2023. február 27., 15:24

A háború egy éve Kassán

Az ukrajnai háború kitörése óta több mint 80 ezer menekült fordult meg a Kassa városa által működtetett menekültközpontban. A Kassa megye által 2022 júniusában életre hívott integrációs központ több mint 450 ukrajnai családnak nyújtott segítséget lakhely- és álláskeresésnél, a megyei tömegközlekedési eszközöket pedig 135 ezer menekült használta díjmentesen.

Orosz-ukrán háború, menekültek, Kassa, ukrán menekültek
Fotó: TASR

A kassai vasúti pályaudvar közelében kialakított segélyközpontban több mint 80 ezer menekültet regisztráltak, illetve további ezreknek nyújtottak segítséget a háború első heteiben, amikor még nem regisztrálták az áthaladó menekülteket.

Roman Dohovič, Kassa ukrajnai menekülteknek nyújtandó humanitárius segélyért felelős megbízottja felidézte, az első hetekben napi 2500 személy fordult meg a központban. „Nehéz időszak volt” – mondta hozzátéve, a tavalyi év ősze óta átlagosan napi 200-an érkeznek. Arra készültek, hogy a tél folyamán a számuk jelentősen növekedni fog, de ez nem következett be.

Orosz-ukrán háború, menekültek, Kassa, ukrán menekültek
Fotó:  TASR

„A helyzet fokozatosan stabilizálódott, változott az érkezők összetétele, illetve azok aránya is, akik Kassán szándékoztak maradni” – mondta a megbízott. Míg a háború elején a menekültek 10 százaléka akart a városban maradni, mostanra ez 2 százalékra csökkent.

A legtöbbjük csak átutazik Kassán, felkészültek, tudják, hová akarnak menni és hol állhatnak meg. Általában olyanok rokonairól vagy barátairól van szó, akik már valamilyen módon letelepedtek Európában”

– magyarázta.

Adataik szerint az utóbbi időszakban 6-7 ezerről 5400 főre csökkent a Kassán élő ukrajnaiak száma. Közülük sokan továbbra is igénybe veszik a városi segélyközpont szolgáltatásait, viszont több százan találtak munkahelyet a szolgáltató- és a vendéglátóiparban, illetve az IT-szektorban.

Orosz-ukrán háború, menekültek, Kassa, ukrán menekültek
Fotó:  TASR

A lakhely- és álláskeresésnél nyújt segítséget Kassa Megye Integrációs Központja, amely 2022 júniusában kezdte meg működését. Munkatársai azóta több mint 450 ukrajnai családnak nyújtottak segítséget. Persze a megye már a konfliktus kitörése óta segíti a menekülteket, az első napokban sátrakat állított fel a határátkelőknél, ahol az érkezők az információk mellett étellel és itallal, illetve alapvető holmikkal látták el. Fokozatosan bővítették szolgáltatásaikat, majd idővel a megye lett az önkéntesek fő koordinátora. Mostanra a segítségnyújtás fő hangsúlya az integrációra helyeződött át.

A 2022-es év megmutatta, milyen fontos feladatokat látnak el a megyei önkormányzatok, amelyek válsághelyzetekben gyorsan és intenzíven tudnak segítő kezet nyújtani”

– hangsúlyozta Jana Béreš–Furmanová, a háborús menekültek megsegítését célzó megyei intézkedések fő koordinátora.

Mint mondta, a megye által kijelölt 25 átmeneti szálláson több mint hatezren éjszakáztak. Emellett Kassán és Nagymihályban raktárt nyitottak a humanitárius segély számára, itt gyűjtötték az élelmiszert, ruhákat, drogériai eszközöket, matracokat és gyerekkocsikat, illetve számos más dolgot, amelyet aztán továbbszállítottak oda, ahol szükség volt rájuk.

2022-04-13 Kassa, Kassa megye, ukrán menekültek, segély, segítségnyújtás
Fotó:  facebook.com/kosickykraj

A megye több információs pontot hozott létre, kezdetben közvetlenül a határon, később a nagymihályi autóbuszállomáson és a kassai vasútállomáson, ezek a mai napig működnek. A segítségnyújtás részeként a megyei képviselők 100 ezer eurót különítettek el a megye költségvetéséből a rászorulók számára.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.