2018. június 10., 14:08

A község tulajdonába kerülhet a tornai vár

A tornai vár első írásos említése 1357-ből származik. A vár alatti telkek jelenleg az állam tulajdonába tartoznak, a terület kezelője pedig az állami erdőgazdálkodási vállalat. A község az idén a területre vonatkozóan bérleti szerződést kötött, amelyben az is szerepel, hogy három évig elővásárlási jogot élvez.

Torna
Médialapozó
Fotó: Fábián Gergely

Korábban már voltak kezdeményezések a várrom megszerzésére, de akkor nem jártak sikerrel. Oravecz Attila, Torna polgármestere lapunknak elmondta, jelenleg a terület bemérése folyik. Az a tervük, hogy a vár még ebben az évben a község birtokába kerüljön.

– Ez lenne az első kulturális örökség, amely a község tulajdonába kerülne. Itt van a vármegyeháza vagy a kastély, de ezek sincsenek a tulajdonunkban. A község mindent meg fog tenni, hogy saját költségvetéséből és pályázati forrásokból megóvja a vár állagát, illetve vonzóbbá tegye, különböző turisztikai attrakciókkal idecsalogassa a turistákat – fejtette ki a polgármester.

Fotó:  Fábián Gergely

A település több rendezvényt is tervez a várrom területén augusztusban és szeptemberben, illetve a birtokba vételt jelezve felvonnák a község zászlaját a várban.

Az írás megjelent a Magyar 7 hetilap 23. heti számában.

Torna
+2 kép a galériában
Megosztás