2020. július 19., 14:00

A halastó és a horgásztó két külön fogalom

Bár a statisztikák azt igazolják, hogy európai összehasonlításban kevés halat eszünk, a szabadidő eltöltésének mégis népszerű formája a horgászat. Ezt erősítette meg beszélgetésünk során a bélyi horgásztavak tulajdonosa, Proščák Péter is.

Péter maga is sporthorgász

Proščák Péter tizenkét év alatt három horgásztavat nyitott meg a nagyközönség igényeinek kielégítésére.

Mint laikusnak, azt is elmagyarázta, hogy a halastó és a horgásztó két külön fogalom: az elsőnek az a célja, hogy halat neveljen, míg az utóbbi a hobbihorgászokat szolgálja, hogy szabadidejükben hódolhassanak szenvedélyüknek.

Tizenkét éve úgy döntött, hogy felújítja az egykori bélyi grófi család, a Sennyeyek tulajdonában lévő tavat. Mi adta az ösztönzést?

A világháború utáni évtizedekben a Sennyeyeknek nemcsak a kastélyuk, hanem a tavuk is enyészetnek indult. Olyan sűrű volt itt a gaz, hogy még egy vaddisznó sem tudta volna rajta átverekedni magát. Kénytelen voltam egy markológépet vásárolni, hogy megtisztítsam az elvadult területet. Egy teljes évbe került, míg az első tavat átadhattuk a nagyközönségnek. Mindez tizenegy évvel ezelőtt történt. Még szerencse, hogy magas volt a talajvíz, így nem tudott a terület teljesen kiszáradni.

Ezt a tavat természetes forrás nem táplálja, ezért kutat ástunk, és havonta 7-8 napon át szivattyúval töltjük fel a tó vizét. Négy hektáron kezdtük a munkát, most 23 hektárnál tartunk. Hat évvel ezelőtt ugyanis elkészült a második, majd egy éve a harmadik tavunk is.

Mi hívta életre a többi tavat?

Erre egyszerű a válasz: az igény. Az első tóban, amelyet Kispap-tónak nevezünk, afrikai harcsa és ponty található. Ez az a tó, amely körül azok a horgászok ülnek, akik szeretnék a kifogott halat hazavinni. A napijegy tartalmazza is három kilónyi hal elvitelét. Az afrikai harcsa roppant népszerű, de csak nyáron horgászható, hiszen trópusi halként minimum 20 fokos vízre van szüksége. A ponty pedig az a klasszikus halunk, amely sosem megy ki a divatból. Ma még azok vannak többen, akik hazaviszik a kifogott példányokat, tíz horgászból legalább heten.

Milyen gyakran kell az állományt pótolni, illetve honnan szerzik be?

A tokaji halgazdaságban vásárolom a halakat, mert a magyar tenyésztők sokkal rugalmasabbak a hazaiaknál. Hetente mintegy 3 mázsányira van szükségünk, amit ráadásul ide is szállítanak. Régi, bevált kapcsolat a miénk, amely a maximális bizalmon alapul.

Hat évvel ezelőtt elkészült a második, jóval nagyobb tó.

Ezt már a sporthorgászok számára készítettük. Pap-tó a neve, s benne nagy testű halak, ponty, amur és tokhal található. Közülük, mondanom sem kell, a tokhal a legértékesebb. Csak hímnemű példányaink vannak, mert a nőstények iszonyú drágák, hiszen az ő ikrájukból készül a kaviár. Ezt a fajtát a királyok halának is nevezik, hiszen például a dunai halászok a királyi udvarokba szállították a tokhalféléket és a vizát. Őshazája Szibéria, de régente íváskor a Duna-deltából felúsztak a felső folyásig.

Mekkora halakat lehet itt fogni?

Sporthorgászaink általában 20 kg feletti példányokat fognak. Ők nem viszik haza a halat, csak kifogják, lefotózzák, pózolnak a zsákmánnyal, majd visszaengedik a tóba.

Hozzánk egy sporthorgász csak akkor jöhet, ha van pontymatraca, merítőhálója, illetve fertőtlenítő-szere a hal szájsérülésének kezelésére. A szabályzatot, amely a bejárat mellett található, illik elolvasni, mert aki bármelyik pontját megszegi, azt szigorúan elküldjük. A tóban nem szabad fürödni, a hallal kíméletesen kell bánni, a tó területén található növényeket tilos letördelni stb.

Milyen célt szolgál a harmadik halastó?

A Kiscsukás (a neveket még a Sennyeyek adták) szintén a sporthorgászokat szolgálja, de ezt már ragadozó halakkal telepítettük be. Tavasszal feltöltjük a tavat ún. takarmányhallal, mintegy 5 mázsányi, 5-15 cm nagyságú kárásszal, keszeggel, és ezeket fogyasztják a nagy testű szürke harcsák.

Szoktak-e például karácsony előtt halat árusítani?

Igen, de nem a saját állományból. Általában 4-5 mázsányit vásárolunk, amit egyetlen nap alatt el is adunk. A horgászok egyébként a téli hidegben is itt vannak, ha befagy a tó vize, léket vágnak, és úgy hódolnak a szenvedélyüknek.

Lehet több napra is érkezni és például kempingezni a tavak partján?

Természetesen, főszezonban szinte állandóan vannak több napot itt töltő vendégeink az ország legkülönbözőbb pontjairól, sőt a szomszédos Magyarországról is. Egyelőre egy vendégszobát tudunk felajánlani négy ember számára, de a sátorral érkezők bármennyien jöhetnek.

Van egy büfénk, zuhanyozónk, sőt egy tiszacsernyői étterem tulajdonosa a telefonon megrendelt ebédet vagy vacsorát is helybe szállítja. Évente mint-egy 2500 vendég vásárol belépőt nálunk.

Ha jól tudom, önök növénytermesztéssel és állattenyésztéssel is foglalkoznak. Mikor van minderre ideje, ha ez csak hobbi?

Tény, hogy alaposan be vagyok táblázva, de itt hét alkalmazottal dolgozom, akik nélkül lehetetlen lenne elvégezni a feladatokat. Igen, állatokat is tartok, bárányokat, sertéseket, van pónink is, és a takarmányukat is megtermeljük helyben. Bence fiam szeret itt lenni, élvezi a természetben végzett munkát, ezért már az ő jövőjéről is gondoskodom.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2020/29. számában.         

 
 
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.