2022. október 26., 13:43

A közösségépítés új helyszíne

Kaposkelecsény hagyományos nyárbúcsúztatója a Háromfalu Kulturális Fesztivál. Bár a koncertek a szabadban, a községi parkban valósultak meg, az idei rendezvény fontos helyszíne volt az újonnan épült közösségi központ is. Varga Tiborral, a község polgármesterével nem csak erről beszélgettem.

Varga Tibor
Médialapozó
Fotó: Varga Tibor

A helyi kultúrház már évek óta használhatatlan volt. A községi hivatal nagyterme szolgált a rendezvények helyszínéül, ezért is éltek a lehetőséggel, amikor közösségi központként szolgáló épületre lehetett uniós pályázatot benyújtani. 302 ezer euró támogatásban részesült Kaposkelecsény. 

Több évig tartó kivitelezést, rengeteg utánajárást, intézkedést és szervezést magunk mögött hagyva, a közelmúltban átadtuk az új központot. Megérte a sok munka, mert a közösségünk javát szolgálja majd, hiszen terveink szerint nívós rendezvények helyszíne lesz ez az épület. Ezenfelül otthont ad a nyugdíjasklubnak, az ifjúságnak, a könyvtárnak és a közösségi foglalkozásoknak is. Három, teljes munkaidőben dolgozó alkalmazottja lesz. A következő lépésként rendbe tesszük az épület körüli parkot, az elmúlt hetekben meg is kezdtük a díszfák kiültetését. Hosszabb távú tervünk, hogy a közösségi központ közelébe szabadtéri színpadot építsünk.   

Az említett községi park már több esemény helyszíne volt a közelmúltban. Melyiket emelné ki?

Pályázati támogatásoknak köszönhetően tavaly Rúzsa Magdi lépett fel nálunk, akinek a koncertjére mintegy kétezren voltak kíváncsiak. Talán soha nem voltak még ennyien községünkben szabadtéri eseményen. Az idén sem Charlie, sem Kovács Kati koncertjén nem volt kegyes hozzánk az időjárás, ennek ellenére kitartó volt a közönség. Az új épület nagy hasznunkra volt, hiszen abban vannak az öltözők, a konyha és a mosdók is. Pár hete egy jó hangulatú nyugdíjas napnak adott otthont a közösségi központ. A kártyajátékok helyi kedvelői máriásversenyt tartottak ugyanitt. A Magyar Művelődési Intézet által megálmodott és támogatott program, a Szakkör öt csoportja is itt alkothat majd a hamarosan beinduló kézműves-foglalkozásain. Terveink között szerepel szakmai konferenciák, fórumok szervezése a községi munkahelyteremtés, a régiófejlesztés és a kisvállalkozók lehetőségei témakörökben.  

Voltak egyéb nagyberuházások is a községben az elmúlt években?

Lassan két éve annak, hogy pályázati forrásból, hozzáadott önrésszel vásároltunk egy 18 férőhelyes mikrobuszt. Ezzel könnyebben tudunk kiruccanni az önkormányzat által szervezett kirándulásokra, nyári fürdőlátogatásokra, színházi előadásokra vagy éppen koncertekre. Ezzel utaztatjuk a községi futballcsapatot és a szurkolókat meccsekre, a gyermekeket tanulmányi kirándulásokra, egyéb programokra. Nagyon fontos eredménynek tartom a felépített modern játszóteret, amire a kisgyermekes kaposkelecsényi szülők már régen vártak. Ez teljes mértékben a magyar kormány támogatásának köszönhető, így szinte semmibe sem került a községnek. Mindezek mellett önkormányzatunk önerőből, a későbbi fejlesztéseket szolgáló telkeket vásárolt meg a faluban. A megrongálódott közutakat kénytelenek voltunk kijavíttatni, ami ugyancsak jelentős, de szükséges kiadás volt, és nagy beruházás lenne a járdaépítés. A tervek megvannak, két éve várunk a minisztériumi jóváhagyásra, hogy elkezdhessük a munkát. 

A jelenlegi, fokozatosan romló gazdasági helyzetben milyennek látja a települések jövőjét, az önkormányzatok szerepét?

Európa egén gyűlnek a baljós fellegek, beláthatatlan, hogy mit hoz a jövő. Sok jóra az eleve nehéz helyzetben lévő szűkebb pátriánk sem számíthat. Az energiaárak növekedése mindenre rányomja a bélyegét. Ha gazdasági szempontból romlik a helyzet, azzal párhuzamosan előjönnek majd a társadalmi problémák is. Nagy a települések vezetőinek a felelőssége, hiszen a munkánk nem merülhet ki az adminisztrációs feladatok elvégzésében. Egyfajta helyi társadalmi kapocsként és szervezőerőként is működnünk kell. Minél nehezebb lesz a helyzet, annál több problémát kell megoldanunk, de ez csak egymást segítve, a lakossággal együttműködve lehetséges. Fel kell készülnünk a közös cselekvésre, az önfenntartás támogatására. Ahogy a régi időkben is az egymást segítő közösség volt az ember természetes közege, meggyőződésem, hogy a jövőben is az lehetne a mentsvárunk. Ha közösségépítésről beszélünk manapság, erre is kell gondolnunk, mert nincs új a nap alatt. Fontosnak tartom megemlíteni még a térségünkben hatványozottan jelen lévő, nagyon veszélyes jelenséget, amit ugyan lehetne, de nem érdemes a szőnyeg alá söpörni, ellenkezőleg, foglalkozni kell vele. Mivel a fiatalok elköltöznek, az idősek meghalnak, kiüresednek a falusi házak. 

Helyükre sokszor kezelhetetlen, problémás emberek költöznek be, ami aztán csak fokozza a „menekülést” a falvakból.

Polgármesterként az önkormányzati képviselőkkel egyetértésben elejétől fogva azon dolgozom, hogy szülőfalunkban útját álljuk az effajta betelepülésnek, ami magával hozza a bűnözést és a térség ingatlanjainak elértéktelenedését. Az az alapelv vezérel bennünket, hogy határozottan fel kell lépnünk az igénytelen, felelőtlen magatartást tanúsítókkal szemben. Ha viszont becsületes, tisztességes életvitelű polgárok szeretnének községünkben házat, telket vásárolni, őket szívesen látjuk. Úgy vélem, az elmúlt négy évben sikeresen jártunk el ez ügyben, és a továbbiakban is első számú feladatunknak tekintjük ezt a szigorú, de méltányos hozzáállást.

Varga Tibor
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.