2024. március 21., 11:51

A felvidéki magyarság élni akarása erőt ad

A magyarság csak akkor tud megmaradni, ha minden nemzetrésze megmarad, a felvidéki magyarság élni akarása pedig erőt ad a többi nemzetrésznek, erőt ad az egyetemes magyarságnak – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Kassán, a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából tartott fogadáson, amelyen átadták a magyar állami kitüntetéseket is. Nagy György és Auxt Ferenc Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vehetett át.

kitüntetés
Nagy György, Semjén Zsolt és Auxt Ferenc
Fotó: Fábián Gergely

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulója alkalmából Magyarország kassai főkonzulátusán, a Csáky–Dessewffy-palotában rendezett ünnepi fogadáson a miniszterelnök-helyettes köszöntőjében rámutatott, történelmünk egyetlen ívet alkot, és akkor tudjuk megragadni a benne rejlő tanulságokat, ha látjuk ezt az ívet. Mint mondta, voltaképp ugyanaz volt a feladat Szent István idején, 1848-ban vagy 1956-ban és bizonyos értelemben ma is: nemzeti szuverenitásunk megőrzése és a keresztény civilizációnk megvédése.

Kiemelte, a történelmi megemlékezések lényege az, hogy levonjuk a történelemben rejlő tanulságokat és erőt merítsünk az őseink példájából.

Egy létszámában kis nép számára akkor van megmaradás, hogyha minden egyes tagjában benne él az a tudat és a büszkeség, hogy érdemes ehhez a nemzethez tartozni

– jelentette ki Semjén Zsolt.

Mint mondta, őseink nagyszerű dolgokat cselekedtek, olyan értékeket hoztak létre, ami a magyarság és az egyetemes emberiség számára is érték. Ha a nemzet tagjaiban megvan az erre való büszkeség, a történelmi sorsközösség tudata, hogy egy csodálatos nyelvnek, kultúrának az örökösei vagyunk, akkor ez jelenti a megtartó erőt a következő évszázadokra.

Számos dicső esemény van a magyar történelemben, de a magyar nemzet kollektív emlékezete mégis március 15-éhez köti a büszkeséget, ami a nemzet megmaradásának egyik garanciája. Mint mondta Semjén Zsolt, nekünk két feladatunk van, a nemzeti függetlenségünk megvédése, illetve nemzetünk kultúrájának, történelemtudatunknak, nyelvünknek, örökségünknek, az életformánknak a megvédése.

A miniszterelnök-helyettes leszögezte, ha bármely nemzetrész elveszik, akkor az egyetemes magyarság csonkul meg.

– A magyarság csak akkor tud megmaradni, ha minden nemzetrésze megmarad – hangsúlyozta. Hozzátette, a nemzetrészek pedig akkor tudnak megmaradni, ha egyfelől a magyar állam ehhez identitásvédelemmel és számos más módon hozzájárul, de alapvetően akkor, hogyha az adott külhoni magyarság meg akar maradni.

A felvidéki magyarság élni akarása, megmaradni akarása erőt ad a többi nemzetrésznek és erőt ad az egyetemes magyarságnak

– fogalmazott Semjén Zsolt hozzáfűzve, 1848 öröksége és tanulsága az, hogy akkor tudunk megmaradni, ha egyszerre védjük a nemzeti szuverenitásunkat és nemzeti örökségünket, kultúránkat.

kitüntetés
Fotó:  Fábián Gergely
Kitüntetések gömöri magyaroknak

A fogadáson a nemzeti ünnep alkalmából odaítélt magasrangú magyar állami kitüntetéseket is átadták. Magyar Arany Érdemkeresztet vett át Auxt Ferenc, a Besztercebányai megyei önkormányzat képviselője a gömöri magyarság identitástudatának megőrzése érdekében végzett több évtizedes kulturális és közéleti tevékenysége elismeréseként, illetve Nagy György, a Gömöri Kézművesek Társulásának elnöke, Kassa megyei képviselő a gömöri magyarság identitásának és népi kultúrájának megőrzését szolgáló több évtizedes munkája, a térség fejlesztése érdekében képviselőként végzett tevékenysége elismeréseként.

Auxt Ferenc úgy fogalmazott, kevés olyan nemzet van a világon, amelynek ilyen jelentős évfordulói, nemzeti ünnepei vannak, mint nekünk.

– Ezekre mindig büszkén tekintünk. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy ezen a napon részesültem ilyen elismerésben, ez még tovább növeli a kitüntetés értékét – mondta. Hozzátette, az elismerésre úgy tekint, hogy az a gömöri embereknek is szól, s szimbolikusan át is adja majd nekik, mert nélkülük, az ő támogatásuk nélkül nem lett volna képes így szolgálni a szülőföldjét és a nemzetet.

Nagy György hatalmas megtiszteltetésnek nevezte, hogy az anyaországban is figyelmemmel kísérik és értékelik a munkáját.

– Kisebbségi helyzetünk sokszor nem egyszerű, de ha a nemzeti öntudatunk és a tenni akarás mellé barátokat, ugyanúgy gondolkodókat és erőt ad az Úristen, akkor nagyon sok mindent meg tudunk valósítani – fogalmazott, s köszönetet mondott mindazoknak, akik ebben a felvidéki szerepvállalásban, a közösségéért, a nemzetünkért való munkában a társai voltak.

Megjelent a Magyar7 2024/12. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.