajlik a Rakovszky-mauzóleum felújítása

A Rakovszky család nagyrákói mauzóleuma szlovákiai viszonylatban ritka és értékes épületnek számít. Elegáns neogótikus stílusban épült, ami Turóc térségében szokatlan építészeti stílus. Az épületet Rakovszky István (1847-1910) országgyűlési képviselő emeltette. A családi kriptában a Rakovszky család hat tagja nyugszik.

nagyrákó
Fotó: turieconline.sk

Az 1907-ben épült mauzóleum az utolsó építészeti emlék, ami a Rakovszky családhoz fűződik, melynek tagjai hozzájárultak Turóc gazdasági, kulturális és társadalmi fejlődéséhez.

A Rakovszky-mauzóleum 2008-ban került fel a nemzeti kulturális műemlékek listájára, és ezzel elkezdődtek a veszélyeztetett műemlék megmentését célzó munkálatok. A mauzóleum már akkoriban balesetveszélyes állapotban volt. Fennált a veszélye annak, hogy a szél belekaphat a tetőbe, és leszakíthatja azt. Az épület az elmúlt évek alatt mindinkább romos állapotba került: a vakolat kezdett lehullani és a téglák is fellazultak; így már a temetőbe járókat is veszélyeztette.

Mivel Nagyrákó egy nagyon kis község, mintegy 300 lakossal, így nem tudja finanszírozni a műemlék teljeskörű rekonstrukcióját. A Rakovszky család utódai szintén érdeklődtek a műemlék állapotáról, ugyanakkor nem ált módjukban anyagilag támogatni az épület felújítását.

Nagyrákó önkormányzata 2020-ban a mauzóleum homlokzatának felújítására 50 ezer euró értékű támogatást próbált szerezni a VÚB Alapítványtól, amely szlovákiai műemlékek felújítására és helyreállítására adományozott pénzösszeget. A verseny keretében a közösség szavazathatott arról, melyik műemlék felújítása részesül anyagi támogatásban.

magyrákó3
Fotó: Mauzóleum Rakovských v Rakove Facebook
Rakovszky István országgyűlési képviselő.

A szavazás eredménye nagyon szoros voltak, ám a pénzügyi támogatás végül Dubravica községbe vándorolt, a Szent Zsófia tiszteletére szentelt, XIV. századi római katolikus templom ritka freskóinak megmentésére.

Az említett verseny után az értékes nagyrákói mauzóleum megmentése érdekében egy polgári társulást alakítottak Zachráňme mauzóleum Rakovských (Mentsük meg a Rakovszky-mauzóleumot) néven. A társulásnak mindeddig 2000 eurót sikerült összegyűjtenie.

Ugyanakkor Patrik Antal, Nagyrákó polgármestere, illetve a helyi lakosok, hírét vitték a felújításra váró értékes mauzóleum történetének, ami eljutott egész Magyarországra. A magyar kormány pedig 12 500 euró támogatást küldött az értékes műemlék felújítására.

nagyrákó1
Fotó: Mauzóleum Rakovských v Rakove Facebook
A Rakovszky család mauzóleumának teljes felújítása 2008-tól húzódik.

Szlovákiában jellemző, hogy ha egy műemlék megmentése nem kiemelt fontosságú az állam számára, nem fogják egyszerre felújítani. Csak részleges helyreállítási munkálatok zajlanak az ilyen épületeken, a rekonstrukció így hosszú ideig elhúzódhat.

A neogótikus mauzóleum megmentése is lassú léptekkel zajlik immár 13 éve. Ennek keretében a romos állapotban lévő épület kitört vitrázsait 2016-ban kezdték el helyreállítani. A munkálatokhoz a vitrázs üvegek töredékeit használtak fel, amelyekre a földmunkák során bukkantak.  

Szükséges még felújítani az épület tetőszerkezetét, és stukkó díszítésű homlokzatát. A mauzóleum belsejében a falfestményeket helyreállítani korabeli stílusban, megerősíteni az épület statikáját, illetve a padlózaton is jelentős javításokat kellene elvégezni.   

Megosztás
Címkék