A Losonc- Kálnó Nemzetközi Kerámia Szimpózium 30 éve

Szvorák Emese 2019. szeptember 16., 11:25

Az Európai Kulturális Örökség Napjai elnevezésű nemzetközi rendezvény keretében Németh Bozó Andrea, a losonci Nógrádi Múzeum és Galéria munkatársa, a nagyközönség számára előadással készült, melyben a kerámia szimpózium elmúlt harminc évfolyamát foglalta össze.

Fotó: Sípos Berni

A kortárs kerámia művészet csak a 20. század második felében vált önálló művészeti ágazattá. Szerte a világban beindult a szimpóziumok szervezése, melynek köszönhetően a művészek találkozhattak, tapasztalatot cserélhettek, bemutathatták egymásnak az alkotásaikat, illetve együtt is alkothattak.

Szlovákiában, bár kicsit megkésve – a 90-es években – a pozsonyi Képzőművészeti Főiskolán megnyílt kerámia szaknak köszönhetően kapta meg igazán a kerámiaművészet az őt megillető helyet.

„A Losonc- Kálnó Nemzetközi Kerámia Szimpózium gyökerei egészen 1989-ig nyúlnak vissza. Elindítója a Szlovákiai Keramikusok Szövetsége volt, amely az akkori Nógrádi Galériával együttműködésben Nógrádban talált megfelelő helyszínt egy ilyen jellegű redezvény meghonosítására. A terület bővelkedik a szükséges nyersanyagokban, a helyi kerámia készítése pedig több száz éves hagyományra tekint vissza” – nyilatkozta portálunknak Németh Bozó Andrea.

Fotó: Sípos Berni

A 19-20. században a kerámia ipar is fejlődésnek indult. A vidék nemcsak üveggyárakban, hanem kerámiaüzemekben is bővelkedett. Ilyen volt a tamási kőkerámia üzem, a videfalvai csempegyár, a tűzálló anyagokat gyártó kálnói üzem, vagy a környéken több helyen, köztük Losoncon is működő téglagyár.

Ezekkel az üzemekkel együttműködve szervezték a kerámia szimpózium első évfolyamait, így a művészek alkotómunkája több helyszínen is zajlott. Az üzemek biztosították az alapanyagot és a technikai feltételeket, a művészek pedig hozták a saját kreativitásukat.

A 90-es évek társadalmi változásai nem hatottak kedvezően az iparra. Ekkor több kerámia üzem is bezárt, és csupán a kálnói maradt meg, amely a mai napig működik. Azóta is minden év júliusában ez az üzem ad helyet a rendezvénynek, melynek főszervezője a Nógrádi Múzeum és Galéria együttműködve a Szlovákiai Keramikusok Szövetségével és a kálnói Žiaromat üzemmel, további partnerek pedig Losonc város és Kálnó község önkormányzatai.

Az idén immár a 31. évfolyam is sikeresen lezajlott, amelyre az anyagi támogatást a Művészeteket Támogató Alap (Fond na podporu umenia), valamint a Besztercebányai Megyei Önkormányzat biztosította, de rendszeres támogatója Losonc város önkormányzata is.

„A szimpózium során az alkotásokhoz az alapanyagot, a helyszínt és a technikai felszerelést a tűzálló anyagokat gyártó Žiaromat üzem biztosítja. Ipartörténeti jelentőségű a gyár nagyméretű körkemencéje, mely a 19. század elején épült, és máig az eredeti állapotában működik. Ebből a szempontból európai viszonylatban is egy ritkaságszámba menő építményről van szó” – tette hozzá Andrea.

Képgalériánk:
Fotó: Sípos Berni

Az elmúlt 30 év során a világ számos országából (Szlovákia, Csehország, Magyarország, Lengyelország, Bulgária, Németország, Hollandia, Belgium, Franciaország, Ausztria, Lettország, Litvánia, Izrael, Törökország, Argentína, USA, Kórea, Thaiföld) érkeztek művészek Nógrádba, akiknek alkotásaiból több kiállításnyi anyag gyűlt össze.

Az itt készült munkákból minden évben néhány a Nógrádi Múzeum és Galéria gyűjteményét gyarapítja, amely ennek köszönhetően, szlovákiai viszonylatban egyedülálló kortárs kerámiagyűjteményt tudhat magáénak.

"A gyűjtemény mintegy 330 darabból áll, és évről évre növekszik. A 30. évforduló alkalmából pedig a Művészeteket Támogató Alap anyagi támogatásának jóvoltából egy terjedelmes publikációt is kiadtunk, amelyben bemutatjuk ezt az páratlan kerámia kollekciót” – zárta Németh Bozó Andrea.

A gyűjtemény néhány darabja megtekinthető a losonci városházán, mely állandó kiállítás keretében mutatja be főként a nagyobb méretű alkotásokat. A galériában pedig időszaki jelleggel láthatók az adott évben elkészült kerámiák.

0 HOZZÁSZÓLÁS