2022. július 11., 18:11

A legjobb gulyás Királyrévben fő KÉPEKKEL

Nagysikerű családi sportnapot tudhat magáénak a mátyusföldi Királyrév község. A családi nappal egybekötött gulyásfőzőversenyen – amelynek zsűrielnöke a népszerű gasztroblogger Szarka Zsófi volt – tizennégy csapat mérte össze erejét. A győzelmet a motorosok bandája zsebelhette be.

Királyrév gulyásfőzőverseny
Galéria
+12 kép a galériában
Gulyásfőzőverseny és családi nap Királyrévben
Fotó: Szomolai Andrea

Két héttel a Réfveszt multifesztivál előtt újra összegyűlt a mátyusföldi mikrorégió apraja-nagyja Királyrévben. A falu önkormányzatak és a helyi Csemadok a szervezésében családi sportdélutánra került sor.  A programban nagyszabású főzőverseny, mulatság, tombola és izgalmas gyermekjátékok is szerepeltek.

Királyrévben már tizenhét éves hagyománya van a gulyásfőző versenynek. Jövőre már nagykorú lesz a rendezvény – magyarázta a falu polgármestere, Agócs Gergely. A gulyásfőzőversenyre elhozták a régióban, a Fekete-víz helyi akciócsoport által tárolt játékokat, az aqua-zorbingot, illetve a gömblabdákat, valamint ugrálóvárat is biztosítottak. A játékokat az akciócsoport a tavalyi évben egy Interreg pályázat keretén belül szerezte be, azóta a tagok bármelyik családi rendezvényre kölcsönözhetik az eszközöket.

Királyrév gulyásfőzőverseny
Gulyásfőzőverseny és családi nap Királyrévben
Fotó:  Szomolai Andrea

A gulyásfőzőverseny iránt nagy volt az érdeklődés. Tizennégy csapat érkezett szerte a mátyusföldi mikrorégióból. Több csapattal voltak jelen a helyiek, de képviseltették magukat csapatok többek közt Nádszegről, Alsószeliből, Peredről és a magyarországi testvértelepülésről is. A kóstolgatni vágyókat különféle finomságokkal várták, a tűzoltók szarvashúsból készült gulyást, az alsószeliek marhából készültet kínáltak, a királyrévi Kubicsek Irénke, aki messzeföldön híres főzőtudományáról, kovászból sütött, ízes, ropogós héjú kenyeret kínált körbe.  

Királyrév gulyásfőzőverseny
Gulyásfőzőverseny és családi nap Királyrévben. A zsűri, a polgármester és Erdélyi Csaba, a helyi Csemadok elnöke
Fotó:  Szomolai Andrea

Szarka Zsófi, a zsűri elnöke, aki népszerű gasztroblogger elmondta portálunknak, a zsűrinek nagyon nehéz dolga volt, mert a szakácsmesterek nagyon értették a dolgukat, rendkívül nehezen tudták eldönteni, melyik csapatok legyenek a győztesek. Zsófi a közelmúltban kezdte el kutatni a szigetközi gasztronómia titkait, hosszasan beszélgettünk a régi gulyások összetételéről. A gulyást kétféle irányba el lehet vinni, a pörköltszerű, sűrű étek és a hígabb, leveses egytálétel irányába. A zsűri az állagot, a színt, az ízvilágot és a hús puhaságát értékeli értékeli pontszámokkal. Zsófi elárulta, kutatásai szerint a pásztorok nem marhából és disznóból főzték a gulyást, az étek nem is jellemzően pásztorétel volt, mint azt sokan gondolják, hanem a századforduló budapesti éttermeinek luxusétele. A régi pásztorok számára a hús luxusnak számított, így a levesek inkább zöldségből, vagy pedig csirkehúsból készültek. Ma nagyon fontos egy jó gulyásnál, hogy kiváló minőségű paprikából készüljön, ez adja meg az alapot, és a kedvező színt is.

Királyrév gulyásfőzőverseny
Gulyásfőzőverseny és családi nap Királyrévben
Fotó:  Szomolai Andrea

A zsűri további tagjai Forró Krisztián, a Szövetség országos elnöke, Berényi József, Nagyszombat megye első alelnöke, Zupko Tamás, Pozsonyvezekény polgármestere, Szikora Ferenc, az Agrostaar igazgatója, valamint Racskó Ferenc, szakács voltak, mindannyian a harmóniát és a jó fűszerezést kutatták az eléjük hozott ételekben. A győztes csapat végül a motorosok klubja lett, a királyrévi MB csapat lett a második, és a harmadik helyet a tavalyi nyertes, a királyrévi tűzoltók csapata érdemelte ki.

A gulyásfőzés után Agócs Gergely két páros belépőt sorsolt ki a Mátyusföld legnagyobb komersz popfesztiváljára, a Révfesztre, amely július 28-29-én kerül megrendezésre a királyrévi sportpályán, az Edda művek, Szandi és By Alex vendégszereplésével.

Királyrév gulyásfőzőverseny
Galéria
+12 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.