2022. október 26., 14:14

Választások és önbecsülés, a táblatörvény megkerülésének kísérlete és a farmer kultusza – megjelent a Magyar7 43. száma

Már az újságárusoknál a Magyar7 hetilap idei 43. száma.

magyar7
Fotó: Magyar7

Az állam és a közösség tartópillérei az önkormányzatok, ők testesítik meg az igazi népakaratot. Helyi szinten, mondhatná valaki kissé leereszkedően. Pedig minden demokráciának – még a legrosszabbnak is – azok a bátor emberek képezik az alapjait, akiket egy-egy városrész, nagyközség vagy kisközösség polgárai választanak meg maguknak, hogy intézzék az őket érintő ügyes-bajos dolgokat. A hétvégén képviselőket és polgármestereket választunk, amikor önbecsülésünk a tét, írja vezércikkében lapunk főmunkatársa, Kövesdi Károly

A Vár utcai kettős gyilkosság 19 éves elkövetője fegyverének csövéből még alig szállt ki a lőporfüst, s máris tucatnyian próbáltak a borzalmas bűncselekményből politikai hasznot húzni; a jogainkat védeni hivatott rendőrség és ügyészség pedig a szabadságjogaink ellen kísérel meg frontális támadást. Belenézne a levelezésünkbe, telefonunkba. További részletek Kocur László belpolitikai összefoglalójában, amelynek címe: Utcai és parlamenti harcterek.

Készséggel elhiszem, hogy az orosz gazdaság mutatói a földbe álltak (egyébként nem), azt is elfogadom, hogy az üres üzleteket látva elkeseredett háziasszonyok saját két kezükkel defenesztrálják majd Putyint a Szpasszkaja-toronyból, de azt ne próbálják már beadni nekünk, hogy a szankciók működnek. Nyolc hónapja hallgatjuk, az intézkedések célja, hogy Oroszországnak ne legyen pénze háborúzni, tehát megállítsák vele a háborút. Ez a szankciós politika egyetlen fokmérője! Az eredmény, pontosabban annak hiánya, világos”

– olvasható Pomichal Krisztián Tiéd a szankció, magadnak építed! című külpolitikai jegyzetében.

magyar7
Fotó:  Magyar7

Október 29-én egy fordulóban választjuk a megyei elnököket, ezzel történelmi esély kínálkozik a magyar közösség előtt, hogy visszakerüljön a szlovákiai politika élvonalába. Berényi József, Nagyszombat és Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke a Nézőpont stúdiójában arról is beszélt, melyek a megyei testületek hatáskörei, és milyen fejlesztéseket sikerült megvalósítani a magyarlakta járásokban a most záruló ciklusban. Magyar politikus is lehet megyeelnök a címe a kettős interjúnak, amelyet Kolek Zsolt készített.

Piac rovatunkban Rajkovics Péter összefoglalta, hogy milyen kiegészítésekre számíthatnak a nyugdíjasok.

Példákkal illusztrálja, a gyermekek után mennyi szülői bónuszt kaphatnak a nyugdíjas szülők. Írásának címe: Mire jutott a szlovák politika a nyugdíjakkal?

magyar7
Fotó:  Magyar7

Nehéz lenne a közúti jelzőtábláknál feltűnőbb és olvasottabb nyilvános feliratokat találni. Járásonként több ezer darab van belőlük, amelyekre minden autós vagy járókelő – akár önkéntelenül is – vet egy pillantást. Nyilván ezért akadályozza minden erővel a magyar feliratokat is tartalmazó közúti jelzőtáblák kihelyezését a közlekedési minisztérium, írja Somogyi Szilárd a Harc az országot behálózó magyar táblákért című riportjában.

Te is magyar iskolába jársz?

A kérdésre egyre több gyermek válaszolhat igennel, derült ki a legfrissebb adatokból, s ez óvatos optimizmusra adnak okot, írja B. Vida Júlia. Idén a magyar alapiskolába eredetileg beíratott 3675 kisgyermek helyett ősszel 3808 ült be az iskolapadokba.

Ez most nem a próbálkozások, kísérletezések ideje! A közelgő megyei és önkormányzati választások alkalmából Hájos Zoltán (Dunaszerdahely), Fenes Iván (Bős) és Orosz Csaba (Somorja) polgármesterekkel a mögöttünk hagyott időszakról, terveikről és kudarcaikról beszélgettünk. Vajon a gazdasági recesszió és az energiaválság árnyékában milyen kihívásokra kell felkészülnie az önkormányzatoknak. A beszélgetést Pomichal Krisztián készítette.

Választási kisokosunkban közöljük az október 29-i összevont megyei és helyi önkormányzati választásokkal kapcsolatos alapvető információi. Címe: Kék és fehér szavazólapok. Itt mondjuk el, hogy lapunk 67. oldalán grafikákkal is illusztráljuk az információkat.

Egy rendhagyó pápai audienciáról, Viszolajszky Károly plébánosról, útirajzíróról szól a Leporolt históriák legújabb fejezete Lacza Tihamér tollából.

Apámnak soha nem volt farmerja a címe Száraz Dénes jegyzetének, amelyben a kultikus viselet és a közelmúlt történelmének kapcsolataira világít rá.

Múltunk rovatunkban folytatjuk Konrad Sutarski a Trianon az európai békeszerződések tükrében, című elemzését. Előző lapszámunkban összehasonlítottuk az 1920. június 4-én a Versailles-i Nagy-Trianon-palotában megkötött békeszerződést és a napóleoni háborúk lezárulását követő bécsi kongresszus idején Franciaországgal kötött békét. Cikkünk folytatásában a II. világháború után, Németországgal kötött békét vette szerzőnk górcső alá.

magyar7
Fotó:  Magyar7

A helyhatósági és megyei választások előtti hetekben számos lakossági fórumot tartottak a gömöri településeken, ahol bemutatkoztak a megyei képviselők és képviselőjelöltek, valamint beszámoltak elért eredményeikről és felvázolták további elképzeléseiket. Ezeket foglalta össze A megyéről beszélni kell című írásában Virsinszky Tamás.

A Szenc és Vidéke Társulás idén is megszervezte a Rákóczi Szövetség ösztöndíjainak és könyvajándékainak ünnepélyes átadását a járásban működő magyar tannyelvű iskolák kiselsőseinek. Ha csak a számokat nézzük, akkor is látni, van eredménye Szencen és környékén az anyaországi törődésnek, mert a szórványnak számító településeken nem csökken, hanem növekszik a magyar iskolába íratott gyerekek száma, amely idén 55. Dunajszky Éva írásának a címe: „A felvidéki magyarságnak van mibe kapaszkodnia”

A Közép-európai Alapítvány (CEF) más országokban már jól bevált kezdeményezését valósítja meg a Felvidéken két tapasztalt oktatási szakember, Kiss Beáta és Menyhárt József.

Ez a Felvidéki Fejlesztő. Mind a program januári, bevezető előadását, mind pedig az első szakaszt lezáró szimpóziumot a komáromi Selye János Gimnáziumban tartották, amelyről Nagy-Miskó Ildikó számolt be.

A zsigárdi református gyülekezet újonnan beiktatott lelkészét nehéz lenne nem észrevenni. Tóth Krisztián szó szerint kimagaslik a tömegből – a közel 195 cm magas fiatalember azonban nemcsak testalkatával, de lendületes életvitelével, újító terveivel és erős hitével is bizonyítja az emberi nagyságot. Szomolai Andrea készített vele beszélgetést.

Kaposkelecsény hagyományos nyárbúcsúztatója a Háromfalu Kulturális Fesztivál. Bár a koncertek a szabadban, a községi parkban valósultak meg, az idei rendezvény fontos helyszíne volt az újonnan épült közösségi központ is. Varga Tiborral, a község polgármesterével Molnár Gabriella beszélgetett.

Nyílt napot tartottak Gombaszögön, ahol a Bebek-rezidencia idén zárva tartott az állagmegóvási és tereprendezési munkák, valamint az őszi ásatás miatt.

Most az érdeklődők bejárhatták a pálos kolostort, megismerhették az idei ásatási eredményeket és az újonnan feltárt romokat, s bepillantást nyerhettek a felújítás alatt álló Andrássy-kúria belsejébe is, amely rövidesen múzeumnak ad majd otthont. A nyílt napról Fábián Gergő számolt be.

Az október 29-i önkormányzati választáson Ipolyság városában négy jelölt méreti meg magát a településvezetői tisztségért. A Szövetség színeiben az a Zachar Pál áll rajthoz, aki ott lesz Nyitra megye képviselőjelöltjei között is. Vele beszélgetett Kaszmán Zoltán.

A Bős város fejlődését és korszerűsítését elősegítő projekt eredményeként új lakóépülettel gazdagodhat a település a jövőben. Ez a bősi Csiliz Projekt, amelyről Reczai Lilla írt.

70+50=120. Ennyi diák programozott egyszerre a Füleki Gimnáziumban az Európai Programozás Hete alkalmából. Az eseménynek azonban volt egy másik aktualitása is, mégpedig az, hogy 70 éve indult a magyar és 50 éve a szlovák nyelvű oktatás az intézményben, olvasható Agócs Szvorák Emese Rekordkísérlet a Füleki Gimnáziumban című írásában.

Tóth Dénes, a 14 éves világbajnokról, a muzslai Endrődy János Alapiskola kilencedikes diákjáról írt Bokor Klára. Dénes a kick-box ifjúsági világbajnokságon, az olaszországi Jesolóban angol ellenfelét legyőzve korosztályos világbajnok lett. Folytatjuk a középiskolások irodalmi vetélkedőjét. A logopédus azt járja körbe lefrissebb lapszámunkban, hogy milyen késés és zavar léphet fel a nyelvfejlődésben. Az ismeretlen Királyerdőre barangolhatunk el a Hazajáró stábjával, majd Vass Laura közli a shakshuka és a birslekvár receptjét. Autós rovatunkban Vas Gyula a Kia Niro HEV Platinum autót. 

Leírhatatlan érzés a magyar himnuszt hallgatni a pályán, vallja az ifjú felvidéki tehetség, Mocsi Attila, akinek Marco Rossi szövetségi kapitány meghívót küldött a magyar válogatottba. A Szurkoló rovat második cikkében Rajkovics György arról ír, hogy mennyit ér a Fradi idei menetelése Európában.

magyar7
Fotó:  Magyar7

Az 1956-os forradalom Győrben kivégzett mártírja, Gulyás Lajos református lelkész gelléri emléktáblája került a hátoldalra, és természetesen most megtalálják lapunkban a keresztrejtvényt és a részletes műsort. Ne feledje, ha még nem rendelte meg a lapunkat, meg is vásárolhatja a postán, a kioszkokban vagy a Slovnaft üzemanyagtöltő állomásokon.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.