2019. december 30., 18:27

A kisebbségi kultúrát is előtérbe helyezi majd a galántai Városi Művelődési Központ új igazgatója

Január elejétől Peter Kolek személyében új igazgatója lesz a galántai Városi Művelődési Központnak. Ezzel együtt a város lakosai elvesztik egyik közkedvelt városi képviselőjüket is. Az új igazgatónak fontos a kisebbségi kultúra erősítése, megtartása és felemelése a Mátyusföld fővárosában.

Médialapozó
Fotó: Peter Kolek

Miután Ján Kolek több évtizeden át töltötte be a galántai Városi Művelődési Központ igazgatói posztját, úgy döntött január elsejétől nyugdíjba vonul. A megüresedett igazgatói székbe Galánta egyik közkedvelt városi képviselője, egyben a galántai mozi eddigi igazgatója, Peter Kolek ülhet

Peter Kolek portálunknak három fő pontban fogalmazta meg az új posztjához kidolgozott vízióit.

Kiemelte, mindenképpen egy erős, egészséges intézmény örököl elődjétől, aki a lehető legtöbbet megtette a központ jó működésének érdekében. Kolek elsőként szeretné elérni, hogy a város kulturális rendezvényeivel a lehető legnagyobb, multikulturális közönséget meg tudják szólítani, ezzel párhuzamban pedig maximalizálni a központ nyereségeit. Hozzátette, természetesen a kultúra nem lehet meg a város támogatása nélkül.

Második pontként a kiadások csökkentését és a munka hatékonyabbá tételét fogalmazta meg az új igazgató, aki úgy gondolja, rejlenek még potenciális lehetőségek a kulturális központban ezen a területen is. Peter Kolek tervei közt a kisebbségi kultúra felemelése és erősítése az elsők között szerepel. Elmondható, hogy ehhez megfelelő kilátásokkal rendelkezik, hiszen évek óta jelen van a város fiataljainak és időskorúaknak szóló populáris rendezvényein, kiállításokon, koncerteken és mind a magyar, mind a szlovák nyelvet tökéletesen beszéli. A mozi igazgatójaként jelentős lépéseket tett afelé, hogy magyar szinkronos filmeket is vetítsenek, valamint több magyar színházi előadást és zenei fellépőt meghívott már Galánta színpadaira.
Ezen a területen mindig voltak ígéretek, de most szeretném többek közt a kisebbségi kultúrát is effektívvé tenni, hiszen a kulturális központnak az a feladata, hogy minden réteget megszólítson, a fiatalokat, időseket, szlovák és magyar anyanyelvűeket is”

- hangsúlyozta Kolek.

Az igazgatói funkció elnyerésével Peter Kolek a törvény értelmében elveszti városi képviselői mandátumát, hiszen a központ igazgatói funkciója kizárja azt, hogy Kolek városi képviselő maradhasson. Bár Galánta lakói pozitív szellemben üdvözlik az új igazgatót, sajnálják azt, hogy közkedvelt képviselőjük távozik erről a posztjáról. Az önkormányzati választásokon független jelöltként induló Kolek szerezte meg saját körzetében a legtöbb szavazatot, 1372 ember adta rá voksát. A statisztikák szerint a legtöbbet interpelláló képviselője volt a városnak.

Elmondta, hiányozni fog neki a képviselői munka, önszántából biztos nem mondott volna le mandátumáról, de úgy érzi új pozíciójában a város, a lakosság és a kisebbségi kultúra javát tudja majd szolgálni. A képviselő-testületi üléseken továbbra is részt vesz majd a művelődési központ igazgatójaként.

A képviselői munkát szívvel-lélekkel, becsülettel végeztem. Figyeltem arra, hogy a város lakói mindig bizalommal fordulhassanak hozzám kisebb-nagyobb gondjaikkal. Szerettem azt a munkát. Most a törvény nem enged. Ez a döntés életem egyik legnagyobb dilemmája elé állított”

– árulta el Kolek.

Galánta város október folyamán írta ki a pályázatot az igazgatói poszt betöltésére, információink szerint Peter Kolek egyedüli pályázóként jelentkezett a tisztségre. Miroslav Psota, Galánta alpolgármestere elmondta, a városi képviselőkből, küldöttekből és az eddigi igazgatóból álló bizottság november 27-én ült össze Peter Kolek meghallgatására. Új funkciójába Peter Koleket a városi képviselők egyhangúlag megválasztották. Az új igazgató január elsejétől lép munkába.

Elődjét, Ján Koleket sok éven át betöltött, becsületes és minőségi munkájáért Galánta város-díjára jelölték – közölte a közösségi hálón Peter Paška, Galánta polgármestere.

+1 kép a galériában
Megosztás