2020. július 12., 13:04

A levendula szerelmese

A levendula tájainkon csak a rendszerváltást követően vált népszerű kerti növénnyé. Korábban nem is lehetett hozzájutni, azóta viszont rendszeresen megjelennek különböző változatai a virágüzletekben, a piacokon. A beszerzése tehát olcsó és egyszerű.

Talán sokan tudják, hogy igazán nagy mennyiségben Tihanyban található. Nem véletlen, hogy ott minden év júniusában megtartják a Tihanyi Levendulafesztivált. Még az 1920-as években honosította ott meg Bittera Gyula. A szocialista érában ezt is hagyták tönkremenni, ám a rendszerváltást követően felélesztették a hagyományát.

A Bodrogközben két termesztőjéről tudok: egyikük egyúttal beszélgetőtársunk, a kistárkányi Proščák Ilona. Ilona házát egy csodálatosan rendben tartott kert veszi körül, de levenduláinak a zöme egy másik portán, néhai apósa háza körül található, s az ún. levendula ház mellett termeszti őket.

Hogyan lett ennek a népszerű gyógy- és fűszernövénynek a szerelmese?

A levendulával egészen véletlenül kerültem kapcsolatba. Az ugyancsak itt lakó Dobó Bandi bácsitól kaptam az első bokrot, aki Izraelből hozta egy sárga rózsatő és egy agapanthus társaságában. Azt mondta, azért adja nekem, mert tudja, ha ő már nem lesz, ezek a növények nálam biztosan megmaradnak. Igaza volt, sőt nemcsak az az egy tő van meg, azóta 80-100 van a tulajdonomban. Ez az eredeti provence-i levendula, amely minőségét tekintve a legfinomabb. Az ajándékba kapott tő már 25 éve díszíti az udvart, s időközben a gyenge hajtásait nedves földben gyökereztetve hoztam létre a levendulakertet.

Nagyon praktikus őket a gyümölcsfák törzse köré ültetni, mert megvédik azokat a kártevőktől.

A rózsák is szeretik a társaságát, hiszen távoltartja tőlük a hangyákat és a tetveket. Azt talán nem is kell mondanom, hogy virágfűszer, a díszítés mellett a molyirtás hatékony eszköze.

levendula

Mire szokta a virágait felhasználni?

Mintegy 100 csokrot szoktam kötni eladásra, megtömöm vele a levendulászsákokat, de készítek levendulaszörpöt és -olajat is. A levendulászsákok vászonból készülnek, kihímezem, majd összevarrom őket, ebbe kerülnek a virágok.

Képes vagyok tévénézés közben akár éjfélig is dolgozni velük, mert szeretem ezt csinálni, ahogyan kézimunkázni általában.

A zsákokból mintegy 80 darabot készítek. A lemorzsolt virágokat hűvös helyen szárítom, elég hozzá 3 nap, és mehetnek a zsákokba. A levendulaszörp is nagyon finom, szívesen megosztom az olvasókkal készítésének a módját. Száraz és friss virágokból egyaránt készülhet. Egy liter vízhez 3 marék virágot és 1-2 egész citromot adok. A hozzávalókat felfőzöm, 24 órán át állni hagyom, majd leszűröm, és 1 kg cukorral ismét felfőzöm. Ezután üvegekbe öntöm. Hogy szebb legyen a színe, néhány szem fekete ribizlivel is megbolondítom.

Icuka, nagyon szépen lebarnult! Ha jól sejtem, ebben a levendulaolaj is szerepet játszott.

Természetesen!

Az elkészítéséhez szükség van egy liter extraszűz olívaolajra, ez képezi az alapot. Ebbe kerül 60 napra a levendula virága, ízlés szerint mintegy 6-8 maréknyi.

Ezt követi a préselés, ami után mintegy 6 dl levendulaolajat kapunk. Ami préselés után fennmarad, azt elhintjük a kertben, mert az is sok-sok értékes tápanyagot tartalmaz a növények számára. Az olaj napozás előtt, a fürdővízbe és testápolóként egyaránt remek. Előfordul, hogy levendulamézet is készítek. Ilyenkor egy liter vízhez 25 dkg levendulát teszek, 3-4 egész fahéjat és egy citromot. A hozzávalókat felfőzöm, 24 órát állni hagyom, majd leszűröm, és másfél kg cukorral sűrűre főzöm.

levendula

Mi a teendőnk, hogy a levendula hosszú életű maradjon?

A francia levendula évelő növény, akár 40-50 évig is elélhet, kerti körülmények között nagyjából ennek a felére számíthatunk.

A kifejlett példány mintegy 80 cm magas, és közel egy méter átmérőjű. Július közepétől a száraz ágait el szoktam távolítani. Ősszel, a második virágzása után félig vissza szoktam vágni, az aljára pedig tőzeges földet teszek. Jól tűri a száraz-ságot, ha lehet, meszes talajba tegyük. A meleg, napos helyet kedveli. Könnyen gondozható és sokoldalú gyógynövény.

A levendulás ház egészen elképesztő. Mindenütt ez a gyönyörű, lila növény játssza a főszerepet. A falvédőn, a függönyökön, az asztalon, sőt még az ön ruhája is levendulamotívumokkal díszített! Honnan a precizitás és a jó ízlés szerencsés társítása?

Ezen a téren sokat köszönhetek a budapesti nagynénémnek, aki mindig arra hívta fel a figyelmem, hogy ne elégedjek meg a középszerűséggel. Legyen minden harmonikus és precízen kivitelezett körülöttem.

Megjelent a Magyar7 2020/28. számában. 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.