2022. január 14., 11:22

A lakosok dönthetnek Léva participatív költségvetéséről

Léva városa az ún. participatív költségvetésből ebben az évben is olyan, a város lakói által kidolgozott projekteket fog támogatni, amelyek az elektronikus formában történő, nyilvános szavazáson a legtöbb voksot kapják.

lévai participatív költségvetés
Fotó: www.levice.hlasobcanov.sk

A lévai önkormányzati képviselő-testület még 2019. szeptember 26-án fogadta el az ún. participatív költségvetésével kapcsolatos javaslatot. Ennek lényege, hogy a városi költségvetésből egy meghatározott összeget a lakosok által javasolt tervek megvalósítására fognak fordítani. A döntés alapján a város lakosai közvetlenül is részt vehetnek Léva fejlesztésében. A városvezetés a participatív költségvetés mechanizmusának bevezetésével azt szeretné elérni, hogy a lakosok a lehető legnagyobb mértékben kapcsolódjanak be a helyi közügyekbe, legyen szó akár az életszínvonal növeléséről, a szabadidős tevékenységekről vagy a kulturális, esetleg sporttal kapcsolatos javaslatokról. A város életminőségének javításához hozzájáruló kezdeményezés támogatási összege projektenként legfeljebb 3 ezer euró. 2022. január 28-áig fizikai személyek, polgári társulások és nonprofit szervezetek kapcsolódhatnak be a kezdeményezésbe.

A kérvényezők március 9-én a lévai zsinagóga épületében nyilvánosan is bemutathatják projektjüket. A március 31-éig tartó elektronikus voksolás eredményeit április 1-jén hozzák nyilvánosságra, majd április folyamán a bizottsági üléseken, a városi tanácsban, végül pedig a testületi üléseken is tárgyalnak majd a projektek megvalósításának körülményeiről. A tervek szerint az ötleteket szeptember végéig realizálni is fogják.

További részletek a város hivatalos honlapján, ide kattintva érhetőek el.

Megosztás