2023. május 25., 15:22

A Füleki Zománcgyár mindennapjait idézték fel

Beszélgetéssel egybekötött filmvetítést tartottak Füleken, május 24-én a városi művelődési központban. Az érdeklődők a szlovák közszolgálati televízióban sugárzott Budujeme Slovensko című dokumentumfilm sorozat Fülekkel foglalkozó részét tekinthették meg, mely a Füleki Zománcgyár - Kakaspörkölt címet kapta. Az epizódból a nézők ízelítőt kaptak, milyen volt egykor a füleki zománcgyárban dolgozni. A filmvetítést az alkotókkal való beszélgetés követte.

Kakaspörkölt
Fotó: Nagy Andrea

A Budujeme Slovensko című dokumentumfilm olyan helyeket vagy ipari épületeket mutat be, amelyek egykor virágzóak voltak és jól működtek, mára viszont elhanyagolt állapotba kerültek. Illés Gábor, a Füleki Vármúzeum munkatársa az esemény kapcsán elmondta, az alkotóknak az volt az elképzelése, hogy a televíziós bemutatkozás után a filmet „utaztassák”, vagyis levetítsék a benne szereplő helyszíneken is. Így a füleki eseményen alkotók és szereplők újra találkoztak.

Az alkotók közül Podhradská Lea rendező, Csuport Virág Emma rendezőasszisztens és Angyal Gábor operatőr látogatott el hozzánk. A beszélgetés során igyekeztünk bemutatni a filmet, de a filmben szereplők is elmondhatták az élményeiket a forgatással kapcsolatban, valamint a helyiek is hozzászólhattak a témához”

– nyilatkozta Illés Gábor.

Podhradská Lea elmondta, mivel korábban nem hallott a Kovosmaltról, és Füleken sem járt azelőtt, ezért több hónapos kutatómunka előzte meg a forgatást. Ezt követően ismerkedtek meg a film főhőseivel is. Az alkotók szerencsés helyzetben voltak, hiszen három egykor a gyárban dolgozó vállalta a szereplést. A közös munka jól ment és mindössze 5 nap alatt leforgatták a 26 perces filmet.

Kakaspörkölt
Fotó:  Nagy Andrea

„Amikor találkoztunk az emberekkel, akkor jöttünk rá, hogy elképesztő történetek és emberi sorsok fűződnek az egykori zománcgyárhoz, amit a karaktereken keresztül igyekeztünk a lehető legpontosabban bemutatni” – nyilaktozta Podhradská Lea.

A filmet a három szereplő élettörténeteire, kis vízióikra, humorára építették. A vásznon Sipka Lászlót, Kőműves Lászlót és Popovics Juditot láthatja a közönség.  

„Engem, mint ”aranžérkát” vettek fel a gyárba, a propagáción dolgoztam. Laza munkahely volt, nagyon szerettem. Én voltam a magyar rádiós bemondó, egy másik kolléga szlovákul mondta be az aktuális információkat, ez volt a napi rutin. De a nagyobb ünnepek szervezéséből is kivettem a részem” – mondta el Popovics Judit.

A Füleki Edénysajtoló és Zománczozó Műveket a XX. század elején, 1906-ban kezdték építeni. Ezt követően megkezdődött a kályhagyártás, majd az ón- és lakkozott edények gyártása, melyek bejárták egész Európát. A csehszlovákiai gyár később a világ minden pontjára exportált, a kakasos márkajel a minőség garanciája volt. A Kovosmalt néven ismertté vált gyár egykor több ezer családnak biztosított megélhetést.

A filmet színes képi világ, jó humor és megható emberi történetek jellemzik, amely bepillantást enged egy letűnt kor virágzó majd széthulló gyárának hajdani életébe. Jó hír, hogy egy határon átnyúló projektnek köszönhetően a zománcgyár egykori területét ma revitalizálják. A beruházás szeptember végére készülhet el és 30 ember számára biztosít majd munkát.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.