2021. március 3., 20:04

A hétvégén nagy kapacitású oltóközpontban kezdődik a tömeges oltás Dunaszerdahelyen

A Nagyszombat Megyei Önkormányzat kezdeményezésére március 6-án, szombaton nagy kapacitású oltóközpont nyílik Dunaszerdahelyen a Vidékfejlesztési Szakközépiskola tornatermében. Az első alkalommal 1500 ember kapja meg a védőoltást. A tervek szerint a vakcinaszállítmány mennyiségétől függően a megye lakosságát nyár végére beoltják a koronavírus ellen.

Fotó: TASR

Nagyszombatban az elmúlt két hétvégén már sikeresen működött a helyi egészségügyi középiskolában kialakított nagy kapacitású oltóközpont, ahol összesen 6 ezer ember kapta meg a védőoltás első adagját.

Ennek mintájára március 6-án Dunaszerdahelyen és Szakolcán nyílik hasonló oltóközpont. Az intézkedés célja a kórházi dolgozók tehermentesítése és az oltások beadásának felgyorsítása.

Az első alkalommal csak szombaton oltunk, majd ezt két napra bővítjük. Reggel 8-tól este 6 óráig tervezzük az oltást beadni azoknak, akik előzetesen regisztrálnak. Nem az a cél, hogy most hatalmas tömeget hívjunk ide, hanem inkább az, hogy folyamatosan menjen az oltás. Maximum 1500 embert szeretnénk beoltani szombaton"

– tájékoztatott Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke.

Március első hétvégéjén az AstraZeneca vakcinájával oltják a 18 és 55 év közötti buszsofőröket, kalauzokat, vonatvezetőket, taxisokat és bolti eladókat.

A megyei alelnök azonban elmondta, hogy amennyiben az egészségügyi minisztérium portálján kevesebben regisztrálnak az oltás beadatására mint amennyi vakcina rendelkezésre áll, újabb csoportok számára nyitják meg a regisztrációt, ezért még az oltást megelőző napon délután is érdemes figyelemmel követni a regisztrációt.

A regisztrált személyek a regisztrációban szereplő időpontban kapják meg a védőoltást, ezért mindenkit arra kérek, hogy a kapott időpont előtt maximum 5-10 perccel korábban érkezzen a helyszínre, hogy ne alakuljon ki hosszú sor és feszültség az emberek között"

– hívta fel a figyelmet Berényi József.

A vakcinák beadását ambuláns orvosok és egészségügyi nővérek végzik, akikkel a megye együttműködik a kórházi dolgozók tehermentesítése érdekében. Az oltással kapcsolatos adminisztratív teendők elvégzésében és a már beoltottak megfigyelésében a Dunaszerdahelyi Egészségügyi Középiskola pedagógusai és diákjai segítenek.

A mostani szombatra már elég kapacitás áll rendelkezésre, de szükség lesz az orvosok, főleg az ambuláns orvosok segítségére, hiszen minden hétvégén szeretnénk biztosítani a vakcinázás lehetőségét. Nemcsak szombaton, hanem vasárnap is, tehát két nap zajlana az oltás. Ehhez sok orvos kell majd, és hosszú ideig. Nagyon szeretnénk július végéig az egész megyét beoltani"

– mondta a megyei alelnök, aki hozzátette, hogy az orvosok a megye tisztiorvosánál vagy az önkormányzat bármelyik elérhetőségén jelezhetik, ha szeretnének bekapcsolódni a vakcinációba.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.