2020. június 12., 17:06

A Fenntarthatóbb Felvidékért: Egy egyetemista álmának megvalósulása

A Köbölkúton élő Pék Pál a Selye János Egyetem végzős hallgatója közgazdász és menedzsment szakon. Érdekli a körforgásos gazdálkodás, szívén viseli a hulladék csökkentését. A Fenntarthatóbb Felvidékért projektként indult, mára civil szervezetként működik, partnerek bevonásával.

Pék Pál, a Fenntarthatóbb Felvidékért alapítója

Mi a célja a civil szervezetnek?

Azért jöttünk létre, hogy a Felvidéken próbáljuk elérni a kommunális és textilhulladék csökkenését. Az a tapasztalatunk, hogy erre az útra még senki se lépett rá. Jelenleg öten alkotjuk a csapatot - jómagam, Nagy Anna kétgyermekes anyuka, aki kiváló tapasztalatokkal rendelkezik a közösségépítés terén, Fodor Anikó textiltechnikus, a Rename fashion varrónője, Gál Várady Tamara élemiszeripari-minőségellenőr, cserkész, Ráczkó Vivien, a Konstantin Filozófus Egyetem hallgatója regionális idegenforgalom szakon.

Kik a partnereitek?

Partnereink a Nemzeti Divat Liga Magyarország-Egyesület, amely a fenntartható és etikus divat minél szélesebb körben való népszerűsítésével foglalkozik, valamint a Fashion Revolution HU, melynek küldetése, hogy radikálisan megváltoztassa ruháink beszerzési, gyártási és felhasználási módját.

Kikre fókuszáltok?

Azokra, akik a hulladékot termelik – a lakosokra és a vállalkozókra. Ezen felül az önkormányzatokra. Az Európai Zöld Egyezmény nemrég került nyilvánosságra és sok lehetőséget, anyagi előnyöket kínál a kis- és középvállalkozók számára. Komplett hulladékelemzést tudunk kidolgozni a vállalatok részére, miből keletkezik a szemét és milyen alternatívák kínálkoznak, hogy a hulladék kevesebb legyen. Segítő kezet tudunk nyújtani előadások, ruhacsere, termelői piac, meet to be, szemétszedés és családi programok szervezésében. Ha egy vállalatot zöld irányba kezdünk el fejleszteni, különböző pályázati lehetőségek nyílnak meg – a Bethlen Gábor Alap, az Interreg, a Kultminor, a szlovák környezetvédelmi minisztérium által. Hangsúlyoznám, fontos, hogy a fenntarthatóságot és a hulladékcsökkentést olyan formában éljék meg az emberek, amelyhez nem társulnak szélsőséges érzések. A „zero waste” életmódot az emberek nagy többség nem tudja kivitelezni és a magáénak érezni.

Szlovákiában évente 65 ezer tonna textilt vásárolnak az emberek, ebből 55 ezer tonna hulladékként végzi. Azt kell elérni, hogy az emberek kevesebb ruhaneműt vásároljanak. Ennek érdekében workshopokat tartunk például a gardróbrendezésről és a gardrób kialakításáról. A ruhacsere akciók mellett arról is képet kaphatnak az érdeklődők, hogyan lehet hasznosítani, kombinálni, újjávarázsolni a régi ruhákat. El kell érnünk, hogy az emberek előnyben részesítsék a körforgásos divatmárkákat és célunk, hogy a fenntartható helyi márkákat is közelebb hozzuk az emberekhez.

Van erre már próbálkozás

Igen, a Rename fash a saját márkánk. Kiállításon bemutattuk, hogy a textilhulladék nem mindig hulladék. Szoknyáinkkal és felsőinkkel azt szerettük volna szemléltetni, hogy a megunt ruhák alapanyagát felhasználva új ruhadarabok készíthetőek, és a régi vintage horgolt felsőkkel ezt hogyan lehet kombinálni, és ezzel az ökolábnyomunkat csökkenteni. Fenntarthatóbb Felvidékért kezdeményezésünk pedig bemutatta, hogyan lehet a családi életébe beépíteni a környezettudatosság témakörét.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.