A Föld nem a miénk, csak kölcsön kaptuk - a Föld napja Füleken

Szvorák Emese 2019. április 17., 18:44

Idén húsvéthétfő egy napra esik a Föld napjával, így Füleken kicsivel korábban, április 17-én szenteltek külön figyelmet bolygónk természeti környezetének megóvására. Az akció főként facsemeték kiültetésére irányult a város három részén – a parkban, az Ifjúság utcai játszótéren és a Papréten. A rendezvénybe az alapiskolák és az óvodák is bekapcsolódtak.

Fotó: Kovácsová Klaudia

A tanulók 100 fagyal bokrot ültettek ki, melyek élősövény kerítésként fognak szolgálni. Ugyanakkor három magas kőrissel, 15 tujával, 5 mezei juharral, két nyírfával, két cseresznyével és négy díszszilvával is gazdagodott a város, és az elmúlt években kiültetett fácskák gondozásának is figyelmet szenteltek.

A Városi Hivatal dolgozója, Gáspár Szebasztián elmondta: idén a Daxner utcai óvodában praktikus foglalkozásokat is tartottak, melyeken arra tanították a gyerekeket, hogy miként szelektáljanak helyesen. „Mára a világ eljutott arra a pontra, hogy a Föld napját nem csak ünnepelni kell, hanem tenni is azért, hogy megóvjuk. Ezért fontos, hogy a gyerekekben mielőbb gyökeret verjen a környezetettudatos gondolkodásmód. Kis lépésekkel is hozzá lehet járulni a környezetvédelemhez azzal, ha nem szemetelünk, nem pazaroljuk a vizet, megfelelően szelektálunk, és még sorolhatnám. Tanítsuk meg a legkisebbeket is arra, hogyan védjék, tiszteljék környezetüket, és a Földet, amin élnek”- nyilatkozta.

Képgalériánk:
Fotó: Kovácsová Klaudia

A környezettudatos gondolkodásmód egyik jó példája a legutóbbi #trashtag nevű szemétszedési kihívás is, melynek lényege, hogy egy szeméttel teli területet kitakarítanak, majd egy előtte-utána fotót fellőnek a netre. Ez a kezdeményezés begyűrűzött Fülekre is.

„Voltak már tisztítási akciók a Papréti lakótelepen, de több, kisebb ifjúsági csoport is véghez vitt hasonlót, és a hétvégén is várható szemétszedés a Via Nova Ics szervezésében. Azt látjuk, hogy ez így sokkal effektívebb, sokkal nagyobb a szinergia, hogyha az önkormányzat, az intézmények, és a polgári kezdeményezés is mellé áll. Hiszen nem elég passzívan szemlélni azt, hogy szemetes a környezetünk, vagy milyen épp a közelben lévő zöld terület, hanem tenni is kell érte. És mi hiszünk ebben a közös aktivitásban”- mondta a polgármester, aki a város nevében köszönetet mondott Pócsa Péternek, hogy ez alkalomból egy bagoly alakú kőszobrot ajándékozott a városnak, amely egész évben a kisállatkertet díszíti majd.

A Föld Napjának alapgondolata az Egyesült Államokban élő Denis Hayes ötlete volt. Az első ünnepre 1970. április 22-én került sor. Magyarországon 1990 óta rendezik. A nap elsődleges célja, hogy a környezetvédelem időről-időre az érdeklődés középpontjába kerüljön. Az ilyenkor szervezett programok, megpróbálnak kicsit rámutatni, milyen lenne a helyes és követendő életmód, és hogy egyénileg hogyan járulhatunk hozzá bolygónk védelméhez.  

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS