lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2023. augusztus 16., 16:06

A füleki vár Besztercebánya megye legimpozánsabb vára

Az Arany gombostű díjat első alkalommal ítélték oda Szlovákiában a várak kategóriájában, amit a füleki vár érdemelt ki. Noha a díjat a Google adta át, a vár a látogatók értékeléseit tükrözi a Google térképen. Ezek szerint a turisták pozitívan értékeltelték a színes, érdekes kiállításokat, amelyek a vár történelmét mesélik el, illetve a környékbeli paleontológiai leleteket és a várból nyíló gyönyörű kilátást. 

Füleki vár
Fotó: Schnelczer Zoltán

Gyönyörű a vár, könnyen megközelíthető, kellemes sétát kínál még a gyerekekkel is, szép a kilátás a városra – ilyen és ehhez hasonló véleménnyel vannak a látogatók a füleki várról.

„A Budai Kulturális Egyesület csoportjával érkeztünk ötvenen Fülekre, hogy megtekintsük a Petőfi 200 kiállítást. Én már harmadszor vagy negyedszer vagyok itt, és meglepetés volt számomra a nagyon kulturált buszparkoló, a látogatóközpont és a felújított feljárat, ami sokat javult az évek során” – mondta Hargita Árpád Miklós, aki Budapestről érkezett Fülekre.

Idén nyolc szlovákiai vár kapta meg ezt a kitüntetést, amelyet a felhasználók értékelései alapján ítéltek oda. A vár munkatársai nem számítottak a díjra.

Füleki vár
Fotó:  Nagy Andrea

„Ez az elismerés számunkra nagy meglepetés volt, hiszen Besztercebánya megyében sok vár és kastély található. Egyben hatalmas megtiszteltetés is, hiszen sok éves munkánk eredményét értékeli” – nyilatkozta Budai Valéria, a Füleki Vármúzeum megbízott igazgatója.

Az impozáns várrom 2007 óta működik a Füleki Vármúzeum igazgatása alatt, amely folyamatosan dolgozik a műemlék helyreállításán, és állandó kiállításokat szervez. 2007 és 2019 között a látogatók száma 130 százalékkal növekedett.

„Korosztályonként változó, hogy mi az, ami felkelti a látogatók érdeklődését. A gyermekek számára talán a legvonzóbb a paleontológiai kiállítás, ami a Bebek-torony földszintjén található, ahol megkövesedett ősállatmaradványokat láthatnak az érdeklődők, többek között cápafogakat, őslófogat, masztodoncsontokat.

A második szint kiemelkedő tárgya az avar kori férfi sír rekonstrukciója. A török eredetű tárgyak szintén nagyon érdekesek és vonzóak a látogatók számára.

A negyedik szinten megtekinthetnek egy rekonstrukciós videót a vár eredeti állapotáról, arról hogyan is nézhetett ki eredeti pompájában a füleki vár, illetve a legismertebb rendezvényeinket is meg tudják tekinteni egy rövid összefoglaló videóban. Az utolsó pedig egy légoltalmi óvóhely, ami 2018-ban nyitotta meg a kapuit. Itt pedig a második világháború helyi vonatkozásainak állítunk emléket” – avatott be Kovács Diana, a Füleki Vármúzeum munkatársa.

Füleki vár
Fotó:  Nagy Andrea

A Bebek-torony kerengőjéről pedig csodálatos kilátás tárul a látogatók elé. A középkori erődítmény első írásos említése 1242-ből származik. A 16. században a török fenyegetés miatt reneszánsz erőddé építették át, majd leégett. A vár rekonstruálását az 1970-es években kezdték el. Azóta, kis lépésekben, de folyamatosan zajlik Nógrád legjelentősebb műemlékének felújítása, állagmegőrzése.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.