2022. május 1., 14:09

A kereszt a győzelem jele

Hálából Istennek, reménységül az embernek! – áll a kereszt tövébe vésve. A háromszáz kilogrammos faragott keresztet nagypénteken vitték végig a keresztúton a szőgyéni férfiak, majd a tizenegyedik stációnál, ahol a Golgotára vezető út véget ér, a kereszt a magasba emelkedett és a helyére került.

Szőgyén
Fotó: A szerző felvétele

A keresztet Smídt Róbert, szőgyéni fafaragó készítette és családja nevében a falunak adományozta.

Már vagy nyolc éve van kiakasztva műhelyem falára egy kinagyított kép, amely a Hősök szobrának felavatási ünnepségéről készült 1924-ben. 

A karanténidőszakban rápillantottam és megláttam rajta azt a részletet, amit eddig még soha. Egy megdőlt keresztet a templomdomb oldalában. Nehezen kivehető részlet ez a fekete-fehér képen, mert előtte hatalmas tömeg állt.

Szőgyén

Már ekkor elhatároztam, ugyanoda egy új keresztet faragok. Hozzáteszi, nem tudni, régen ki és milyen célból készítette a keresztet, de a mostani, háromméteres kereszt emléket állít a koronavírus-járvány áldozatainak, de a hálaadás jelképe is, egészségünkért, a betegségből való felgyógyulásért, a gyógyszerkutatók és az egészségügyi dolgozók munkájáért.

A kereszt fája szőgyéni tölgy, olyan helyről, ahol nagyon szívósnak kellett lennie, nehogy a vihar kitépje.

Nehéz is, majd ́ háromszáz kilogramm, holott köbméterre átszámítva ennél könnyebbnek kellett volna lennie. Már a faragáskor éreztem, nehezen adja meg magát a fa – fejti ki Smídt Róbert.

A kereszt alapszimbóluma az életfa, hiszen Krisztus keresztje is az élet jelképévé vált feltámadása által. Az életfa szeretetből fakad, ezért van a gyökerénél szív, a keresztfán ott a Nap és a Hold, az élet és halál, a kereszt legfelső részén pedig a tulipán, a betelejesedés szimbóluma. Mivel Krisztus hiányzik a keresztről középen is egy szív van, az isteni szeretetet szimbolizálva.

Sok országban kereszteket döntögetnek, én pedig a lehető legtöbb helyre felállítom azt. Közösségépítő ereje is van annak, hogy nagypénteken sikerült felállítani, mert sokan eljöttek a kereszt-útra, sokan akarták vinni és végül a helyére emelni. A kereszt hátlapján található felirat is emelkedett, hirdeti a hármasságot: Istenért, Hazáért, Családért!

A kereszt tövébe még egy vörös juharfát is ültetnek, mert az ötletet adó majdnem százéves fényképen az is látszik.

Szőgyén
A Smídt család a kereszt tövében. Baloldalt Farkas Zsolt szőgyéni plébános

 

Megjelent a Magyar7 hetilap 2022/17. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.