2021. október 13., 16:16

A Gúta-Vágsellye útszakasz túlterheltsége kapcsán egyeztettek az érintett felek

Az első közös munkaértekezletüket október 13-án a Gútai Városi Hivatalban tartották meg azok a polgármesterek, járási elöljárók, közlekedési mérnökök, valamint Nyitra megye, a rendőrség és az útkezelő vállalatok képviselői, akik szerint mielőbb orvosolni kellene a Komárom és Vágsellye közti II/573-as út túlterheltsége miatt kialakult, egyre elviselhetetlenebb helyzetet. A jelenlevők ez ügyben levelet küldenek Andrej Doležal közlekedési miniszternek, s majd további megbeszélésen folytatják a megoldás-keresést.

A gútai egyeztetés résztvevői 1.
Fotó: Neszméri Csilla
A gútai egyeztetés résztvevői 1.

„Több éve aggaszt minket a Nyitra megye területén található egyes utak állapota, a kamionforgalom megnövekedésének megannyi negatív következménye és a 12 tonnánál nehezebb járművek általi túlterheltsége. A települések vezetőin kívül az érintett vágfarkasdi, negyedi, keszegfalvi... lakosok is jelezték az aggodalmaikat: egyre elviselhetetlenebbnek érzik a zajt, a vibrációt, a porfelhőket, miközben a házaikon falrepedések keletkeznek, s a közlekedési balesetek száma is megnőtt. Például korábban Keszegfalunál egy hét alatt két kamionbaleset történt, s a nemrég Negyed előtt bekövetkezett baleset, amely során négy gútai fiatal hunyt el, szintén az utak zsúfoltságának és a fáradt sofőrök stresszelésének „köszönhető“ – mondta el Horváth Árpád, Gúta polgármestere.

Horváth Árpád, Gúta polgármestere is tájékoztatta a jelenlevőket.
Fotó:  Neszméri Csilla
Horváth Árpád, Gúta polgármestere is tájékoztatta a jelenlevőket.

Emiatt Csenger Tiborral, az utat birtokló Nyitra megye alelnökével, valamint Agócs Kőrösi Ildikó és Gyarmati Tihamér megyei képviselővel együtt úgy döntöttek, hogy összehívnak egy munkaértekezletet. Bár tudatában vannak az érintett útszakaszokra vonatkozó hosszútávú terveknek, de ez ügyben gyorsabb lépéseket is szorgalmaznak.

„Csenger Tibor megyei alelnök a mai találkozón bejelentette a jó hírt, hogy

a Komárom-Gúta útszakasz teljes körű felújításának 2022 tavaszán, a Gúta-Vágsellye szakaszának pedig 2023-ban kellene elkészülnie.

Nemcsak aszfaltozásra kerül majd sor, hanem a közlekedésbiztonságot is fokozzák. Az szintén szóba került, hogy a Monostori-híd megnyitása után még jobban nőtt az áthaladó kamionforgalom, s e súlyos járművek a mi másodosztályú útjainkat teszik tönkre. Keszegh Béla, Komárom polgármestere megjegyezte, hogy ha a Vágsellye és Komárom közti útszakaszról kitiltatnánk a kamionokat, akkor azok a városon át Ógyalla felé vennék az irányt, s az ottani lakosság tiltakozását érnék el...“ – magyarázta az értekezlet házigazdája.

Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke is fontosnak tartotta a saját részvételét.
Fotó:  Neszméri Csilla
Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke is fontosnak tartotta a saját részvételét.

Hozzátette: Komáromban és környékén már most is nagyon kaotikus a közlekedés, a vágsellyeiek pedig arról panaszkodtak, hogy már tíz éve mindhiába harcolnak egy elkerülőútért. „Úgy véljük, hogy ezen problémákat még hosszú évekig nem oldja meg a tárca. Eközben az esetleges forgalomkorlátozás, lassítás bevezetése tekintetében nagyon meg van kötve a közlekedésrendészet „keze“, s a hidak közelében a járművek súlyának mérése is fontos lenne. Az is sajnálatos, hogy Nyitra megye az egyedüli, ahol egyetlen kilométernyi gyorsforgalmi utunk sincs!“

A szerdai egyeztetés résztvevői megegyeztek, s azt a jegyzőkönyvbe is beleírták, hogy

a polgármesterek két héten belül közös levélben fordulnak Andrej Doležal tárcavezetőhöz, akitől mielőbbi személyes találkozót kérnek.

Emellett az idén vagy legkésőbb januárban pedig újabb munkaértekezleten folytatják a közös megoldás-keresést.

A gútai munkaértekezlet résztvevői 2.
Fotó:  Neszméri Csilla
A gútai munkaértekezlet résztvevői 2.

„A legmegfelelőbb megoldás meglelése, illetve a ránk nehezedő nyomás csökkentése érdekében szükségünk van a tárcavezető és az általa irányított minisztérium helyszíni látogatására, segítségére. Azt se feledjük, hogy minden jó terv megvalósításához sok pénz kell.

Legalább a már meglevő elkerülőutak állagán kellene javítani, s azoknál megfelelő táblákat, felfestéseket elhelyezni, hiszen azok sok helyen sem a Komáromi, sem pedig az Érsekújvári járásban nincsenek összhangban egymással.

Elkerülhetetlen a közlekedésbiztonság mielőbbi javítása, amivel nem szabad olyan lépésekre várni, amelyekre csak egy évtized múlva kerül sor, ha egyáltalán sor kerül. Arra is gondolni kell, hogy miként rontja majd a helyzetünket az a változás, ha az alátámasztott komáromi Vág-hidat javítás miatt egy vagy másfél évre lezárják félpályásra...“ – zárta tájékoztatását Gúta első embere. A témához még később visszatérünk.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.