2021. április 18., 17:16

A járvány ellenére Pozsonyeperjesen szépítkeznek

Miközben az országban a járvány miatt lelassult az élet, akad község, ahol ilyenkor is a jövőt építik. Pozsonyeperjesen például javában folyik a kultúrház felújítása. A projekt kivitelezése váratott magára, de mostanra már szabad szemmel is látható, hogy az épület óriási változáson ment keresztül.

Fotó: Ribánszky Jarmila
A kultúrház homlokzata

Ribánszky Jarmila, Pozsonyeperjes polgármestere szerint nagyon jól haladnak a munkákkal, és további lehetőségeket is szeretnének kihasználni a falu fejlődésének érdekében.

A község önkormányzata 2018 márciusában tudta meg, hogy pozitívan bírálták el a kultúrház felújítására egy évvel korábban beadott EU-s pályázatukat, amelyet a Szlovák Innovációs és Energetikai Ügynökség írt ki. A pályázat lényege, hogy a felújított kultúrház energetikailag megfelelő, vagyis csökkentett energiaigényű legyen.

Ez azt jelenti, hogy a támogatásból a tető és a nyílás-zárók cseréjét, az épület hőszigetelését, a villanyhálózat és a fűtés cseréjét kell elvégezniük.

A többit, tehát a padlózat, a mellékhelyiségek stb. felújítását ebből a pénzből nem lehet finanszírozni, ezeket önerőből kell biztosítania a községnek, ami a pályázat esetében 5%-os önrészt jelent.

Nagyon komoly feltételek mellett kaptuk meg a támogatást, hiszen környezetvédelmi beruházásról van szó, így ha nem teljesítettük volna a követelményeket, megvonhatták volna tőlünk a támogatást is

– mondta a polgármester. A pályázat 5 éves lefolyású, ami azt jelenti,  a kivitelezés után még 5 évig ellenőrzés alatt áll, hogy a tényleges takarékosság megvalósul-e. Csak ezt követően fizetik ki a teljes pályázati összeget. Mivel több mint 444 ezer eurós nagyberuházásról van szó, csakis olyan kivitelező jöhetett számításba, akinek megvan a megfelelő anyagi fedezete.

Gőzerővel folyik a munka

2020. március elsején volt az utolsó nap, hogy a lakosok körülnézhettek a kultúrház épületében, mert másnap megkezdődött a felújítás.

Február 28-án még fergeteges kultúrház-búcsúztatót tartottunk. A programot a szülői szövetség által rendezett családi álarcosbál nyitotta, az esti órákban pedig banyabál következett. Vasárnap délután pedig valóban elbúcsúztattuk a kultúrházat

– emlékszik vissza a polgármester.

A munkálatok a szerződésnek megfelelően a járvány alatt sem álltak le, így minden elkészült a tervezett időpontra.

A külső elemek cseréjét már elvégezték, jelenleg a belső terek felújítása történik, ami magában foglalja a színpad, a színházterem és az összes többi helyiség teljes felújítását. Kisebb-nagyobb problémák felmerülhetnek (vizes a padló, a tartófalakat néhol cserélni kell), de igyekeznek mindent kézben tartani és a problémákra megoldást találni. Ezeket a munkálatokat a község már a saját költségvetéséből fedezi, amihez persze némi hitelt is fel kellett venniük.

Múlt és jelen
Ezt a kultúrházat még az elődeink építették

– mondja Ribánszky Jarmila. Nagyapák, dédapák dolgoztak a régi épületen, vagyis a szálak nagyon sok helyen összeérnek.

A közbeszerzést egy helyi lakos vállalkozása nyerte meg, így leginkább pozsonyeperjesi munkások dolgoznak a belső tér szépítésén.

Ha vannak olyan helyiek, akiket alkalmazni lehet, mindenképpen érdemesebb, mert sokkal inkább magukénak fogják érezni az egész épületet. A falu munkásai pedig szívesebben dolgoznak olyan helyen, amelyet ismernek.

A kultúrház egyébként formás épület, bár az 1960-as évekre jellemző stílusban épült. Emberi léptékű, nem hivalkodó, ötvözi a múltat a jelen korszerűségével, vagyis pontosan olyan, amilyennek egy nagy múltú falu kulturális központjának lennie kell. Az akusztika kedvéért a faanyagból készült plafon hullámos ívet kapott, a parkettához pedig mintegy 200 m2-nyi anyagot kell biztosítaniuk.

pozsonyeperjes_kulturhaz-plafon.jpg
Fotó:  Ribánszky Jarmila

A lakosok pozitívan viszonyulnak az építkezéshez, és kíváncsian várják a végeredményt. A koronavírus-járvány és a munkálatok miatt számos rendezvényt le kellett mondani a faluban, de a járvány enyhülésével újra birtokba vehetik az épületet. Borkóstolókat, nótaesteket terveznek, és szeretnék visszahozni a táncházak hangulatát.

További újítások

A kultúrház felújítása mellett Pozsony-eperjesen számos projektet helyeztek kilátásba az elkövetkező évekre.

A csatornahálózat kiépítése sürgető feladat, s már csak hetek kérdése és azon is elkezdik a munkálatokat.

Majdnem 5 milliós beruházásról van szó, amit szintén egy sikeres pályázat támogatásából fedeznek.

A hagyományos eperfesztiválra is sikerült támogatást nyerni,

ám az idén a járvány miatt ezt el kell halasztani.

Ugyancsak pályázati forrásból

szeretné a falu felújítani a tűzoltószertárt, de a templomkertet is rendbe akarják hozni, ráadásul a jövendőbeli emlékparkot egy kisszínpad is csinosítani fogja.

A templom mögött kopjafát készülnek felavatni és zöldebbé tenni a területet.

Később a régi óvoda épületét is felújítanák, az alapiskolát pedig lapos tetővel borítanák be. Mint látható, az önkormányzat tarsolya újabbnál újabb ötletekkel van tele.                                       

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.